(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike

仲有羅卡角同埋cascais
all day breakfast太貴了,而且興趣唔算大
borough market係唔錯
依加快閃西班牙, 多謝一定會狂影相

點解絲打會住喺瑞士?留學? 喺瑞士長住究竟係咩感覺
我算係半窮遊, 講真的確係唔好受, 但苦中作樂啦, 去咗全新嘅地方會好興奮, 好似好多嘢可以探索可以了解, 辛苦之餘都開心嘅
cascais我都想去但唔夠時間
記得唔好好似我咁日日都兩點先出門口 咁就會夠
從來唔覺得窮遊受苦~有咩慘得過連旅行都冇得去
巴打你地睇唔睇藝術嘢,馬德里個蘇菲婭皇后博物館(reinasofia)夜晚7-9免費入場,有畢加索同達利真跡。
唔好諗負皮人數喇
去旅行係增廣見聞 認識當地文化
得閒同人吹吹水

(桂林果次咪識到朋友
我睇好你
我之前讀U嗰陣去左蘇黎世exchange, 但之後去左另一個國家繼續讀書。畢左業好好彩又係瑞士揾到份internship, 依家都留左ok耐

喺依度長住就係勁hea既感覺我D同事lunch time會出去湖邊游下水,散下步咁lor 冬天又有好多人個個禮拜去滑雪,真係hea到加零一
ryanair 既黃藍色標誌, 初初睇得好樣衰,但坐坐下望慣咗都還好

到埗
廣播係咁聽西班牙文, 一直覺得西班牙文好好聽

但講起第一印象畀我係, 啲人好似比較懶, 機場地鐵站嘅櫃檯都可以冇人, 職員問路英文水平好似都係普通(戴定頭盔, 第一印象)

一程7.5歐,但10程就17歐!?我有冇get錯,可惜我只係會留幾個鐘,硬食7.5歐
去pub食5鎊唔洗都有
Lm
lm
其實我依加受時差之苦,呢邊每到1900咗右就開始眼訓腳軟(生理時鐘已經凌晨兩三點),所以十二點就訓,然後朝早六七點就訓唔著起身,然後成日都好攰

平時我香港係34點訓,12點起身嗰類人
本來聽wifi巴講,去蘇菲婭皇后博物館,但樓主on9唔識由機場出市區,架巴士揾極都揾唔到邊到上車,最後先走去搭地鐵

睇住google map教我地鐵轉車,但要落車轉車嗰時,竟然飛站,我再搭多次相反方向嘅同一班地鐵,仍然飛站樓主on9冇做準備,有冇人知咩事

搭咗咁多地鐵(因為蕩失路), 留意下隔離啲廣告牌, 法國有唔少中文, 睇嚟華人喺呢度嘅影響力比我想像中大,我見大部份atm都有銀聯

超市周圍hea下, 知名西班牙火腿, 好肥美好想成條攞嚟咬

另外我注意到一個問題, 超市淨係得西班牙文冇英文, 好多地鐵嘅指示牌都冇英文,好多本地人都係第一句同你講西班牙文, 好似老鳳當我一定識,除咗因為佢哋平均英文水平冇咁高, 另一個原因多少應該係因為有啲排外

(又戴返頂頭盔先, 樓主只係去咗半日, 膚淺嘅第一印象)

早晨
早!返工順利
樓豬講下笑啫成條食,邊有錢呀, 買幾塊仔火腿試下味算

普通嘅街道,真係同英國唔同, 冇咁古風, 但又唔算現代, 介乎兩者之間

由於樓主受時差所困, 夜晚六七點已經好眼瞓, 加上蕩失路, 一個景點都唔夠時間去, 趕住去車站了, 車站外影最後一張相
今晚由馬德里,搭通宵火車到里斯本

車站附近隨便搵一間,7.5歐, 最正係杯嘢飲

第一次搭通宵火車,試多個體驗,第朝就到里斯本 good night

今日消費
正評
我都係西班牙Valencia 做緊intern
正評窮遊5國緊
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞