[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問300萬左右樓價
三個人做按揭
月入25-30k左右
兩個的份工都做左幾年
另一個份工做左一年
想9成加30年
壓測有冇難度

感謝巴打唔洗提我日後置業問題 日後再算

冇問題呀
但依家要搵300萬既樓都幾難

留意返年紀同樓齡做唔做到30年按

兩個廿幾歲 一個五十歲

廿幾肯定做到30年,係樓啫,另外3個人係分別25-30K,還是夾埋30K?

應該係夾埋

真心夾埋諗公屋好過,供到都申苦,租住村屋天台潛建第四層,6500-7000,400尺,大西北有,大埔都有舊樓頂樓天台屋,自己揾吓,上香討,baby kingdom,28hse各處揾

揾2個做散工,一個話有病要另一個照顧佢之類,揾社工、區議員之類幫手搏快隊

天台屋好撚慘(有朋友住過)
想問300萬左右樓價
三個人做按揭
月入25-30k左右
兩個的份工都做左幾年
另一個份工做左一年
想9成加30年
壓測有冇難度

冇問題呀

兩個廿幾歲 一個五十歲

廿幾肯定做到30年,係樓啫,另外3個人係分別25-30K,還是夾埋30K?

應該係夾埋

夾埋先30K
壓測好似都幾險
想問300萬左右樓價
三個人做按揭
月入25-30k左右
兩個的份工都做左幾年
另一個份工做左一年
想9成加30年
壓測有冇難度

冇問題呀

兩個廿幾歲 一個五十歲

應該係夾埋

真心夾埋諗公屋好過,供到都申苦,租住村屋天台潛建第四層,6500-7000,400尺,大西北有,大埔都有舊樓頂樓天台屋,自己揾吓,上香討,baby kingdom,28hse各處揾

唔係掛。
用太太名抽下居屋先

2公婆要一齊申請架喎

頂...真係唔知...咁離婚啦要
用太太名抽下居屋先

2公婆要一齊申請架喎

離婚分身家
用太太名抽下居屋先

2公婆要一齊申請架喎

離婚分身家

有得傾既
大西北我覺得一直落後緊,再加埋年尾機場條路通車,到時啲樓實升

大西北

兩個廿幾歲 一個五十歲

應該係夾埋

揾2個做散工,一個話有病要另一個照顧佢之類,揾社工、區議員之類幫手搏快隊

明白,以前我都識有個住大埔天台屋,夏天熱到暈,鐵皮嗰隻,冇計捱住上公屋呢啲惡劣條件社工會落力啲,唔好要新公屋,揀舊嘅公屋,大興友愛嗰啲快啲,所以香港政府啲公屋政策真係 ,長毛哥老虎唔交公屋出嚟我真係唔明,當得四年議員做都買咗樓,真心攪社運都唔好霸住吖,又唔係買唔起
首置target 400萬單位,大圍金獅上唔上得過?

仲有四球咩? 如果我個人買樓首置唔會諗佢,我寧願買自由市場居屋雲疊花園,大好多,係行去大圍站要十分鐘左右

Budget 超咗,sor,冇睇400萬 自

金獅造地台拍齊窗台都幾好用,不過造咁大個地台條數又喺度

兩個單位以前都有朋友住過,上過去,金獅太細,四球過外用自住角度我唔諗,呢類上世紀華懋劏房單位跌市防守力弱

睇過自由市場錦英錦龍,宜家401'果種單位叫價420-450。
富安花園都有留意但就直頭話無盤你睇
個agent叫我諗下河畔同金獅。睇黎400上車今時今日都好有難度咁
辛苦儲完既錢,都係追唔到個樓價,入唔到場。sosad

金獅我都睇緊
但去到4.3-4.4 了 放棄

遲少少又升
【新界成交】粉嶺村屋都創新高 連天台賣480萬

【更新成交】

中原地產黃啟立表示,粉嶺村屋屋苑數碼都域單數座連天台單位,建築面積700方呎,三房間隔,議價20萬元,以480萬元易手,建築呎價6,857元,創同類型單位新高價。買家為用家。原業主2010年以303萬元購入,獲利177萬元,升值58.4%。

【東涌:藍天海岸錄租客入市 600萬買兩房】

美聯物業吳惠斌表示,東涌藍天海岸1座低層E室,建築面積736方呎,實用面積561方呎,兩房間隔,成交價600萬元,建築呎價8,152元,實用呎價10,695元。買家為一名同區租客,見單位價格合理,加上預期樓價續升,決定入市。原業主2012年8月以435萬元購入,獲利165萬元,升值37.9%。

【粉嶺:花都廣場兩房410萬零議價沽出】

美聯王子超表示,粉嶺花都廣場7座中層E室,實用面積約370方呎,兩房間隔,業主零議價空間,成交價約410萬元,呎價約為11,081元。買家為一名用家,見單位企理,加上盤源選擇有限,故決定承接。
原業主於13年1月以約254萬元購入,是次獲利約156萬元,物業升值約61%。

//破頂去到村屋

大時代
想問下大家,我按揭大貓同渣打都初步批左,條件一樣,但大貓肯定冇優惠,渣打就應該有d優惠,但大貓個agent反應快d,應該揀邊間好?大貓話未試過call loan

兩個廿幾歲 一個五十歲

應該係夾埋

明白,以前我都識有個住大埔天台屋,夏天熱到暈,鐵皮嗰隻,冇計捱住上公屋呢啲惡劣條件社工會落力啲,唔好要新公屋,揀舊嘅公屋,大興友愛嗰啲快啲,所以香港政府啲公屋政策真係 ,長毛哥老虎唔交公屋出嚟我真係唔明,當得四年議員做都買咗樓,真心攪社運都唔好霸住吖,又唔係買唔起

之前朋友住ssp天台屋,睇見個環境想哭出嚟,夏天熱到仆街,周圍又俾天線射住,天台屋真係好撚慘
首置target 400萬單位,大圍金獅上唔上得過?

仲有四球咩? 如果我個人買樓首置唔會諗佢,我寧願買自由市場居屋雲疊花園,大好多,係行去大圍站要十分鐘左右

Budget 超咗,sor,冇睇400萬 自

金獅造地台拍齊窗台都幾好用,不過造咁大個地台條數又喺度

兩個單位以前都有朋友住過,上過去,金獅太細,四球過外用自住角度我唔諗,呢類上世紀華懋劏房單位跌市防守力弱

睇過自由市場錦英錦龍,宜家401'果種單位叫價420-450。
富安花園都有留意但就直頭話無盤你睇
個agent叫我諗下河畔同金獅。睇黎400上車今時今日都好有難度咁
辛苦儲完既錢,都係追唔到個樓價,入唔到場。sosad

金獅我都睇緊
但去到4.3-4.4 了 放棄

遲少少又升

但呢個價入金獅過唔到自己

兩個廿幾歲 一個五十歲

應該係夾埋

咁我又唔認同長毛搞社運要拎返公屋出嚟, 先唔好理政治立場或者佢有幾大中華膠都好, 如果佢真係如佢所講, 佢d人工係真係絕大部份拎返曬出嚟搞社運既話, 你叫佢嘔返間公屋出嚟其實都幾過份下...同埋話佢有錢應該去買樓我諗佢自己聽到都會覺得對佢嚟講係種侮辱

應該係夾埋

咁我又唔認同長毛搞社運要拎返公屋出嚟, 先唔好理政治立場或者佢有幾大中華膠都好, 如果佢真係如佢所講, 佢d人工係真係絕大部份拎返曬出嚟搞社運既話, 你叫佢嘔返間公屋出嚟其實都幾過份下...同埋話佢有錢應該去買樓我諗佢自己聽到都會覺得對佢嚟講係種侮辱

唔講政治立場,作為議員我地要求高啲,攪社運捐晒啲錢係為咗保住公屋還是為咗攪社運只有佢知,啱唔啱? 但呢個公屋係納稅人津貼能力較次嘅人「有居所」嘅方式,佢捲晒啲錢攪社運,但依家係納稅人「捐埋錢」攪社運,正常佢可以買間爛屋有淨攪社運,另外其他人會覺得議員可以,點解我唔可以?

兩個廿幾歲 一個五十歲

應該係夾埋

咁又唔好咁講,睇過訪問毛哥真係捐左好大半份糧黎搞社運養起個組織
同埋雖然我自己唔贊成毛哥太過派錢式福利主義
但起碼毛哥個立場真係始終如一,唔似班白鴿唔知做乜鳩
湯博士

應該係夾埋

唔講政治立場,作為議員我地要求高啲,攪社運捐晒啲錢係為咗保住公屋還是為咗攪社運只有佢知,啱唔啱? 但呢個公屋係納稅人津貼能力較次嘅人「有居所」嘅方式,佢捲晒啲錢攪社運,但依家係納稅人「捐埋錢」攪社運,正常佢可以買間爛屋有淨攪社運,另外其他人會覺得議員可以,點解我唔可以?

捐錢為保公屋定搞社運,冇人知,冇得討論
換個角度睇,如果一個人月入十萬、再自己搞盤生意,月輸八萬,住公屋。咁係咪叫有能力但霸住公屋?納稅人「比埋錢」佢搞生意?
喺灣仔交緊萬2蚊租
好撚驚因為沙中線而加租

根本個樓市升到唔到你儲錢去買樓
痴撚線

居屋個限額又過撚左

AS手足你放心啦
就算冇沙中線樓市咁升法都一樣會照加你租

陷家產啦咁搵得幾皮野邊撚度變球幾野出黎買樓
想問300萬左右樓價
三個人做按揭
月入25-30k左右
兩個的份工都做左幾年
另一個份工做左一年
想9成加30年
壓測有冇難度

冇問題呀

兩個廿幾歲 一個五十歲

應該係夾埋

正想講,同埋市面都無乜300萬盤

Quote 返幾日之前既 Post 先

【搵屋指南】深水埗三球上車最後希望

新地港鐵南昌站新盤匯璽終於即將登場,這個網羅開放式至四房戶的市區大型項目,最細碼單位實用面積不足300方呎,與同區深水埗舊式單幢樓普遍單位呎數相若,後者市價會否受新盤帶動尚屬未知素,始終物業質素及客源層面存在根本分別,不過,現實是有樓就有得升,難保深水埗舊樓都會有升至脫離上車價水平的一日,有需要此時此刻置業,而又自問無懼於那些樓市風險因素,應該好好把握機會。

深水埗是市區港鐵沿線其中一個最多平價物業的選擇,樓齡20餘至30餘年的單幢式物業,實用面積200餘至300餘方呎的一房至兩房單位,300餘萬元的選擇仍然佔大多數,個別樓齡更舊的物業,樓價甚至可以低於300萬元,不過,這類超平盤的居住環境通常比較另類,例如鄰近街市攤檔、車房五金舖,甚至大排檔食肆等,買家多屬同區客或分支家庭,外區上車客不容易接受。

如果不介意地點熱鬧人流多的話,鄰近港鐵深水埗站的著名電腦商場一帶,舊式大廈實用面積不足300方呎的一房單位,樓價400萬元有找。喜歡環境人流清簡一點,可以選擇距離港鐵站10至15分鐘步程的地段,實用面積200餘方呎單位,樓價可以低至300萬元多一點。

位處大埔道近名校聖芳濟各英文小學的置輝閣,約10分鐘行程可抵深水埗站,附近住宅地舖有民生百貨及食肆,環境比較簡單,只是面向大埔道單位會受行車聲浪影響,現時物業一個高層向內街較清靜兩房單位,放盤叫價340萬元,若果以正常議價幅度3至5%推算,入場水位絕對是一般人都可以負擔的水平。

置輝閣高層單位客飯廳向東南,兩間睡房窗台向西南,兩房同時設有對流小窗,外望視野俱可跨越周圍舊廈享遠景,最重要是來自大埔道的行車聲浪被減至最低,居住環境不受影響,而且由於廳房窗戶夠大,室內十分光猛通爽。單位廚廁比較袖珍,自住可能有需要改動間隔去活用空間,由於內櫳大部份非主力牆,設計改動上的自由度頗大。

天行太平洋李燦華表示,置輝閣單位總數僅60餘伙,原則提供兩房及三房間隔,盤源向來不多,由於銀碼細,通常放盤一出即獲承接,去年12月一個低層向大埔道三房單位,實用面積338方呎,成交價328萬元,而兩房單位成交則要追溯至去年9月,低層向大埔道單位,實用面積234方呎,成交價253萬元。現時物業向大埔道單位無放盤,李燦華估計向大埔道兩房戶市價約310萬元起,相隔半年入場價差距逾兩成。

記者:伍志輝
攝影:許頌明

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56377229&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170303

換個角度睇,如果一個人月入十萬、再自己搞盤生意,月輸八萬,住公屋。咁係咪叫有能力但霸住公屋?納稅人「比埋錢」佢搞生意?

咁去睇既...的確冇錯....理性d 諗...你到某個人工就應該要交番間屋出來

應該係夾埋

畀你會唔會為左間公屋而捐錢攪社運?
有一次議會發言又有人叫佢拎番間公屋出黎,佢屌d建制一邊話搞好民生但一邊自己炒樓日日賺。問佢點解唔拎番間公屋出黎不如問下點解日日150個落黎拎公屋你地又覺得無問題?仲有佢唔係一定選到做議員,做唔到嘅話佢有層私樓都未必生活到

咁去睇既...的確冇錯....理性d 諗...你到某個人工就應該要交番間屋出來

同意唔應該濫用公屋,但而家係公屋政策問題,大家都係跟足遊戲規則玩,唔應該怪個玩家,要怪就怪定個規則既人
喺灣仔交緊萬2蚊租
好撚驚因為沙中線而加租

根本個樓市升到唔到你儲錢去買樓
痴撚線

居屋個限額又過撚左

AS手足你放心啦
就算冇沙中線樓市咁升法都一樣會照加你租

陷家產啦咁搵得幾皮野邊撚度變球幾野出黎買樓

你唔租業主d 樓點算呀
繼續租佢地又可以買多層了

生意點可以同社運比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞