[樓市專家食屎啦]真低調置業討論區(12)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

好易tune,裝機時叫師父追完台tune埋,醒50利是掂晒

新入伙一闊三大,留多個現金穩陣d

絲打屋企大把貨,自己都揾唔少,錢完全唔係問題,巴打唔使擔心佢

唔好咁講,啲錢都係媽子一直慳出黎,屋企先越黎越好景

中產階級人士

唔好串我啦,比起你我只係魚毛一條

冇串妳,真心
有冇人考慮唔移民
但去台灣買樓度假 出租用?
等儲到一大舊錢之後就去長住 唔洗do

利申 毒撚 唔諗住成家立室

唔移民就唔好買,台灣樓有45%資產增值稅,唔係台北升值緩慢,新北平啲都要2球400尺,另外台灣有地震,樓宇建設差過香港,出租就唔知咩嘢回報,理論上揾夠錢長住泰國好過,物業收租回報較高,樓價平過台灣,長住生活成本低過台灣,我揀台灣退休養老主要考慮老婆,毒L泰國好,唔信問奧sir

見親vic兄
都一定見到奧sir
點都要bin c
有冇人考慮唔移民

唔移民就唔好買,台灣樓有45%資產增值稅,唔係台北升值緩慢,新北平啲都要2球400尺,另外台灣有地震,樓宇建設差過香港,出租就唔知咩嘢回報,理論上揾夠錢長住泰國好過,物業收租回報較高,樓價平過台灣,長住生活成本低過台灣,我揀台灣退休養老主要考慮老婆,毒L泰國好,唔信問奧sir

見親vic兄
都一定見到奧sir
點都要bin c

欺騙我哋感情絕對唔可以容忍,佢share泰國樓投資經驗就抹咗佢
有冇人考慮唔移民

見親vic兄
都一定見到奧sir
點都要bin c

欺騙我哋感情絕對唔可以容忍,佢share泰國樓投資經驗就抹咗佢

奧sir要唔要出黎澄清下
真心想知泰國買樓可以點入手,
有冇人可以教路
話說今日傾完裝修得閒去混吉睇下兆康放盤
個叫價升到9000蚊實尺

只係過左3個月後嘅今日,
我果種單位已經過400萬
有冇人可以教路

http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-25793922.html 香討有啲人買泰國樓的,但奧sir係直接去泰國買,佢嘅經驗好啲不過唔講我哋知

我每日放工都係西鐵站望下地產鋪,佢真係陰啲陰啲咁升
有冇人可以教路

http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-25793922.html 香討有啲人買泰國樓的,但奧sir係直接去泰國買,佢嘅經驗好啲不過唔講我哋知

爬下文先

2房? 咁即係我都賺
有無巴打住開荃灣荃景圍果面?算唔算好住?附近會唔會好嘈?

2房? 咁即係我都賺

之前有諗過 但老母唔制
佢話寧願市中心 因為佢話遲多好多公屋 唔想買返居屋 同埋好老 3x年樓

2房? 咁即係我都賺

今日混吉睇414尺2房
我自己係大2房單位

2房? 咁即係我都賺

今日混吉睇414尺2房
我自己係大2房單位

我住緊476尺

女朋友住荃威,我覺得搭車尚算方便,荃景圍又近愉景,食野買野都方便,嘈唔嘈唔知,但車多巴士多

btw, 荃灣花園果邊直頭係凶宅聖地嚟

2房? 咁即係我都賺

今日混吉睇414尺2房
我自己係大2房單位

我住緊476尺

VicF巴我地同一隻則

女朋友住荃威,我覺得搭車尚算方便,荃景圍又近愉景,食野買野都方便,嘈唔嘈唔知,但車多巴士多

btw, 荃灣花園果邊直頭係凶宅聖地嚟

荃灣中心好似真係好多,
去番荃景圍好D?
Sony 7000d 55吋電視,點睇?
之前你地話旺角友誠有電器行,我上左幾間,淨係見hifi,唔見電視機

http://price.com睇過
Ssp $7000頭
豐澤 $9500送2000超市券同sound bar同blu ray機

咁瘋澤好似so啲,好唔好就唔知

動態提升(原始 HZ)

Motionflow™ XR 200Hz(native50Hz)
最好揾原始100hz

啲soundbar 有心買就買好啲,送果條麻麻

Blue ray 應該好快冇用,依家串流都4k la
Blue ray 得1080 喳

其實我同兩老對影音質素冇乜要求,所以sound bar冇乜所謂
至於個blu ray機都好似有啲多餘,用ps4播都一樣

我都睇緊呢部
Sony 機黎講好似最抵玩
我格了價最平做到8780-8800 送2000超市券同sound bar同blu ray機

邊間?
【新界成交】天晉2期又創新高 高層戶1,345萬成交

【新界成交】天晉2期又創新高 高層戶1,345萬成交

2017-03-04 19:00:35 HKT

天晉2期

荃灣中心

葵涌廣場

火炭駿景園
將軍澳新盤藍塘傲昨瘋狂加價6成,同區二手破頂成交不絕。中原地產伍錦基表示,天晉2期5A座高層C室,實用面積845方呎,以1,345萬元成交,創屋苑同戶型歷史新高,實用呎價15,917元,較對上同類成交高約5%。

去年8月開盤叫價1,350萬港元,最終只是微減5萬元,以1,345萬元售出。原業主於2013年以約1,127萬元一手購入,持貨4年獲利218萬元,升值19%。

荃灣:荃灣中心393萬易手 呎價1.28萬創新高
中原地產余俊文表示,荃灣中心13座貴陽樓中層D室,實用307方呎,剛以393萬元易手,呎價12,801元,創屋苑分層單位呎價新高。

原業主是於2011年以162萬元購入,持貨6年獲利231萬元離場,升值約1.4倍。

葵涌:葵涌廣場3房 破頂價788萬成交

中原地產胡順成表示,葵涌廣場錄得破頂價成交。單位為3座高層G室,實用536方呎,以
788萬元成交,平均實用呎價14,702元。單位可望藍巴勒海峽,向東南高層,故同區分支家庭客高價承接,一舉打破屋苑的成交價及呎價新高。

賣方於1997年7月以493萬元購入,持貨近20年,獲利295萬元,升值約60%。

火炭:駿景園山景三房戶賣1,248萬 實呎穿1.2萬新高

中原地產梁廣成表示,近日交投氣氛向好,買家紛紛積極睇樓,火炭駿景園最新錄8座中層D室易手,建築面積1,206方呎,實用1,039方呎,望山景,間隔三房,成交價1,248萬元,建築及實用呎價10,348及12,012元,屬同類山景單位新高價。
買家為換樓客,賣方於2011以790萬元購入,持貨六年,進賬458萬元,升值約58%。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

//盲搶樓肯定漫延到中價樓
【焦點大盤】新地匯璽上樓書 兼向代理發銷售委託

2017-03-04 19:08:28 HKT

新地(016)西鐵南昌站上蓋項目匯璽今日上載樓書,市場料下周開價機會甚高。

樓書資料顯示,最細開放式單位267方呎。為2B座的H室。

發展商日前公佈,1、2座為高座,開放式單位將有120伙,一房有400伙,2房240伙,4房200伙。面積由267方呎至1,503方呎。至於低座有90伙,以三、四房戶為主,面積1,624方呎至1,977方呎,1,977呎亦為項目最大單位。

低座的90伙,一梯兩伙,電梯一出就已經是單位實用面積範圍,約有40方呎為 玄關(foyer),被納入實用面積空間,由業主找數。

同時,新地亦已就項目向代理發銷售委託。
葵涌廣場都接近800萬
【焦點大盤】新地匯璽上樓書 兼向代理發銷售委託

2017-03-04 19:08:28 HKT

新地(016)西鐵南昌站上蓋項目匯璽今日上載樓書,市場料下周開價機會甚高。

樓書資料顯示,最細開放式單位267方呎。為2B座的H室。

發展商日前公佈,1、2座為高座,開放式單位將有120伙,一房有400伙,2房240伙,4房200伙。面積由267方呎至1,503方呎。至於低座有90伙,以三、四房戶為主,面積1,624方呎至1,977方呎,1,977呎亦為項目最大單位。

低座的90伙,一梯兩伙,電梯一出就已經是單位實用面積範圍,約有40方呎為 玄關(foyer),被納入實用面積空間,由業主找數。

同時,新地亦已就項目向代理發銷售委託。

電梯一出就計實用面積
葵涌廣場都接近800萬

升幅唔多,20年升唔到一倍
葵涌廣場都接近800萬

升幅唔多,20年升唔到一倍

長破長有....好似冇頂咁...購買力好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞