(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
無咩特別推介
你有睇post都知我係鳩fingporto亂行都好靚
我自己就覺得clerigos tower個五歐值得俾

同埋porto cathedral附近個景好靚

不過呢啲景點正常人應該係必去 我好似講咗廢話
會唔會食francesinha?
francesinha不了, 睇圖已經.....
終於到咗波圖, 我未去市中心, 但暫時睇落去真係冷清啲舒服啲

呢度個地鐵好奇怪,摸索咗好耐先明, 佢有z1-8, 然後每個z乜收一個價錢, 再係呢個超細嘅表揾你想去嘅站係z幾

窮L必備, 特登走去超市, 1.5 L水加2L 蘋果汁,1歐
正式離開首都里斯本,嚟到porto民宿,佢離地鐵1.7km,但民宿又幾試正

一間屋有樓梯

間房都唔錯,乾淨,有洗手盆書枱冷氣,落地窗又望到樓下街道,仲有我最鐘意嘅搖搖櫈(左下張),可惜屋企冇位

廚房同common area, 去過咁多地方嘅 民宿或者青年旅舍, 呢個真係算靚, 廚具亦都好乾淨同型號新

點解大家都唔食 francesinha,我覺得都幾好食吖
而且佢都幾抵食,平時西葡啲主菜都食唔飽人,呢道菜算係唔貴又食得飽~~
唔錯,幾錢到?
千層面我一直鐘意食,但香港少見,份量又少又貴, 今次畀我超市見到咁大盆2.75歐,即刻買返去丁嚟食

滿足又平我又鐘意食真係難得

出去開post
唔識答
早餐好唔掂,個包濕嘅

出發吉馬良斯
有機會試下la,睇下價錢
ateneu guesthouse , 400左右一晚雙人房
終於嚟到吉馬良斯,首先就要嚟呢到打個卡,呢句意思係「葡萄牙誔生於此」,portugal was born here

大約一千年前有條友係到搞獨立,最後成功由西班牙獨立出嚟, 令葡萄牙開始有自己嘅歷史,呢條友就係葡萄牙皇國一世,仲將吉馬良斯定為首都
Sorry 但我買既係Swiss Travel Pass 佢係生效日先有優惠 姐係會用咗一日
不過其他pass 都應該係咁
Thanks for sharing your itinerary ! How did you arrange transport? Love the antepenultimate and the penultimate photos. I’ve commissioned a sketch of each of them😊 I find that the European culture is very different to ours. We enjoy yum cha while they enjoy drinking beer 🍻 and watching football at bars soaking up the atmosphere.
買咗境點聯票,學生4歐可以去三個地方, 一個博物館一個城牆同一個古堡,抵呀

首先第一站到博物館,外表睇落平平無奇,實際上!.....又真係冇乜特別, 因為佢啲展品好大部分都係同耶穌有關係,好宗教氣息, 但我唔信教

想問會唔會去荷蘭 同比利時
無緣去了,只會去一樓講嗰六個國家
same feeling bro... 我上個月去咗歐洲,行行下街睇到新聞話出現第一個犠牲者。嗰吓係條街到差啲喊咗出黎,之後成日都無哂mood。

btw, 巴打諗住會去挪威咩城市?
Lm
去左荷蘭exchange半年 啱啱翻
好懷念歐洲生活
跟住就去到一個叫Duke 嘅伯爵嘅屋企, 佢間屋一早畀人改造成博物館, 地下啲磚好似香港而家仲用緊 佢間屋企係幾靚嘅,買咗聯票不妨去睇下

最後呢到吉馬良斯castle , 以前起呢擋摩爾人同維京人, 雖然規模唔大, 但成個景點好有一種遺蹟嘅感覺, 還原度比較高, 都值得一去

走嗰陣竟然見到有部售賣機, 賣呢種零蚊紀念幣 一張兩歐

唔係講笑,無論係設計定係手感都好似, 香港嘅話好似要大大隻字寫住「樣本」!先得, 會唔會違反啲咩貨幣法之類
之後去就一個應該係景點嘅教堂, 坐咗一陣洗滌心靈(撳電話), 之後搵嘢食,burger加薯條3.5歐,cp值好高,碟腸就4歐,ok la, 個口感同味真係同香港有d唔同

冇嘢做走咗上去搭纜車,來回7.5歐,買票嗰陣職員係咁講 fifteen@&#@!!

樓主唔知佢up乜,on99冇理到上咗䌫車,最後玩出禍下回分解

搭完上去,有一座教堂,出面仲有d水, 幾乎冇乜人,天又靚,教堂入面有班人練緊唱聖詩, 加埋一齊好寫意

搭䌫車上黎嘅呢個地方叫penha,真係好僻,連小社區都算唔上, 大部分都係好似下圖咁,得條馬路, 間中有一兩個建築, 似郊野公園之類

google map下,喺真係細....
周圍亂咁下, 行到去最高峰, 周圍的確幾靚, 超級開揚, 加埋今日天氣好

落山個陣買d雪糕食, 因為驚對方唔識英文, 好多時我都係影低佢,show比佢睇, 但個老闆笑9我, 迫我讀一次支雪條叫咩名先肯比支雪條我

搭纜車落山個陣,出事了.....
上回講到,職員同我講fifteen @&@#, 原來應該係指 最後一班纜車落山係15 min 後, 我仲大安主意hea行2 hour先落山 (日照時間太長,唔慣夜晚都唔知)

我入到纜車站, 見到纜車停曬已經知出事, 個職員啤住我, 走過嚟同我講咗好多聽唔明嘅, 應該係譴責我, 之後就走咗去開機, 全程纜車只係為我一個服務

好彩佢好nice, 肯救我一命, 如果唔係真係落唔到山, 係疑似郊野公園嘅地方過夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞