(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
今朝去咗間小學,其實就係同佢哋傾下計,幫佢地練下英文,我仲以為芬蘭細路英文好好,原來唔係, 我講嘅每一句嘢佢哋都聽唔明,要'翻譯(I go to school by bus嗰種lv),但佢地真係上堂開心, 我見個時間表佢哋每日十二點左右就落堂, 每堂之間又有break,師生都好friend,校長同我地介紹嗰陣仲比後面啲學生笑佢扮正經

輪流介紹自己語言hello點講,sor手字特別樣衰,而且寫太細隻要畫多次
加油樓主
真心多謝你
近排真係冇咩人 雖然香港搞成咁冇人理都正常
屋主突然帶我哋上一段山路睇下景, 經過呢啲梅 佢竟然話可以就咁摘嚟食, 第一次食野生藍莓同啲咩梅, 味道上就冇乜分別可能我食唔出 而家係講緊喺路邊隨便摘, 唔係啲咩生果園

直接食係泥土種出嚟嘅嘢, 然後死咗之後最後回歸泥土成為養分,好似感受到自己成為咗大自然嘅一部分(又亂諗嘢)

估唔到呢個比較僻嘅小鎮今日有個咁嘅嘢, 會唔會冧㗎....

雖然唔係話好高,但真係幾特別, 眼前就係我傳統印像中嘅森林, 呢一種樹同呢個格局,再加呢個天氣
空氣質素肯定好好
今朝開始傾準備咩遊戲比班小學細路,詳情如下,大約就係每人做一個check point預備一個遊戲,然後班細路輪流去唔同check point

樓主苦思冥想20分鐘的結果,估唔估到係咩

爭櫈仔
個沖涼房好冇安全感,得塊牌,冇得鎖,但塊牌成日比風吹反

入面仲係浴堂咁樣...
係,超級好周圍仲有陣鮮草味cls
今日去幫村民開路,前面開始越嚟越難行

有個負責人負責鋸樹,然後我地執走啲樹支搬上架車

感覺幾好幾有意義,唔同探老人院探小朋友(而且毒L不擅交際),感覺上真係做咗啲嘢,真係開咗條路由冇到有,實質上為當地人做咗啲嘢(雖然好少),搞到成件外套都係泥都竟然冇乜介意, 好耐未試過做到身水身汗但係感覺開心

面巴今次個義工團目的係咩?
仲有幾多日
去老人院食個晏, 都幾豐富 btw 老人院啲輪椅咁新潮嘅 後生嗰時一定好玩得

去屋主屋外幫手執跌落地嘅蘋果, 啲蘋果汁上手聞一聞, 濃到不得了, 呢啲就係最新鮮嘅蘋果

順便蛇王下, 執下附近啲藍梅食, 隨手就執到, 隨手摘都可以攞嚟食

仲有4日
主要目的就係幫下手呢個得2千人嘅小鎮,比當地小學生見下唔同國家嘅人開闊視嘢,仲要 幫手諗下點樣促進呢到旅遊業,仲要幫屋主做雜工
留名豬持
多謝
突然間間多咗一個 節目, 原來係有個細路聽到有外國義工團過嚟, 想邀請我哋去睇下佢屋企, 我聽到嗰陣,屋企有咩睇

去到先知, 原來佢屋企有個懷舊遊戲博物館, 邀請我哋個細路好鍾意打機, 而且反而鍾意以前年代嘅遊戲, 重開始收集, 但佢屋企人非常之支持,仲將佢屋企個馬房改裝成呢個遊戲博物館, 最後仲上咗唔少新聞(下圖)

父母無條件支持仲要身體力行,有呢種父母真係幸福 這就是芬蘭,喺香港收集遊戲,應該會畀人當成垃圾宅男冇出色, 應該快啲去讀書補習上興趣班

ps2 好懷念呀 一揸手掣, 隻手自己識郁,條件反射,突然諗返起好多年前嘅自己, 望向眼前, 原來我對手大咗咁多,高咗咁多, 同好多年前一樣對住ps2嘅自己比,我仲係咪嗰個人呢, 我變咗幾多又淨番幾多呢

唔同國籍唔同文化背景嘅人,唔駛語言,大家都一埋位就識玩,超經典嘅Mario car, 相信大家都玩過 ( 但雖然遊戲玩過,但個遊戲機似乎上我一個年代 , 但都係大同小異好快上手 )

又係經典嘅食鬼, 仲有好多似乎在上我一個年代嘅設備樓主細個屋企唔比打機,到我開始有得打機已經係nds psp年代
爭櫈仔好冇玩佢地覺得?有冇玩過咁
準備緊,聽日先玩,希望唔會悶場
今日到日本妹煮,佢專程帶咗個面豉湯包嚟,但其實我好似係759見過,但唔緊要la人地一番好意, 都覺得就咁放湯包好神奇

今日去郊野公園

日本妹樣子唔錯
樓主。。。
行下行下見到個湖,諗返起兩日前反船,令我對湖有小小陰影,但真係靚,沿住樓梯一步一步行落水,實好正

冇你咁靚
我係巴打黎
通常會有速風扇係衣櫃入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞