(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
d野食好頹
早晨,準確返工?

我依加食緊夜晚, 頹到唔想影, 一方面慳錢, 一方面我住呢度樓下,除咗超市冇咩食

Holland is really great
到時買野食煮我打算

有冇睇過餐廳幾錢餐?
巴打都係中大?
Lm
之後去到Pedro dos Frangos 食燒雞, 間嘢 裝修都算舊,有啲香港舊式冰室嗰啲感覺, 好似有種人情味, 見一樓吧枱啲人同廚師都傾得好開心(sor 冇圖太攰冇影)

嗌咗碗pork soup, 點知嚟咗碗咁嘅嘢 裏面的確好多豬肉碎, 但個味道好特別, 小小豬肉味, 再加啲陳皮同糙米個殼嘅味(但裏面又冇陳皮同埋糙米)

唔可以話難食, 只可以話口味問題, 仲要曬啲孜然粉落去 (胡椒粉就話姐,孜然粉)

舊雞都ok, 雖然有啲地方食到好鞋, 但雞味好重

食飽, 走去著名景點Chapel of Souls打卡, 感覺上同頭先波爾圖大學有啲似

由於琴晚通頂, 今日早啲返去休息, 只係去咗幾個地方hea下
唔係, 八大頹嘢
英文巴好
個湯好似嘔吐物
Lm.
個pork soup核突到
我係西班牙做野 都係每日煮頹飯
見到啲餐廳閒閒地都10歐起跳
仲要自己一個食 不了
真心,個樣好伏下
歐遊真心正
thx
不要再說了
葡萄牙呢邊物價比較低, 唔該食pizza burger 之類嘅嘢有時5 6歐就得, 如果係有飯有麵或者海鮮, 基本上都係十幾歐起跳, 根本同佢嘅gdp唔相符, 始終歐洲都係食偏貴
味道其實都ok, 只係有啲唔慣, 當綠豆沙咁食咗佢
係, 有時係咁,但有時都係熱死
早餐就食pizza 雪糕

要入到萊羅書店, 唔係直接喺門口排, 要喺前幾步路嘅一間紀念品店 買入場券, 先可以再攞住張券去排隊入

排隊買入場卷,見到9又4分3月台

買飛嗰陣, 我話I come from hong kong,佢竟然話oh!hong kong!泥好!cantonese is it?

睇嚟不少香港同胞都曾經到訪, 而且佢係話cantonese 唔係chinese , 估唔到喎

我又問番佢, 葡文多謝點講?「obrigado」, 各位將就拼下音啦btw 後兩個發音「gado」 同日文多謝嘅發音差唔多一樣, 睇嚟日文唔多唔少有參考過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞