(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
標題已經講live, 我兩個星期前先出發, 成個6月同大部分7月都喺香港
真係估你唔到,喺機場買仲平過市面買

由於呢度係免稅店, 我睇過挪威食品收15%稅,其他25% 所以免稅之後,喺平過市面

推,坐船去塔林?
返工早晨! 依家芬蘭夜晚瞓唔著

會了, 喺手都留兩日就會開始去義工營
去芬蘭嘅超市行個圈......

(樓主發錢寒)一個包最平0.38歐!!!一支1.5 L大水 0.6歐!!!!'普通一支大芬達都係1.5歐!

起碼以超市嚟講,比挪威平太多了挪威一支1.5 L大水應該都要2.5歐左右, 有啲商品平好幾倍,真係幾倍,平均嚟講 都係平唔少

( 雖然我都知如果出去食應該差唔多價)
久聞 芬蘭嘅水 出名乾淨 ,係可以直接飲, 但身為香港人真係好浠底,唉一場嚟到,乾咗去!cheers

夜晚落街行, 畀我見到一隻類似兔仔嘅生物, 兩隻算長嘅耳,跳下跳下咁走, 棄養? 定係呢度有野生兔仔, 樓主 孤陋寡聞
早晨樓主
平就超市食多d
去歐洲玩我成日飲水喉水
我係英國飲咗幾年冇煲過水
嚟到helsinki sightseeing,呢程觀光船價值25歐!但係!helsinki card包咗 所以買card嘅人記得撘!

架船兜咗去赫爾辛基附近嘅地方,睇google map , 周圍都係散收收嘅小島, 但有個特點 都係對住海( 或者係話連住海嘅一條河?)

成程船唔係話有啲咩靚景睇, 反而見到好多沿岸嘅民居, 只係駛遠咗赫爾辛基少少, 就見到好多樹冇高樓大廈冇大馬路嘅近郊生活, 家家戶戶都係獨立屋,周圍都係一片綠, 然後隔離拍住架車同埋遊艇, 我夢想中屋企就係差唔多咁樣

下一站,芬蘭堡, 唔識串唔識讀

轉做日文莫名中二起上嚟
守衛森嚴, 周圍都見到城牆,古時一定好勁

自稱海上巴士, 我仲以為咩料, 結果咪係咁
芬蘭堡有唔少景點,嚟到第一個潛艇博物館,7歐

好有年代感, 想象返幾十年前用呢啲咁嘅嘢,竟然可以潛入海底

我知我影得好垃圾, 呢度應該就係用嚟連接另一首艇嘅地方, 又或者用嚟搭逃生船走路, 電影睇太多呢一幕(由其係啲特工片諜戰片),終於親眼見到

其他相,其實面好迫,係到做嘢真係慘

大鄉裡第一次出歐洲,真係需要時間接受

講起應該係最凍嘅水先可以直接飲? 佢個種凍好痴線,超凍, 一飲落肚即係有少少唔舒服,可能心理作甪
我上網睇過話水喉水仲健康過樽装水

嗰種超級冰凍嘅感覺喺幾特別, 而且無香港水喉嗰陣味

但始終雖然水質好, 但可能我斟水個水龍頭冇清潔之類?
第二站嚟到軍事博物館, 主要講一戰二戰, 都係show下兵器畫像等等

玩pubg 嘅朋友一定知, 係DP-28 呀

勁大支炮,轟飛機落嚟

大佬駛唔駛整到咁恐怖先.....呢到軍事博物館唔係片場

諗到插把刀喺支槍度嘅人真係天才

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞