[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
張一鳴:「何時見頂及調整幅度,筆者沒有答案。」其實以下唔使睇了,驚比林太屌佢「食屎磚家」,頭盔笠到落腳 ,同講「總有一日」會跌嘅,一定嘅 冇分別

所謂專家都係演員一名,睇得咁通佢自己炒完發左達仲同你喺度吹咩

咁又唔係,如果可以運用名氣講啲野出黎令人做啲有利自己既決定,就老虎蟹都出黎講啦
張一鳴:「何時見頂及調整幅度,筆者沒有答案。」其實以下唔使睇了,驚比林太屌佢「食屎磚家」,頭盔笠到落腳 ,同講「總有一日」會跌嘅,一定嘅 冇分別

人造衛星射左上天係橫行唔會跌
不過一跌就冚家鏟
各位師兄,依家準備搞裝修。
搵個夾嘅師傅係咪比較重要呢?
我好怕我講完啲嘢佢做唔到我嘅要求
或者做出黎好老套

我本身對點樣搞間屋已經有晒諗法

其實我同兩老對影音質素冇乜要求,所以sound bar冇乜所謂
至於個blu ray機都好似有啲多餘,用ps4播都一樣

我都睇緊呢部
Sony 機黎講好似最抵玩
我格了價最平做到8780-8800 送2000超市券同sound bar同blu ray機

買左三叔KU6800

想買sony/panasonic
上面位巴打仲未覆我邊度買咁平
不過我六月先入伙,遲啲再平就正

巴打入邊
我朋友都話Sony最正 但一定要買made in JP

康城
應該會買7000d 55吋, 唔係made in jp黎
我同兩老對影音冇乜要求,睇得清楚,唔易壞就得

有老人家可能簡單啲傳統電視好喎
一陣部機hang 左,或者佢地自己唔知㩒左去邊,你又唔係屋企就頭疼

唔係老人家啦,大叔大嬸就真
教佢地開關,轉台,音量就得,斷估佢地唔會想開我部ps4玩掛
諗緊買唔買wii好,想同媽子玩下

大師好佢好多!

不過一跌就冚家鏟

專家
或者做出黎好老套

有圖比師傅睇最實際,同埋定時定候上去間屋睇下搞成點
早晨,今日破頂未

即刻有

【新界成交】帝庭軒高層680萬沽 實呎逾1.1萬創新高

美聯物業葉劍威表示,粉嶺帝庭軒1座高層F室,建築面積862方呎,實用607方呎,間隔三房,業主無議價空間,用家一口價承接,成交價680萬元,建築及實用呎價7,889及11,203元。
原業主於2005年8月以255萬元購入,持貨11年半,獲利425萬元,升值逾1.6倍。

聯和墟穿萬一

我都睇緊呢部
我格了價最平做到8780-8800 送2000超市券同sound bar同blu ray機

買左三叔KU6800

巴打入邊

康城

一陣部機hang 左,或者佢地自己唔知㩒左去邊,你又唔係屋企就頭疼

Wii好似已經唔再出新架啦喎
應該買switch?
或者做出黎好老套

通常應該俾咩圖佢呢?
網上搵其他人啲製成品定係最好自己畫個3D圖?

同埋係咪真係最好隔幾日就上一上去?

不過一跌就冚家鏟

係,但冇可能唔出街長期係防空洞入面啩,萬一人死咗都未跌咪on9? 人生本來就係不停賭博做決定,行入超市買打雞蛋可能有隻壞嘅裂嘅,呢個真係我係超市買日本蛋都有隻壞嘅得出嘅經驗 嗰日諗咗一諗好似自己由成年後就係不停賭博

大師好佢好多!

堅好多,最少敢講2018年跌30%,所以我一直景仰師父有原因,講完又要拜
或者做出黎好老套

應該都麻煩
除非你冇木工造櫃果啲

同埋你放心都得,十個有九個師傅都係做唔到你講嘅要求

不過一跌就冚家鏟

係,但冇可能唔出街長期係防空洞入面啩,萬一人死咗都未跌咪on9? 人生本來就係不停賭博做決定,行入超市買打雞蛋可能有隻壞嘅裂嘅,呢個真係我係超市買日本蛋都有隻壞嘅得出嘅經驗 嗰日諗咗一諗好似自己由成年後就係不停賭博

我都係有同樣諗法
無決定係Risk Free,如果有啲嘢要決定而又有Risk Free Option的話基本上都唔駛揀。
或者做出黎好老套

應該都麻煩
除非你冇木工造櫃果啲

你咁講反而我安心啲,至少有個Expectation

不過一跌就冚家鏟

隻壞蛋可能俾啲師奶換落去
早幾年咪有新聞啲師奶換啲貴蛋去個平盒,然後去埋單
或者做出黎好老套

應該都麻煩
除非你冇木工造櫃果啲

你咁講反而我安心啲,至少有個Expectation

如果你造傢私實出事,因為佢地都係返大陸做
啲尺寸一定有出入。
你試過俾埋Pantone 去造,隻色都係錯

動態提升(原始 HZ)

Motionflow™ XR 200Hz(native50Hz)
最好揾原始100hz

啲soundbar 有心買就買好啲,送果條麻麻

Blue ray 應該好快冇用,依家串流都4k la
Blue ray 得1080 喳

其實我同兩老對影音質素冇乜要求,所以sound bar冇乜所謂
至於個blu ray機都好似有啲多餘,用ps4播都一樣

我都睇緊呢部

買左三叔KU6800

巴打入邊

Sony 個coating 好易花
我就係咁,無拿拿花左幾忽

Sony android 機仲有一樣嘢唔好,久唔時就hang機

Sony 個smart TV 廢的
有無裝修巴打/間屋搞緊裝修?
我想做地台床同櫃,有上網同去佔quote價
不過返來嘅quotations 價錢真係相差好遠。

1. 普通到頂16吋深膠板衣櫃一呎我見由1800 去到2500都有
2. 到頂中空櫃一呎1800到2800
3. 地台床由15000 去到23000

我明白各路唔同級數師傅價錢當然有分別。唔知有無reference 價?

同埋師兄們會唔會自己畫好晒個櫃嘅圖,再問價?

我搞緊裝修,但唔會做地台床
或者做出黎好老套

通常應該俾咩圖佢呢?
網上搵其他人啲製成品定係最好自己畫個3D圖?

同埋係咪真係最好隔幾日就上一上去?

老媽子次次有屋裝修都會日日上去睇
我會搵人地製成品,除非你想exactly跟足,唔係都係搵定幾set
同師傅講「天花我想咁整,燈糟就跟呢張圖」blalala

識畫就當然好,不過好花時間
(以前讀書學過下autocad, 叫我依家再畫簡直攞命)

淘寶亦都有室內設計佬,你可以度曬屋企dimension叫佢設計,平過香港好多,仲仼改唔嬲(佢好驚你比負評 )
不過當然最好事先講曬所有要求同想要咩風格,可以send下人地d作品叫佢跟呢個風格

另外之前有巴打介紹過個app叫planner 5d, 你睇下有冇用

我都睇緊呢部

買左三叔KU6800

巴打入邊

康城

最麻煩係唔小心唔知轉左去邊,睇唔返要睇嘅嘢

以前我久唔時都會收到家母嘅救助電話
新手
希望各位巴打幫手睇下我有冇搵兩個細路笨:

背景:
我地三兄弟差唔多結婚 (應該我係最早)
我最近做左私按借左錢開公司, 短期借唔到錢買樓
阿媽有層供斷物業 450萬
兩個細路有拍拖有穩定既工: 15K-25K

理想諗法:
同阿媽傾過可以按左層樓套現
按樓價6成, 套現270萬, 三兄弟每人90萬幫補首期
層樓之後出租, 每個月收租10K-12K還錢

現實:
我短期內借唔到錢, 女友月入19K, 之後都考慮轉自僱
所以我打算提出分左90萬後, 我搬入阿媽層樓度住
我負責還錢俾銀行, 當同阿媽租
我個考慮點係:
其實可以唔使按樓, 同媽直接租, 俾平租
但怕佢地可能會諗點解你可以平租, 佢地唔得
最後先諗到呢個方法, 令佢地 (好似) 冇付出咁有筆錢, 而之後我負責還錢, 所以我先可以搬入去住

請問我有冇諗漏D咩? 唔想為錢銀傷感情
定係都係租出去, 用女友名買過?
我同佢加埋手頭有90萬股票, 10萬現金, 女友繼續返工既話, 19K一個月
1999希望俾D意見

按樓要有借款人
而借完果個再去借錢未必過到壓測

不過一跌就冚家鏟

隻壞蛋可能俾啲師奶換落去
早幾年咪有新聞啲師奶換啲貴蛋去個平盒,然後去埋單

我呀媽同我講 佢有左我果陣 佢未知
去買蛋 隻隻雙黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞