(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
一番波折之後, 拖住疲倦的身軀去到first 纜車站, 一去到又係一個打擊, 我最想玩嗰兩樣嘢都!冇!咗!

當然自己衰戇鳩搞到遲咗出發都係原因 真係好唔忿氣 ,特別係個索道,真係想玩好耐

first flyer ( 取自google )
呢個纜車總共有四個站,grindelwald 同first 分別係總站同尾站, 中間仲有兩個站可以落, bort同schreakfeld, 呢兩個景點都有唔少嘢玩,但由於好多景點都已經冇曬位, 加上時間不充裕, 直接上first然後就算, 我相信另外兩個站都有屬於佢哋嘅景色, 呢啲真係有緣啦, 有緣再見啦

搭緊纜車嗰陣已經覺得好誇張, 真係好靚, 上得高嗰陣開始見到對面啲山有雪 恨咗好耐啦!!!

一落車 呢度就係海拔2100嘅 first, 吸啖空氣都爽個人, 周圍就係山、水、 動物, 成個環境真係,真係好正( 詞窮呀)

正如呢張指示牌所講, 基本上first嘅頭三大嗰度就係呢三個, 個凌空棧道係政府起嘅, 免費! 之後就係我最想玩但冇曬位嘅索道, 之後仲有個湖, 但google map話要行50分鐘, 即係來回差唔多兩個鐘, 時間上不容許而且我太攰, 冇計了
睇少咗日睇唔到有問Interlaken有咩好去
不過見你有去Grindelwald就得喇
瑞士真係好正有幸去過一次 其實坐火車玩轉果啲細town已經好正
細town 有咩揀
lauteebrunnen有個瀑布 周圍都係草原 果度好靚
之前去就住Wengen不過果度就冇乜嘢睇 想靜靜地行下都可以去
睇少咗日睇唔到有問Interlaken有咩好去
不過見你有去Grindelwald就得喇
瑞士真係好正有幸去過一次 其實坐火車玩轉果啲細town已經好正
細town 有咩揀
lauteebrunnen有好多個瀑布 周圍都係草原 果度好靚
之前去就住Wengen不過果度就冇乜嘢睇 想靜靜地行下都可以去
去完瑞士真係返唔到轉頭
可惜,本來都有諗過去lauteebrunnen ,又係有生之年
除咗物價一切都好好
今日終於上少女峰

grindelwald → Kleine Schidegg→Jungfraujoch, 冇錯吖嘛
工以放?
上到Kleine Schidegg可以等下一班車先上
咁你就可以係個無人既車站瘋狂影相

但我唔係已經買咗上落嘅時間? 下一班再上得唔得?
搭緊車上少女峰

可能飛咗琴日first直接live 少女峰,first 今晚補翻(未必live到架)
少女峰我都好想去
自push
睇住先遲啲打文,依加去蘇黎世,後日就正式完結返香港了

向大家請教下,蘇黎世有冇任何食、玩、景點推介乜都得,暫時諗住遊湖同國立博物館
樓豬借連登製造不在場證據
樓豬記得me?
有啊有啊
你記住去Frau Gerald's Garten (坐S-bahn去Hardbrücke站,離Zurich HB一個站咋)
嗰度好chilled,可以飲下野
另外依家夏天蘇黎世好多Badi (天然游泳池)
我之前去左Rimini Bar,好舒服好正
Frau Gerald's Garten 係一間餐廳定係咩?
終於見到你
成年前第一次開遊記post就係到,點會唔記得, 特別係桂林個次
係一個露天嘅bar之類嘅野
有幾間舖頭仔
星期六日有市集

https://www.fraugerold.ch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞