[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
首置target 400萬單位,大圍金獅上唔上得過?

仲有四球咩? 如果我個人買樓首置唔會諗佢,我寧願買自由市場居屋雲疊花園,大好多,係行去大圍站要十分鐘左右

Budget 超咗,sor,冇睇400萬 自

金獅造地台拍齊窗台都幾好用,不過造咁大個地台條數又喺度

兩個單位以前都有朋友住過,上過去,金獅太細,四球過外用自住角度我唔諗,呢類上世紀華懋劏房單位跌市防守力弱

睇過自由市場錦英錦龍,宜家401'果種單位叫價420-450。
富安花園都有留意但就直頭話無盤你睇
個agent叫我諗下河畔同金獅。睇黎400上車今時今日都好有難度咁
辛苦儲完既錢,都係追唔到個樓價,入唔到場。sosad

400 內真係冇得揀.......
仲要預埋業主一定反價
首置target 400萬單位,大圍金獅上唔上得過?

仲有四球咩? 如果我個人買樓首置唔會諗佢,我寧願買自由市場居屋雲疊花園,大好多,係行去大圍站要十分鐘左右

Budget 超咗,sor,冇睇400萬 自

金獅造地台拍齊窗台都幾好用,不過造咁大個地台條數又喺度

兩個單位以前都有朋友住過,上過去,金獅太細,四球過外用自住角度我唔諗,呢類上世紀華懋劏房單位跌市防守力弱

睇過自由市場錦英錦龍,宜家401'果種單位叫價420-450。
富安花園都有留意但就直頭話無盤你睇
個agent叫我諗下河畔同金獅。睇黎400上車今時今日都好有難度咁
辛苦儲完既錢,都係追唔到個樓價,入唔到場。sosad

硬要沙田就要另諗辦法,追之前post,量力而為,唔硬要沙田大西北仲有4球樓下
有 1000000 cash

澳南 一房買唔買到 😂

澳南係澳洲定澳門?
一百萬買到440萬內既樓,自己去計下按揭

天利苑應該兩房都買到啦,成球咁多!
認真,一球點買六球野
【B1頭條】鰂魚涌十大屋苑600萬以下絕迹

樓價節節上升,各區盤源告急下,鰂魚涌區十個屋苑,600萬元以下單位全線絕迹。區內居屋王康山花園最平兼連租約戶,叫價也要650萬元;即使樓齡已屆40年的南豐新邨,最低消費645萬元。惠安苑及逸樺園更是無1,000萬元不要問津。

市場一般稱鰂魚涌區叫太古區,利嘉閣黃凱達表示,10天前區內10個主要屋苑,尚有10伙低於600萬的單位,惟隨著成交量增,現時「6球」以下放盤已被消化。

上周華蘭花園玉蘭閣低層C室,實用385方呎,上車買家見「6球」以下單位買少見少,即以590萬元承接,實用呎價15,325元,過去周末日,同屋苑芝蘭閣高層D室,實用面積384方呎,成交價已升至660萬元,呎價升至1.7萬元,樓價差12%或70萬元。

太古城61幢住宅建有12,689伙,黃凱達表示,目前屋苑二手放盤不足200個,放盤比例不足2%,當中以交吉形式放售的單位更只有42伙,盤源短缺。用家想進駐太古城,最低入場費要820萬元,為40年樓齡的鄱陽閣中層A室,實用583方呎兩房單位,呎價1.4萬元。

美聯物業統計本港主要十大屋苑,過去周末日錄25宗成交,交投量創自去年7月23至24日周末以來逾7個月新高,並較上周末之18宗上升約38.9%,當中天水圍嘉湖山莊交投最多,2日錄11宗成交。另一大行中原地產十大屋苑同期有17宗成交,按周增3宗或21.4%,成交量連續三周錄雙位數。

本月踏入僅5天,太古城已錄3宗成交,其中2宗於過去周末日易手,中原地產張光耀表示,天星閣高層E室,實用面積582方呎,建築面積675方呎,以同類型分層戶新高價1,065萬元成交,實用呎價18,299元。老牌市區屋苑荔枝角美孚新邨,亦於周末日錄大額成交,中原地產梁植霖表示,8期百老匯街104號中層A室,實用面積1,327方呎,建築面積1,775平方呎,為屋苑「凹海」戶,以1,700萬元沽出,實用呎價12,811元。

美聯物業陳偉平指,東涌藍天海岸5座高層A室,實用面積771方呎,三房套房連士多房,業主臨場反價8萬元,仍錄外區客以約808萬元承接,實用呎價10,480元。

買家願追價之餘,連凶宅也照搶。美聯物業吳紹輝表示,觀塘麗港城31座凶宅單位,實用517方呎,兩房間隔,以500萬元成交,呎價9,671元。據悉,單位曾發生跳樓事故。雖然是凶宅,但銀行對上述單位仍有估價。中銀及滙豐估價分別為625萬元及616萬元,成交價較估價低20%及19%。

記者:陳東陽 陳家雄

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56389952&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170306

屁古城最撚遠嗰幾座又唔近商場又無景得個名
真係買999年地契

買swire
買香港謹有仲係感覺插住英國旗嘅地方
打飛機嘅野我地呢d窮撚識條鐵

有錢嘅我都想買太古城打下飛機
想係元朗置業上車
前提都想近元朗站
budget 500-550 萬樓
睇左好多盤
覺得采葉庭,尚豪庭,新元中都可以

唔知有無熟呢頭既ching 比到意見

p.s. 市場真係熱到一盤難求 一個屋苑可以得1個盤放都得

雍翠,朗晴,朗怡
行十至十五分鐘到西鐵
想係元朗置業上車
前提都想近元朗站
budget 500-550 萬樓
睇左好多盤
覺得采葉庭,尚豪庭,新元中都可以

唔知有無熟呢頭既ching 比到意見

p.s. 市場真係熱到一盤難求 一個屋苑可以得1個盤放都得

雍翠,朗晴,朗怡
行十至十五分鐘到西鐵

唔介意舊少少,雞地果邊都有啲舊樓
頭盔笠到腳果位就係俾林太串果位

唔係佢,肥湯條粉皮

尋日樓市節目又出黎,話發展商唔會再出納米樓
林鄭上位應該勁推綠置居,仲可能補地價唔駛跟市價,睇黎令到自己有綠表資格係皇道
再講多句,班大陸人出左嚟嘅錢係唔會返上去
有層樓係手,借錢又方便,息又平
咁當然,如果支爆班友冇錢還果啲銀主盤係會推冧個市嘅

只要對歐洲對美國唔係由順差轉為逆差,或者貿易金額大幅減少,支爆有排未得,另外支國資金大量收購外國產業企業,可以生美元,一日有美金一日唔會爆,政變戰爭例外

其實成日講支爆支爆
有無人諗過其實已經支爆左

我有時覺得其實可能已經支爆左, 大陸經濟增長放緩,
部份低技術工廠開始搬到東南亞
唔係都唔會咁多走資走到大陸要咁多政策防走資

連登仔成日一廂情願咁諗住支爆會搞到中國分裂, 樓市缺堤式下插, 有無諗過根本就已經爆左, 但大陸呢D 一系列政策其實係慢慢調整緊經濟, 令到大陸個經濟一路傳就爆傳就爆咁, 但根本唔會出現高登仔形式O既支爆

其實爆都唔到連登仔買,個時你唔係去買樓呀,係諗今日邊到有平飯食,記唔記得03年超級出9.9 排骨飯俾人搶
頭盔笠到腳果位就係俾林太串果位

唔係佢,肥湯條粉皮

尋日樓市節目又出黎,話發展商唔會再出納米樓

上細紀2百幾尺大窗台劏房一樣有,河畔、金師呢類,不過依家誇張啲,一百廿幾尺都有就癲啲
係未千萬不要在大陸做傢私?

實木嘢強國平好多,呢間買過幾張櫈 http://www.hoba.com.cn
睇埋呢到 http://iikent.blogspot.hk/2012/04/blog-post_07.html

而家裝修預製大部份都係大陸
想問下,有筆錢係大陸做投資,係香港做唔做到九成按揭

實木嘢強國平好多,呢間買過幾張櫈 http://www.hoba.com.cn
睇埋呢到 http://iikent.blogspot.hk/2012/04/blog-post_07.html

其實我最驚裝修甲醛,仲有我想訂一個超大櫃,驚大陸C-fu無手尾,跟唔足
股又悶...樓又悶...

最主要是睇收入吧。你的資金在哪裡應該關系不大
股又悶...樓又悶...

樓市日日升日日破頂
真係totally no mood to see
上車盤1000萬見

最主要是睇收入吧。你的資金在哪裡應該關系不大

應該咁講,筆資金仲未正式使用去投資,但個金額足夠一次過買到層樓,但依家係想比一成首期然後筆錢繼續放係大陸做投資
最近屋企人買左間屋,諗住成家搬去住新屋,而家住緊果間就租比人,但老母又話驚樓市一跌,2層樓加埋會無好多,想賣左而家果間,拎住舊錢等樓市跌
我老豆就1516, 我就覺得拎多舊磚好d
最近屋企人買左間屋,諗住成家搬去住新屋,而家住緊果間就租比人,但老母又話驚樓市一跌,2層樓加埋會無好多,想賣左而家果間,拎住舊錢等樓市跌
我老豆就1516, 我就覺得拎多舊磚好d

唔係自住嗰層冇乜所謂啦,反正覺得賺夠揸現金好啲咪賣走佢,留低就個個月有現金流,我嘅話會留,冇乜嘢好投資,拎住嚿錢冇用
【財經評論】皇帝的龍床 最後上車希望

樓市癲態盡現,另一個可怕現象就是新盤供應追不上市民盲搶樓速度,地產商又借中資高價搶地連環反價,將軍澳新盤呎價已推到兩萬元,誰知居然冇水魚落搭。樓價癲狂,令到上車新盤入場費急升,現存市區「6球」內上車盤快絕迹,就算買得起樓的市民亦越買越細。

金管局總裁陳德霖於2014年5月表示,樓價600萬元內的物業被界定為上車盤。但今時今日,將軍澳四百呎1房新盤最平也要600萬元,市區「6球」內的新盤更正步向絕迹。市區現存樓價「6球」內的新盤,雖叫做仍有貨揀,但買到都不好開心住,主要是百多二百呎的迷你劏房,而且選擇亦越來越窄。人肉搜尋港島「6球」內新盤,有如大海撈針。可能講都沒有人信,全港島樓價「6球」內新盤,應只剩四叔北角劏房系列尚譽,截稿前仍有10餘伙,絕對是港島最後上車希望。

九龍區情況同樣嚴峻,「6球」樓下一手盤屈指可算。打去問紅磡「劏房之城」環海‧東岸的發展商,仍有「6球」內上車盤嗎?「你買嗎?」我答不是,答案是:「原來冇」。樓市另一癲事,就是劏房之城已經沒有劏房賣。問多次售樓先生,所有開放式已全數沽清?「yes」。他之後給我一份尚餘單位消耗表,有7個單位,全部一房,最平309呎折實價639萬元,呎價兩萬。

去年市區共錄得16,561宗一手買賣登記,但樓價低於600萬元的上車盤只佔不足10%,創史上新低﹔港島區得321宗,比例僅1.9%﹔九龍區則稍多,有1,174宗,比例7.1%。按目前樓市有升無跌走勢推斷,除非有新盤勁細單位推出,否則可能新界區才有上車新盤。

上車盤入場價急升,細過100呎新盤不是夢。俊和發展的屯門新盤菁雋,最細單位只有128方呎,發展商去年推銷時語出驚人,擺埋中國皇帝上枱,「紫禁城咁大,佢真正瞓覺時都係得張床」。這個「皇帝的龍床」屯門盤,肯定是今年樓市一大高潮位,呎價幾貴不重要,最緊要樓價夠細,市場一廂情願樓價最好二、三百萬元,為買一張龍床,可能是上車客最後的上車希望。

記者:朱連峰
大西北我覺得一直落後緊,再加埋年尾機場條路通車,到時啲樓實升
噚日睇信報分析中資四圍高價投地,有啲道理,中資睇法就係冥幣每年預期5%貶值,如果以收租2厘計,

實則有7厘回報,係中資評估港樓價值應該係深圳、上海呢啲沿海大城市嘅3倍,依家2倍都冇,另外資金

進出自由都係考慮原因

我就陰謀論認為支共指示要進一步減低華資大孖沙係政治及經濟影響力,要佢哋聽話,背後有政治目的,

支共一向用經濟作為武器,參考依家同韓國嘈嘅玩法,韓國對支係順差,所以支共可以聲大大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞