(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
坐低嗌咗碗魚湯, 我知魚湯係挪威出名,的確名副其實, 係幾好飲 而且足料, 無味精之於 仲有陣鮮味,埋單就唔講啦

返到民宿, 正式開餐, 喺超市買一個咁頹嘅 卡邦尼面都要成五十幾hkd

但煙三文魚係幾唔錯, 價錢都ok 而且佢個烹飪手法都同香港唔同

有無係hostel識到新朋友
食個早餐就開始出去

本身今日都冇咩plan, 見到架ikea車就上咗去

家居設計都係大同小異啦, 只係佢哋砌嘅房更加有空間感
睇完歐洲嘅家居擺設去食啲嘢, 係,我淪落到ikea都差啲食唔起

但呢個魚堡真係好食, 連啲沙律都有好多魚粒,個漢堡都係, 食落又完全唔熱氣,好正呀

勁高樓底嘅倉庫

最後見到小食站, 竟然可以喺挪威搵到同樣價錢嘅嘢食 即刻啪返個先

Fisheries Museum,由市中心邊行咗2公里先到, 但真係比到我驚喜, 呢個館已經有二百幾年歷史, 前身係一個放海產嘅倉庫, 雖然呢個館係偏向低齡,扮得意嗰類但啲poster簡結易明、設備創新同新淨

bergen card 免費

好有心機,成本手繪

舊址, 呢部分冇乜經過加工,保留返二百幾年前嘅樣, 前面幅畫再幫你想像 btw 行呢到個陣地下啲木板不斷發出危險嘅聲...

有幾條魚揀,放條魚係個榜到,就會detect到邊條魚,然後話你聽條魚品種,再講資訊同歷史,但唔係播紀錄片咁無聊,條魚都程都係公仔型象出現係條片

殺海豹真實錄象, 好多海豹唔驚人所以就咁訓係到,猎人就咁係過去一插就死, 再睇返嚟市場見到嘅海豹油.....

返工早晨
成個版得你一個遊記
跟住去到弗洛伊恩山 Fløyen,佢嘅好處係好近市中心,離魚市場只係5分鐘腳程就到䌫車站,佢係山頂䌫車嗰種唔係凌空, 都係要百幾蚊nok 都好彩bergen pass有半價

另外上得呢個䌫車嘅, 大部分都係亞洲人, 普通話就唔少得啦, 香港日本韓國都有, 好似變咗亞洲旅客圍爐區, 感覺好奇妙, 全亞洲唔同地方嘅人,不約而同去一個地方

基本上就係咁, 坦白講唔算壯觀, 我鍾意自然景色一堆小屋, 但正正因為呢個山冇咁高, 可以咁清楚咁睇到市容

幾乎係,始終依加....
有, 同房嚟自新西蘭嘅阿叔, 都係第一次嚟norway, 全心全意諗住上山玩Paragliding, 但今日全程落雨cancel咗

朝早九點半出門口嗰陣佢係咁嘅樣, 夜晚八點返嚟 佢仲係咁樣, 佢自稱去市中心hea咗陣, 我就懷疑佢全日摺喺度冇出街

放心呀樓主 我一路有睇只係唔留言啫
on9仔樓主本身想自己排挪威縮影精簡版, 但排下排下 越搞越衰, 而且又唔啱時間又book唔到酒店,最後搞到cut曬好多嘢,bergen→voss→oslo就完了

voss去oslo 程火車沿途景色真係好靚好靚, 可惜冇機會畀我落車睇下

打卡, 喺度留兩個鐘就要上車

去遊客中心租單車, 咁啱比前一個人租咗最後一架櫃枱點我去一間租單車公司, 我行到去又係冇開!呢間嘢營業時間係9-12同15-18, 仆你個街唔怪得知快樂指數咁高,都唔使返工嘅(港奴表示不能接受), 附近幾間餐飲都係咁樣樣

我真係好鍾意, 呢度好多牌都係手繪, 好似多咗一份人情味, 石屎森林之中有返一啲人類手工製嘅嘢

終於畀我搵到一間租單車,但3hour 350nok....(約310hkd), 真係有人會肯畀咩

踩單車遊voss計畫正式壽終正寢一, 並且無重啟時間表, 只好用腳周圍行下, 行都要行嘅好, 雖然路程短好多,但更感受身邊一切

多謝你,頁心的

樓主已經回到oslo, 呢啲已經好夜,攰到頭暈眼花, 聽日再講返 魚市場同埋voss

btw 最後一日係oslo, 有冇景點嘢食任何嘢推介 已經冇咩做
暫時唔敢繼續寫
oslo好似有得出海坐船觀光
而家上網睇下 仲有冇任何嘢請出招
冇喇我自己都未去過 只係聽人講
voss真係好靚, 隔離就有一大湖, 圍住個湖行咗好耐, 週邊有好多細路玩, 有人玩飛行傘,野餐,散步, 真係奢侈

又再見到有人堆石仔,之前都見過幾次, 應該係某一啲習俗, 跟風堆番個先希望冇得罪某先人某神靈,有怪莫怪

好想玩, 喺個咁靚嘅地方飛落嚟真係痴線
voss至oslo嘅一程火車, 真係好靚, 可惜冇得去下

返到oslo, 聽日就飛去芬蘭

順便同大家預告下, 其實我係芬蘭有八日係去一個小鎮做一個義工團, 基本上只有兩日我喺赫爾辛基, 然後就去參加義工團,跟住就走去下一個國家, 所以如果想參考下或者有興趣睇典型大眾嘅芬蘭行程, 就應該冇乜了, 之後暫時會變成我做義工嘅感受,冇乜景點分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞