[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
4球9成按會放寬只係時間問題
兩公婆一個借p loan 一個上會都做到
好多人唔敢姐
專業人士/政府工 計過數供到完全唔覺得有問題

一句劈埋黎話借9成點供
乜都唔洗傾
喂大佬,你得50個係手ja

bro 我完全係門外漢,想學野
你上面咁講4球9成即係而家做唔做到?
同埋我自己做freelance,老婆做銀行
加埋4~5萬一個月有無可能做到你講咁

你老婆做銀行仲on99問呢個問題
叫佢打去hr到借staff loan啦

睇邊間銀行,同埋轉工會幾煩
之前有朋友做銀行,公司裁員,借左staff loan要一個月內還

如果我講句真心話,得兩條路,離開香港或武裝革命

全世界都有晒打杖嘅條件啦
依家財富歸晒邊,係要reset 重新嚟過先掂

有錢佬控制晒一切,同以前地主租地俾農民有咩分別?換左依家打份牛工囉,地租咪變左電費,食物,租金,全部都去返大財團手

其它都唔講,香港一撚早要革命,但無人做

我又再講句真話,香港嘅土壤唔會有曼德拉,杰文遜呀呢啲人,不同派別嘅政治人物只係不同包裝,支共如果覺得有威脅到政權穩定,早就坐咗洗頭艇,香港人連軍事訓練都冇,比架坦克車識開識用嗎?

講起就灰
繼續做港豬,有錢就移民
我都唔想我小朋友係香港,那怕我幫佢安排定樓好,保險好
香港冇出路

有錢既又唔一定要移民,香港生活其實唔錯(如果你有錢既話)

有錢係香港係既得利益者,仲移民黎做乜柒

又要講句真心話,冇錢移到去邊都死,要去到人哋地頭揾嘢撈唔係咁易,我諗過移民台灣因為唔使諗開工揾食,咁唔同,買堆6厘收益股息台股加香港物業股息嘅現金流係台灣仲好用過香港
好多人唔敢姐

一句劈埋黎話借9成點供
乜都唔洗傾

而家息差咁少,唔好借staff loan 啦
利申,以前有幾位同事因爲借左staff loan,樓價無乜郁,儲蓄少,有筍工都轉唔到

我同老婆人工差唔多8:2
是咪玩完
條女老豆話比2千萬筆直我同條女買樓

有咩地方係望到成個海景?

有冇巴打係住青山公路果邊?

好似好多望海盤

青山公路就睇海雲軒啦,新啲
浪翠成廿年樓

二千萬比我就唔住青衣
海怡半島海景一流,15,16座向海單位,名符其實「一望無際」,但廳係三尖八角的
如果想食埋維港煙花景,天后柏景台都唔錯
一係就奧運維港灣,一號銀海個啲

二千萬既樓,我諗我一世都住唔到

仲有鴨脷洲有堆豪宅
全海景都係2000到
唔使住海怡

係,仲有深灣軒,南灣個啲,個泳池好正
(住個邊仲有得𥄫真光妹 )
不過南灣大單位依家應該過2000萬了
計埋雜費就肯定over巴打budget
好多人唔敢姐

一句劈埋黎話借9成點供
乜都唔洗傾

利申,以前有幾位同事因爲借左staff loan,樓價無乜郁,儲蓄少,有筍工都轉唔到

咁呢個好睇佢地有幾多錢係心

0.8里同1.7里分別
Staff loan係比staff借首期用
有d銀行唔會上TU

TU non consent 都會land search 你contact address 啦
利申,細膽,以前做銀行都無咁做
好多人唔敢姐

一句劈埋黎話借9成點供
乜都唔洗傾

是咪玩完

40000:10000?
銀行而家做counter唔ot都16k啦

講實啲佢13k, 我就30~50
好多人唔敢姐

一句劈埋黎話借9成點供
乜都唔洗傾

是咪玩完

銀行10k, 轉工啦
好多人唔敢姐

一句劈埋黎話借9成點供
乜都唔洗傾

是咪玩完

你呢個case 都有例子做到既,不過複雜啲

是咪玩完

咩位黎 即走啦

好多華資行,counter 都16-18k

是咪玩完

願聞其詳
首期p loan借番後都仲借到mortgage?
要人工夠高?
要人工夠高?

人工唔夠就要動作夠快
去第一城/ 河畔 睇樓 巴打 有咩發現?

咁瘋澤好似so啲,好唔好就唔知

動態提升(原始 HZ)

Motionflow™ XR 200Hz(native50Hz)
最好揾原始100hz

啲soundbar 有心買就買好啲,送果條麻麻

Blue ray 應該好快冇用,依家串流都4k la
Blue ray 得1080 喳

其實我同兩老對影音質素冇乜要求,所以sound bar冇乜所謂
至於個blu ray機都好似有啲多餘,用ps4播都一樣

我都睇緊呢部
Sony 機黎講好似最抵玩
我格了價最平做到8780-8800 送2000超市券同sound bar同blu ray機

買左三叔KU6800

想買sony/panasonic
上面位巴打仲未覆我邊度買咁平
不過我六月先入伙,遲啲再平就正

巴打入邊
我朋友都話Sony最正 但一定要買made in JP

Sony 個coating 好易花
我就係咁,無拿拿花左幾忽

Sony android 機仲有一樣嘢唔好,久唔時就hang機

動態提升(原始 HZ)

Motionflow™ XR 200Hz(native50Hz)
最好揾原始100hz

啲soundbar 有心買就買好啲,送果條麻麻

Blue ray 應該好快冇用,依家串流都4k la
Blue ray 得1080 喳

其實我同兩老對影音質素冇乜要求,所以sound bar冇乜所謂
至於個blu ray機都好似有啲多餘,用ps4播都一樣

我都睇緊呢部
Sony 機黎講好似最抵玩
我格了價最平做到8780-8800 送2000超市券同sound bar同blu ray機

買左三叔KU6800

想買sony/panasonic
上面位巴打仲未覆我邊度買咁平
不過我六月先入伙,遲啲再平就正

巴打入邊
我朋友都話Sony最正 但一定要買made in JP

Sony 個coating 好易花
我就係咁,無拿拿花左幾忽

Sony android 機仲有一樣嘢唔好,久唔時就hang機

要撞手神,屋企兩部一模一樣既機,一部成日hang, 一部未hang 過

是咪玩完

願聞其詳

不能太公開
要人工夠高?

人工唔夠就要動作夠快

願閒其詳
要人工夠高?

人工唔夠就要動作夠快

願閒其詳

Refer to #517
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞