(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
其實都係, 一諗起第一反應就係雪同埋聖誕, 而且我個時間做啱啱miss咗極光

但去到再發掘啦, 我未去過冇資格話佢唔好玩
今日最後一日oslo, 因為都幾眼瞓, 所以嚟個港豬快閃一日遊算

首先呢到歌劇院, 要行條斜路先上到去, 依家又真係好好天 ,幫成個景點加好多分

跟住去頒和平獎嘅地方, 首先需要等安檢, 呢個地方果然安檢嚴好多, 去咗咁多景點除咗大英博物館 都未試過咁樣, 話曬都係頒和平獎嘅地方, 俾人恐襲仲顏面何存呢

內部, 每年一大班名人就係坐喺度頒獎, 好似去咗一個有好多偉人企過係到嘅地方,唔同時間但同一位置

前面嗰個金髮女仔喺導遊,好nice 咁講解 成個和平獎由來同周圍壁畫係咩意思

推 第幾日?
嚟到皇宮, 但實際上都只係擺設,實際上皇室唔係住係到

講真呢個人淺見, 以皇宫嚟講真係起得普通咗啲, 好似豪華版嘅公寓

住去到維格蘭人生雕刻公園, 由於唔太舒服
行錯路,竟然行咗去一大片墓地 仲好似走唔返出去,太大了, 兜咗好耐

有關於人生嘅雕刻, 生老病死唔同嘅形態以誇張形式表演出嚟

呢張有feel, 同人生一樣, 咁多步樓梯,有排你捱呀!!!!

傳說摸個細佬隻手就會有運氣, 所以好明顯見到佢隻手畀人摸到甩曬色,但除咗手, 仲有一個地方都係甩甩地色, 我就不討論了
返工加油

我都唔太記得了 應該係day 17
一日一頁post
樓主out budget未
仲有瑞士大佬
連機票酒店, 目前二萬五左右
應該都over架啦
我都好想去奇蹟石,惡魔之舌 本來我對挪威嘅第一印象除咗三文魚就係奇蹟石,可惜交通唔方便同一來一回加上山嘥時間, 我朋友又興趣唔大,又好忍痛
但live 中斷太不負責任
搭地鐵返民宿嗰時, 順路經過一間二手店鋪, hea咗好耐, 一件老西都只係199, 厚皮書49薄皮書29, 以呢度物價嚟講算抵,其實都睇落幾新淨, 肉眼睇同全新冇太大分別, 但當然二手衫我仲未接受到, 但二手書ok, 可惜全部都係挪威文, 如果唔係29nok本係幾抵

(試下新功能, 加啲公仔同水印 ,雖然唔會有人偷)

講起我住間民宿有隻好得意嘅貓今日落雨焗到我對鞋臭曬, 隻嘢就係咁聞我對鞋, 陣味我自己都頂唔順

小弟唔識玩貓, 佢見到我, 行返幾步之後就會走咗去,有咩方法可以摸到佢同同佢玩

但又好似冇乜聽過有意外, 以為現場好多保護措施添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞