(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

818 回覆
90 Like 205 Dislike
早晨!
萄葡牙消費平好多喎
夜晚八點幾,因為樓主琴晚通宵火車幾乎無訓, 已經唔係好頂得順,返歸,順便丁個雪藏pizza食,2.79歐

民宿有提供微波爐但又冇碟 只好發揮創意, 攞啲廚房厠紙當住碟先

味道真係ok喎, 特別係辣肉腸好食香港好多,又厚又有肉味
多謝支持
早, 雖然你呢邊呢晏晝, 物價真係平返啲, 雖然出街食都係好貴, 但超市嗰啲真係平好多
葡萄牙 都出名食燒雞
(補翻,今日day2)lisbon day1, 國家先賢祠,好多唔知咩名堂嘅葡萄牙偉人葬係度,成個建築好宏偉幾值得去,入埸4歐,lisbon card免費

呢個祠可以上到最頂, 再望返落地下,角度好新鮮

最頂嗰層仲可以行出去,見到成個沿岸景色 紅頂屋配海岸線真係好正

(繼續補翻,今日day2)lisbon day1, 唔知咩升降機,相傳百幾年前某大師起,排咗成9個字,5.3歐一上一落,搭完上到去想行高少少又要收$,lisbon card free

呢邊啲樓好矮,基本上呢個十層高左右嘅觀景台已經係最高,望到好多嘢
繼續補翻lisbon day1,琴晚搭完電梯, 去呢間唔少人推薦嘅BomJardim食燒雞,半隻7.6歐 (睇其他人一年前嘅遊記都只係5.9)

其實雞就 正常唔算特別, 但佢係加好多鹽去燒, 所以個雞皮幾香口

傳說中的辣油, 佢個辣係啱啱好夾到嚿雞,本身除咗辣味,冇咩太凸出太意外嘅味, 但都會令人忍唔住係咁落
今日搭15號電車去貝倫區, 我見佢個外形咁現代化,心諗冇死, 點知都係冇冷氣,入面焗到pk

架車又個好處,直接係修道院落, 又真係規模幾大

免費區域有一個教堂, 塊玻璃都係好有特色

收費區10歐, 繼續里斯本卡免費,但裏面就好似冇乜特式, 係規模大, 但建築好似都係一直都係重複

修道院隔離就有一間知名葡撻,慳返d腳骨力

個皮夠脆, 個甜度亦都冇咁誇張,的確係幾唔錯,1.15一個 快啲去馬
單機
幫你推推,依家第幾日?
之後沿住海岸線hea行下,雖然好曬但又同時大海風,打和super

周圍都係拍遊艇嘅位,但海水非常之清澈, 係完全正宗嘅藍色,近睇啲水能見度都好高,仲成個沿海都見到好多大魚, 真係直接喺上面見到,好誇張(sor 我知我影海水張相好樣衰)

嚟到航海發現者紀念碑, 紀念碑隔離就拍咗好多遊艇, 即時相隔咗幾百年, 船隻都係喺度出發, 有同一個對大海嘅響往,個新舊對比好明顯

裏面仲有個紀念館, 可惜lisbon card 冇包, 窮人就唔入去了
thx 終於有人, 又要咁早開工真係辛苦
今日day 5,lisbon day 2
有冇預計最後用幾錢?
面具巴識唔識煮野食
之後繼續行海岸線, 去到一間小餐車嗰度坐低唞下, 飲杯啤酒, 順便試下馬介休球, 坐喺個餐車到嘅感覺係好舒服我地度, 一啲望住好多 好休閒咁行海濱嘅人, 呢啲先係生活呀....

另外個 馬介休球 真係好好食 見到裏面好足料,真係有好重嘅鳕魚味, 大啖大啖魚肉

地標貝倫塔, 排咗差唔多九個字
btw個阿叔好型咁攝鏡, 成個貝倫塔嘅風頭畀佢搶曬

經過一條轉都暈啲樓梯, 終於上到塔頂, 坐塔本身有冇咩特別, 都係嗰種用階磚好古老 嘅建築, 但上到頂係幾靚嘅

喺香港唱咗一千歐, 包酒店錢, 但應該都唔夠使要撳機㗎喇

只係識餐蛋麵
又嚟到一間價錢好嘅餐廳, 個湯一點6歐, 係幾足料嘅菜湯, 但可惜煲出嚟嘅口感唔咪好啱我

貝倫區搭地鐵返市區嘅途中會經過time out market, 一場經過就去睇下, 但最後都係行個圈冇買嘢, 呢度係好多嘢食, 仲見到幾間日式舖頭, 但價錢都偏向貴少少, 加上其實頭先食咗啲嘢,所以算啦 行咗圈就走

又要行一條長命斜返民宿, 我發覺里斯本呢邊好多斜坡
買咗少少嘢食返民宿, 諗住自己整夜晚慳錢, 又係買兩塊pizza返去叮 其實幾正

on9 樓主見識淺薄,唔識用民宿呢一種開瓶器, 十幾分鐘先開到, 其實自己買酒加pizza,可能豐富個出去食之類,仲平啲

慳一餐 又豪一餐都幾好喎

天氣熱唔熱
而家香港環境 成日都唔敢推post.
巴打係咁入啲我影張相就算嘅景點
多謝,睇完當入咗

個對焦。。。光頭店員先係重點?
巴打努力挑戰下
北歐同瑞士都…
純粹因為嗰時好迫, 臨急臨忙咁影
我住家民宿, 突然間有班人係咁撳鐘, 應該都係旅客, 但問題屋主又唔喺度, 我擅自打開門放佢哋入嚟, 發生咗啲咩都係我負責, 始終我冇辦法代房東接待客人, 最後我打電話畀房東, 然後唔知撳電話算

房東都過到差唔多半個鐘先到, 佢哋入到嚟之後黑曬面, 之後全日喺common area 見到都冇同我講一句嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞