(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
跨過欄桿, 仲有路可以行, 路係人行出嚟, 幾大都去睇下前面有咩境

其實有張牌寫住超越欄桿範圍會罰300歐, 然後將牌隔離畀人寫住ok兩隻大字 可惜冇影低

沿著上圖欄桿外嘅小路行, 真係俾我見到更誇張嘅景, 啲石頭就好似保存咗好多萬年前嘅樣, 完全冇受人類影響過, 見到最西面最極端嘅原始原貌

張圖正下方中間就係我踩舊石, 可以見到行出兩步就真係懸崖, 同埋呢個位真係超級大風, 去過羅卡角嘅一定想像到, 比企喺圍欄之內更大風, 雖然我孭住個大背囊, 但仲要單腳跪地,先可以穩定我個重心, 其實而家諗返起都幾危險, 下次不要戇鳩了

海浪不斷拍打岸邊都幾有感覺
去完羅卡角, 再搭返403去cascais, 喺呢度住返晚, 唔似好多人咁留幾個鐘就返去斯本, 感受下沿海城市風情但因為樓主已經好攰, 落車之後已經冇乜心情影相, 圖後補 另一個冇影相嘅原因係,其實佢車站嗰邊都係好普通嘅店, 冇咩特別好影, 但相比起里斯本, 呢度有種更加平民更加local 嘅感覺, 好似一個小小發達嘅普通小鎮, 感覺幾唔錯

火車站對面有個商場, 商場三樓有個food court,google map 話呢度叫food 25 court, 我就唔知咩事la,喺個food court坐低, 周圍係類似西九龍個美食廣場咁

叫個burger set 5歐, 塊肉仲有啲肉味, 塊包有烘過,忌廉湯亦好飲過香港好多, 每啖都好有味道

btw 我見到隔離枱碗湯, 裏面有好多通心粉, 係咪葡萄牙特色嚟

真係幾抵食,公開表揚 cascais 火車站對面個商場上三樓就見到, 搭火車嚟呢度可以上去食個包唞下先

即係用咗醃咗好耐嗰d西班牙火腿?
我係西班牙間超市都買咗包, 用嚟夾麵包當早餐 順便慳錢,係幾好食, 但冇諗過配一丁, 當餸咁食定放埋落去煮
yogurt ok呀, 香港都會食,但呢邊我驚食呢啲肚痛 之後幾日逐少逐少試下la

火腿茹汁粉聽落唔錯,要用茄膏?(成塊磚個d)之後北歐瑞士應該會試下,馬死落地行
最簡單當然係直接買超市即用果種意粉醬
你去超市睇下啦
無先買茄膏再搞
火腿就咁食
29號總消費
明白
呢餐有房東整, 佢長期喺廚房standby, 住客一食完嘢即刻出嚟執枱, 呢餐雖然簡單但都唔錯, 一邊同房東吹下水, 一邊食飯呢啲睇落local嘅料理

周圍都幾新淨,又近火車站, 免費買下廣告
房東又肯傾返計囉

羅卡角好靚呀~好想去
影相可能冇咁靚, 唔係呢個沿海城市cascais 嘅海岸行 真係好舒服, 唔係有咩特別建築或者特別宏偉,但感覺好放鬆, 諗起自己係望住成個大西洋, 唔係地中海唔係海,冇對岸,對岸係地球另一邊

另外呢度啲人都幾識嘆, 朝早十點幾已經喺沙灘hea, 係咪唔使返工,香港核心價值呢

好得意
返里斯本了,之後再去波圖,終於去了,porto有冇任何景點地方推介

窮人食d超市平嘢算

求教,有冇人買過歐洲鐵路火車證,一個月買3日嗰種?(eurail global pass, flexible嗰種)

瑞士上少女峰程火車, 應該係有25%優惠,但需唔需要用咗一日?即係要唔要用咗flexible 揀日子嘅其中一日? 定係只要喺用eurail pass 嗰個月內都ok?

各路高手
push
我記得係唔洗用左pass既一日
因為你唔係免費,只係有優惠
不過唔sure
多謝, 我睇官網都係話打折嗰啲唔使計日數, 但有個網站實牙實齒講到唔得, 有冇人清楚

https://www.google.com/amp/s/mango-tofufa.com/2019/02/07/swisspasses/amp/

點解你唔去火車站問?
同埋你上jungfrau嗰日唔洗撘火車嘅咩?
我依加係里斯本,職員都唔清楚瑞士d嘢,我前一日會去grindelwald 住一晚,呢日已經計咗日數
巴打40日預算用幾多錢?
屌你
經典回顧

btw加咗價我16/7去 個陣park現場買係€7.5
我個旅行已經分別有巴打同fd話我食得好頹
點知樓主仲頹過我

仲偷懶緊 唔想打埋我個post
1000歐cash,160英鎊cash,加信用卡

大致上希望30000 hkd la,冇乜預唔敢諗
搭緊車去波圖,超市買1歐4件cup cake當lunch,今日早餐就係民宿包咗,有錢邊個想頹食,有睇我之前遊記都知我鐘意食嘢

我都有兩餐係超市買咗兩個muffin就算
頹到都費事係個post講

最後兩句無限agger 同你完全一樣
有睇我比利時個篇都知我根本係一路狂食食唔停
今次係住宿fing晒啲預算鬼叫我鍾意私人空間
如果全程hostel就一定有多啲錢食嘢

btw波圖你推介咩地方?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞