(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
試過有1-200hkd機票
可以由英國去荷蘭
之後就去德國
去過一個月行程,後期好想同熟人傾計
但又唔想返香港
咁比面!一定有排睇多謝支持
明嘅,有啲掛住香港嘅人、食物同語言,但依然唔想返去
留名睇瑞士
差不多了
晏晝嚟到一間外賣pizza店, 又係佢推介 而且喺梵蒂岡附近可以一路食一路去,見到咁多人排睇就知好嘢

我住個外賣pizza盒一路行一路食, 幾特別, 最精彩係個餅底, 厚批覺得勁好食好脆口, 新鮮出爐就真係兩個level 上面啲料就一啲好食一啲普通, 都算完咗我嘅pizza夢

買單兩個人22歐,take away 嚟講都算幾貴,但算啦都值嘅係好食

頭先去到梵蒂岡博物館, 分好多個展區, 其實都冇乜好講隨便up幾張圖上

順便一提, 個導賞唔錯, 揾返展品上個號碼(有耳機標誌號碼) ,打入個機就得, 但缺點係個數字太細

埃及館, 感覺上好似少過大英博物館, 阿努比斯就好明顯啦

眾羅馬神明雕像, 第二幅圖條友同人隻揪, 雕刻嘅功夫真係好犀利,表情好傳神

其中最尾幅圖個雕塑最出名, 講一個神明同兩個仔打海蛇, 但兩個仔唔係好夠打畀人斷手

而家繼續住hostel?
而家搭緊巴士,繼續琴日梵蒂岡, 呢個就係地圖長廊, 有好多幅古地圖, 加小小藝術特色變成幅畫,幾有趣

好多石像, 但垃圾樓主已經頂唔順,又熱又焗又多人,仲要室內,開始hea住睇

跟住到好多晝, 各大畫家都係鍾意畫耶穌十字架, 諷刺人類本性

住民宿, 獨立房shared 廁所
有其他人同住?
垃圾樓主經過北歐物價洗禮,已經放棄紀錄了
都差唔多玩咗歐洲成個月, 其實的確好似各位所講,唔算話好貴, 始終成個歐洲嘅物價都係唔好, 但當然轉返做hkd就難以接受
冇呀,我朋友囉
hehe.
同camp d朋友仲有無聯絡 或者有無機會join 到
最後當然嚟到重頭戲, 最後的審判,出自米開朗基羅之手, 呢幅畫係講述當末日來臨, 耶穌下凡打救世人, 開始最後嘅審判, 決定全部人上天堂定落地獄, 中上方中間發曬光好疊馬嗰個就係耶穌, 然後下兩層分別係人間同地獄

之前成幅畫嘅平面圖有睇得多, 但當睇呢個建築度, 配埋周圍大大小小嘅畫像, 更加震撼

(難得有一幅畫我識, 畀我吹下水啦)

跟住當然仲有超超出名嘅創世紀, 但我初初以為呢幅圖咁出名應該好大幅 好宏偉, 估唔到實際上幾細, 企喺度望住天花板望咗好耐先見到
(btw 唔知點解淨係呢一個堂唔畀影相, 呢兩張都係我偷拍出嚟)

行完梵蒂岡博物館 睇下 souvenir, 嘩真係精彩, 好細緻之餘仲有一種神聖, 上咗色之後再加細緻刻畫真係一流, 我呢啲唔信教嘅都覺得犀利, 忠實教徒見到一定會黐線

跟住去到聖伯多祿大殿, 真係好誇張, 我遊歐洲差唔多成個月, 呢個真係最勁嘅教堂, 只可以話不愧係梵蒂岡

成日見好多旅遊家會玩跨越國家界線, 喺條 果線上跨嚟跨去, 聽就聽得多,今日終於到我了 (唔好同我講上深圳條界)

呢到就係梵蒂岡同羅馬嘅國界, 理論層面上啦,實際上好hea, 呢條圍欄開咗個缺口, 全部入咗梵岡嘅人都可以就咁行出去, 連個守衛都冇

瑞士會唔會上少女峰
樓主係一個去 定同朋友?

(btw 好多人又話冇效, 希望冇高反)
同一個朋友,有時分開行咁
掛住獨遊
btw 返工加油加人工!
行完梵蒂岡, 食個雪糕回下氣, 最重要係消暑

梵蒂岡行幾步路就到聖天使堡, 行去睇下啦, 佢就話有條護城河嘅嘢, 條橋週邊嘅石像,令聖天使堡更霸氣

聖天使堡, 今次個青年優惠好抵,2歐,本來預住要正價15歐, 講起琴日龐貝都係, 慳咗唔少

入場後過咗城牆, 終於見到真身, 佢本身係一座大墳墓, 但之後變成教皇嘅避難所, 因為近梵蒂岡, 出咩事就走過去, 有一段時間羅馬發生大動盪,當時教皇就走咗佬去住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞