(live)首次踏足歐洲大陸,廢青歐遊六國40日

819 回覆
95 Like 209 Dislike
我而家身處嘅歐洲, 左邊係葡萄牙, 上面係挪威同芬蘭, 下面就係羅馬同瑞士

望咗呢張地圖咁耐, 一直都係聚集係亞洲,短短一個月突然喺另一塊大陸多咗咁多足跡, 好感動

我上個月去意大利遇熱浪熱撚到頭暈
呢排仲係熱浪, 特別係英國同埋羅馬熱到痴線, 咩景點都冇心機行, 終於入到民宿見到冇冷氣,反而得暖風機,想死, 留住汗訓
終於見到你
成年前第一次開遊記post就係到,點會唔記得, 特別係桂林個次
暫時未有重啟時間表
<3

我用開背包客棧,去到果個國家登入,地國就有係足跡,不過網頁版先睇得清
今日正式離開了,三十幾日就咁過咗去
原諒我未得閒補返,可能等轉機再補,多謝你地陪我咁耐
bye europe
welcome back
好似桂林你冇酒店返嗰次難忘D。

今嗰trip我最喜歡的2張圖分別是三角朱古力同齋Pizza 冇餡料。二張都so good

二張世界級的圓片
加ed
老觀眾

嗰次真係搞到訓街
多謝支持!

塊麵包皮真係唔知點解佢食到落去
趁係新加坡短暫轉機, 暫時有數據, 補返進度先
首先講下grindelwald 呢個地方, 我只係喺呢度住咗1晚, 但當中有兩個場景令我好深刻

必須要提一提,grindelwald 嘅夜晚真係只可以用夢幻形容,我住間民宿離grindelwald 車站1.5公里,但grindelwald 係勁斜上去嘅路(去過一定明),所以1.5公里已經可以比車站同中心一帶高唔少,一開始拖住gip上去行咗半個鐘係好慘,但當夜晚行出common area個露台,抬頭,咩都值返曬,人生中最刻骨詺心嘅場景之一

注意呢張係google人地影嘅grindelwald(我部電話影唔到任何野,相機又唔識影,好可惜) 我眼中嘅埸境,左右邊都係有坐大山,好似比山圍住,個天梗係冇相中咁光咁唔自然,四周伸手不見五指,冇一棧街燈(有街燈但我角度冇),星就真係差唔多咁多,隱約見到星河

摺咗係度幾個鐘,舒舒服服坐係露台,望住咁夢幻咁不可置信嘅景,望住每一粒星,每當合埋眼,再開眼,都會再比眼前呢片景象震憾,大家明明同一天空下,係香港卻只係得零碎,好享受呢啲感受到自己存在,聽到自己呼吸,置身於山水之中嘅感覺,我自己都唔明亦講唔出,可能呢啲先係我想周圍旅行,行遍每一個角落嘅目的,去揾一啲係香港迷失咗嘅嘢

繼續吹奏grindelwald ,呢張係我返民宿嗰時影,咁啱撞正日落,四周圍都係草,天色又靚,幾間獨立屋咁樣,有種返樸歸真嘅感覺,呢到唔係咩景點,只係好普通條路,隨便就可以見到,真係好正
我影緊日落嗰時,有隻柯基係我身邊跑過,佢好明顯係勁開心,有一大片草任佢跑,主人叫都唔肯走,有時真係好羨慕狗可以咁易滿足
多謝大佬指教
btw 起一起厎先知原來你就係斯芬克斯, 之前就睇過你瑞士遊記
係時候講重頭戲少女峰

少女峰交通價錢....已經係平咗,問職員原債係22幾CHF,即千七hkd咗右,我用eurail pass,叫平咗少少.....

另外我朋友J哥又嫌責冇上去,所以今日又係久違獨遊

grindelwald 上少女峰,首先要去 Lleine scheidegg (唔識讀)轉車,嚟得呢到絕大部分都係上少女峰,即刻就會衝去轉車,承nowboarding 巴打教路,唔跟售票員建議嗰班,等登揀下一班,冇人嘅車站,樂得清靜

係呢個無人車站hea住行,見到呢檔炒炸薯仔,6 chf大約五十蚊港紙,係呢啲專做遊客生意嘅地方,價錢算係唔錯,加埋沙律醬蕃茄醬,又飽肚又好食(本來預住少女峰嗰到嘢食太貴,諗住帶個包上去當lunch算)

坐係前面張長櫈,一路食一路hea,呢啲就係生活

瑞士真係好正呀👍🏻
我回來了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞