(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
唔想做鴨仔團跟旅遊團行,感受下不一樣的旅程 ,係值得嘅,難免喺旅途上比較為辛苦。
你張0歐已經買得平 其他歐洲城市仲貴 義大利收6歐張 芬蘭都3歐
個景點無乜人你唔奇怪咩
喺, 所以我都唔鍾意跟團, 因為會遇到不一樣嘅經歷, 行不一樣嘅路, 咩時候做咩由自己全權決定
我仲以為係呢個景點比較少人去, 以為自己搵到啲咩隱世秘地

諗返起真係大伏, 周圍幾乎冇人就話好feel

我先第一次去歐洲,見笑
即係原來其他國家嘅紀念品舖頭, 都會整呢啲 屬自己嘅0歐紙幣?
有呀 我係瑞士都見到0蚊既瑞士法郎
Bricklane 其實都算好旺的
周末係market 所以我地先揀個位置做連儂牆
個腸咁貴既,仲貴過漢堡加薯條
係有d可惜
好食就得啦
琴晚要reg科,由於時差關係,本來香港就正常時間上午揀,我就要通頂,辛辛苦苦仲要冇day off
都係
porto有咩好嘢食! 請出招!
大鄉裡唔識世界
見唔太近地鐵站,人又唔多
大路嘢,oslo同bergen,本來諗住flam或voss住一晚, 但因為酒店太少選擇同太貴而放棄
早餐加午餐

自push
[size=1]個post負咗 雖然香港咁嘅時勢 ,唔認同我出去旅行都正常, 我之前都講過我意見,但尊重每個人選擇, 但第一次寫到變負 之後仲有咁多日
兩個地方都好正,不過挪威的縮影先係精髓我就喺flam留咗兩晚,價錢同無話特別貴
無欖車個到笑咗
終於嚟到波圖市中心,我間一直住係僻地方,第一次感受到作為第二大城市嘅活力, 好多人 好熱鬧, 身邊 每一座嘢都好似係景點

首先去m記睇下, 點解咁頹第一站食m記?佢有個朵,叫imperial mcdonalds,自稱歐洲最靚,睇過

一句講曬,以m記嚟係幾靚,以特色建築物嚟講就普通, 好近火車站睇下又冇所謂

上到去見到冇乜人都唔識驚 仲覺得好爽
之後就嚟到著名嘅萊羅書店啦, 睇相就真係好有哈利波特嗰啲感覺, 本身仲天真咁以為一間書店唔會有咩人, 結果排到冇雷公咁遠, 聽日係最後一日喺porto, 聽日出去睇下啦

經過見到,google map 話係波爾圖大學, 大學竟然係咁嘅樣都幾有趣

呢度啲人同英國相似, 坐住草地喺度hea下, 真係好識嘆, 作為香港人不禁要問: 係咪唔使返工架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞