[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有無巴打住開荃灣荃景圍果面?算唔算好住?附近會唔會好嘈?

女朋友住荃威,我覺得搭車尚算方便,荃景圍又近愉景,食野買野都方便,嘈唔嘈唔知,但車多巴士多

btw, 荃灣花園果邊直頭係凶宅聖地嚟

荃灣中心好似真係好多,
去番荃景圍好D?

荃威,荃灣中心果d都好似係包入荃景圍,但我估你講荃景圍係指錦豐荃德?有次行上荃威經過覺得都幾靜,方便我諗還可以,屯門公路同荃灣出入口,都多巴士既 行去愉景都係五到十分鐘路程,不過呢邊d 樓整體都有d 舊,唔會有咩會所果d,靜就幾靜既

荃威行去愉景冇可能五至十分鐘吧 荃景遠少少嘅座數都忟
荃威係要駁程車先到港鐵站 荃景圍個堆屋苑要當荃灣一個分區咁睇 好似屯門同屯南咁

果面如果以上車盤真係唔錯,行去又多商場,又多野食,生活配套一流,樓係就係夠D,但實用睇落都唔差,可惜400樓下少之又少
葵涌廣場都接近800萬

升幅唔多,20年升唔到一倍

長破長有....好似冇頂咁...購買力好勁

1,000 is coming

一千遲多2年都叫平啦

即係後生既唔駛上樓.....
貼吓舊聞,賣自住樓後遺症

【落錯車】劉先生:「20年前賣咗買唔返」
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20151108/54405069

劉先生現和太太居於九龍城唐樓單位,月租八千。他認為九龍城具發展潛力,應該很多人買樓空置等收購。他又指,樓價仍在高位保持,「(樓價)成日話跌都唔跌,都係差不多」。劉先生曾買樓,但在20年前已落車,到現在仍未能再上車,繼續租樓住。

20年前,劉先生以140萬元賣掉觀塘裕民坊單幢樓一個三百零呎單位。當初賣樓,是希望賣完等跌再買過第二間,可惜「賣咗樓之後買唔返樓」,一直租樓廿年,長租觀塘,是這幾年才貪方便搬來九龍城,食又方便,小巴又多又密。至於會不會再買樓,他笑稱:「希望買到啦」,但暫時未有考慮。

啲人抵撚死

個樣好灰,呢啲攪到屋企人

通常啲人賣咗樓見到一大舊錢就心紅,唔捨得買返,但啲錢始終唔係你,咪又係每月租樓送錢俾業主洗,租樓20年乜都輪突喇

租樓日日賺 長租30年 你今日租左未呀

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20151108/54405069

劉先生現和太太居於九龍城唐樓單位,月租八千。他認為九龍城具發展潛力,應該很多人買樓空置等收購。他又指,樓價仍在高位保持,「(樓價)成日話跌都唔跌,都係差不多」。劉先生曾買樓,但在20年前已落車,到現在仍未能再上車,繼續租樓住。

20年前,劉先生以140萬元賣掉觀塘裕民坊單幢樓一個三百零呎單位。當初賣樓,是希望賣完等跌再買過第二間,可惜「賣咗樓之後買唔返樓」,一直租樓廿年,長租觀塘,是這幾年才貪方便搬來九龍城,食又方便,小巴又多又密。至於會不會再買樓,他笑稱:「希望買到啦」,但暫時未有考慮。

啲人抵撚死

通常啲人賣咗樓見到一大舊錢就心紅,唔捨得買返,但啲錢始終唔係你,咪又係每月租樓送錢俾業主洗,租樓20年乜都輪突喇

咁講...上到就上左....上唔到要租都冇法.....

啲人抵撚死

咁放左樓諗住會滾大既...就梗係要自己受番個風險

有錢既又唔一定要移民,香港生活其實唔錯(如果你有錢既話)

唔洗好有錢嘅,有層樓又揾夠,咁其實係幾爽嘅

好似我咁,提早失業,月尾去旅行

V巴就歎啦,咁快歎世界
去邊玩呀?

近近地去高雄,上次去遇上颱風等如冇去,呢次補數

高雄早幾年去過真係冇咩玩

台灣我覺得最唔好係酒店冇咩得揀,通常都又殘又舊

係,好殘酒店,上次去三日只有第一日活動過,其他兩日出唔到酒店,一出去機場返香港,所以點都去多次,十月去大板,暫時計劃

我就打算5月去大坂
不過依家啲嘢貴返晒,冇咁掋買
準備首置:沙田第一城 兩房 (400萬內),大家覺得點
嘩大佬們 你地個post真係去得好快 我岩岩先追完上個post留個名先
奧仔返左黎未?

藍籌屋苑

藍籌屋苑

問題係
第一城仲有幾多400萬內盤

藍籌屋苑

問題係

睇呢兩個月都有成交,希望重希貨

藍籌屋苑

問題係

祝你好運
唔好剩係睇成交, 落場睇啦

藍籌屋苑

問題係

祝你好運
唔好剩係睇成交, 落場睇啦

聽日同老婆去睇

藍籌屋苑

問題係

如果中原數據,係過一排先update的
近排沙田細價樓升得好勁,400內就算有都比人追住搶了

藍籌屋苑

問題係

尋日睇過 冇了 除兇宅
v巴咁早呀
v巴咁早呀

早晨浪子巴,廢中訓唔多,等間去跑步
唔撤加辣,遲啲新盤5個客首置掃咗50個單位,每人十個,然後律師攪一攪,變返50個單位
唔撤加辣,遲啲新盤5個客首置掃咗50個單位,每人十個,然後律師攪一攪,變返50個單位

可以一張契好多個單位都得架

啲人抵撚死

賣咗樓除非即刻買返,如果唔係九成以上會買唔返,我表姐將軍澳上蓋有個單位,0708年賣咗,當時我老豆極力叫佢唔好賣,自住樓升幾多都唔關你事,最後都賣咗一直租樓至今上唔返車

可以,樓契可以一lot單位,賣嗰時又係一lot咁去,但佢地揾律師分契拆返細佢,變返一張契一個單位,過程冇買賣,稅局冇得收15%,咁首置一間變成首置10間

可以,樓契可以一lot單位,賣嗰時又係一lot咁去,但佢地揾律師分契拆返細佢,變返一張契一個單位,過程冇買賣,稅局冇得收15%,咁首置一間變成首置10間

了解

藍籌屋苑

問題係

去到481 啦 ,仲400..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞