(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
早晨,今日到埗意大利羅馬

首先去到一個好似好有特色嘅地方食個早餐, 呢度格局好似幾唔錯, 幫我烘咗個三文治 入面係廚師牌雞肉腸再軟啲嗰種

btw 今次全球登報係咪冇意大利

之前好彩喺英國撞正一次, 成功草嚟留念, 唔知今次有冇機會
sorry 今日咁遲先更新, 因為我將垃圾上網卡 突然上唔到網, 明明未用夠數據, 結果衝咗去 羅馬當地嘅供應商搞咗張新嘅, 依家補返 (雖然冇乜人)
有睇緊呀
第一站嚟到許願池, 果然超級多人,配埋呢度天氣真係玩死, 宏偉建築同埋清澈池水真係 屈機, 從前呢度係出水口, 令其他人可以攞到水,之後當時皇帝就特登請人將佢加工, 變到咁型

許願方法係背對個池, 然後用右手向左肩方向, chok住頭也不回咁掉向池

跟住行咗去附近一間 出名嘅咖啡廳, 望下menu 果然得最頭嗰幾個先識, 嗌之前仲要淆底google下發音啱唔啱先 唔肯定平時叫開嘅係意大利文定英文

cappuccino, 真係幾唔錯 本身唔係成日飲咖啡都覺得唔錯, 泡沫啱啱好,啲咖啡濃之餘又唔會苦, 真係好純粹嘅咖啡味

跟住又嚟到一間雪糕店, 本身只係經過,但見好多人排隊就試下 (其實係因為習慣咗北歐天氣,未習慣咁熱)

2.8歐2球, 真係幾好食唔怪得咁多人排,而且食落真係超級消暑, 加好多分 我嗌咗檸檬同西瓜味, 檸檬味好甜但又唔會覺得over, 有啲酸味平衡返, 西瓜味就係比較忠實還原返原本西瓜個味, 兩者都唔錯

我知意大利雪糕幾出名, 望過幾間之後發現 呢度啲雪糕唔似m記軟雪糕咁, 好易溶同好易變形, 呢種雖然都係軟雪糕但有少少似碎冰, 所以放喺雪糕筒上面更容易固定, 而且更消暑

(btw 我自己都覺得雪糕張相好港女)

行行下無意經過一個商場, 我知呢種格局係歐洲都常見, 英國法國都有類似咁嘅地方, 但我嚟咗歐洲幾個星期係第一次, 呢啲地方shopping真係好有貴婦feel有錢真係屈機,窮L就行個圈

跟住嚟到台仔blog強烈推介嘅餐廳,叫baffetto, 我跟住google map嚟到, 好似閂曬門咁, 本身諗住放棄,附近有條友即刻畀咗張卡片畀我, 我一睇,叫baffetto2, 我相信應該真係分店嚟嘅, 如果唔係就真係痴線

黎到呢間baffetto2, 嗌咗個卡邦尼pasta(得卡邦尼認得個名)

啲長通粉好硬, 好似未熟曬咁, 可能傳統係咁整,但我真係唔慣, 但個醬料的確係正嘅

最後嚟到萬神殿, 本身冇諗住今日嚟, 咁啱經過,又有免費入場, 就入去hea下, 冇做過任何功課

呢度嗰種圓柱同埋平實嘅風格真係好羅馬, 我前幾個星期喺歐洲其他國家見到嘅建築都唔同, 唔係哥德式好浮誇嗰種教堂, 就係好似用一條條圓柱好穩陣咁起出嚟

另外佢天上面嗰個通風口都係好出名, 啲陽光射落嚟搞到好似好神聖, 但除此之外周邊嘅畫像雕像我就真係望下就算 冇做任何準備完全唔知咩料
晚餐去到當地人推介嘅一間快餐,食南意嘢

碟雞4歐,舊炸嘢2.5歐

雞真係抵, 雞本身算滑,調味好足, 薯條仲浸過雞油,正!
舊炸嘢我唔知係咩名, 但我睇lihkg其他遊記 應該係西西里島嗰邊嘅嘢食, 裏面一半薯蓉, 另一半就係啲肉醬, 其實就一般啦, 但價錢平cp值高
唔怕開心share, 我之前個camp食咗個意大利女仔, 佢住羅馬, 好好人咁畫咗成張紙比我,我酒店附近有咩好食,超好人

現開心share益街坊,頭先間南意菜都係佢推介

唔怕開心share, 我之前個camp咗個意大利女仔, 佢住羅馬, 好好人咁畫咗成張紙比我,我酒店附近有咩好食,超好人

現開心share益街坊,頭先間南意菜都係佢推介

我用語音輸入,google聽錯咗,唔好誤會呀
自爆亮點 明白明白
食咗個意大利女仔
唔係呀,我個post係直頭留咗言都唔會上返旅遊台第一版
你個post會架嘛 留完言一開旅遊台就見到
我個個唔識浮
意大利啲嘢算唔算係全歐洲最好食

btw 鬼拍後尾枕

碟雞4歐,舊炸嘢2.5歐

雞真係抵, 雞本身算滑,調味好足, 薯條仲浸過雞油,正!
舊炸嘢我唔知係咩名, 但我睇lihkg其他遊記 應該係西西里島嗰邊嘅嘢食, 裏面一半薯蓉, 另一半就係啲肉醬, 其實就一般啦, 但價錢平cp值高

支橙汁759有得賣味道好普通
或者呢個係面巴強力推post既方法
面巴或成最大贏家
羅馬中央站果然好熱鬧,羅馬真係一個好繁榮嘅地方

今日快閃龐貝,首先搭去napoli再轉車

Napoli一落車都係咁多人,不愧係大城市,依加再轉車去龐貝, 呢張飛成個細個啲閃卡咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞