[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
新手一問 (唔係好熟mon)
追左陣post
想問下打機用(csgo,lol)
Xb271hu適唔適合?
因為見佢4ms
同埋想問下點解大家對TN MON好似好反感咁
我有朋友介紹我acer XG270HU 但TN
想問下大家意見
追左陣post
因為見佢4ms
想問下大家意見

d人盲反姐
只係玩fps game,追求流暢度同反應多過畫質既,其實揀xg270hu好過xb271hu

果3ms有咁重要咩 利申唔識
唔係重度fps好似冇須要追果3ms
反而ips 睇片玩非fps game 用途廣d
你話佢反應慢又唔會始終都有165hz+4ms
追左陣post
因為見佢4ms
想問下大家意見

d人盲反姐
只係玩fps game,追求流暢度同反應多過畫質既,其實揀xg270hu好過xb271hu

果3ms有咁重要咩 利申唔識
唔係重度fps好似冇須要追果3ms
反而ips 睇片玩非fps game 用途廣d
你話佢反應慢又唔會始終都有165hz+4ms

我係第一頁打咁大篇野原來都係冇人留意。。。

根本唔關個response time事,而係twisted nematic依種技術可以透過兩塊polarizing filters將light極速transmit,所以先會有反應快,殘像少依d優點

一般情況而言,就算將一個144hz 1ms ips同一個144hz 1ms tn mon做對比,tn mon既反應速度仍然優勝於ips

其實睇過 不過唔識+唔記得
如果非重度fps玩家 但咩game都玩 打機都係推薦tn好d?
想買個新mon玩PS4 pro同,有冇推介,thanks
24" 1080 要有dvi同兩個hdmi, 有冇推介?
筆直3千內

玩ps4多

為左input ports可以去到幾盡
通常d機唔會有兩個hdmi再加條dvi-d,通常只會有1hdmi + 1dvi 或者2hdmi+1vga,因為有hdmi既情況下通常都插hdmi,想插dvi-d都唔會插返hdmi。

你有兩種選擇,
第一,買隻mon有hdmi+dvi-d,再額外加個hdmi hub黎切換
第二,買隻mon有2hdmi+vga,額外買條dvi轉vga

會suggest lg 24mp88hv

有兩個hdmi 又內置喇叭 加埋黑平衡mode 夠哂玩ps4

Eizo FS2434 budget岩岩好
CFG70 27吋1080p真是好趕客,如果係1440p就狗衝啦

等CH711囉

(佢話)Early 2017出

C27FG70美國賣350USD,香港賣4800HKD
CH711保守佔計過6000HKD

香港個價而家搵水魚啫
未出官價佢地亂咁標,講兩講就話特價4千頭

不過我都估CH711要五千樓上

CH711係咪冇g-sync/free-sync?
個mon淨係要嚟打機
買samsung隻va好定其他tn好?
玩fps多
ces 2017堆新moon
個mon淨係要嚟打機
買samsung隻va好定其他tn好?
玩fps多

144hz
想買個新mon玩PS4 pro,有冇推介,thanks

用舊mon頂住先,到年中會有4k hdr mon出

舊mon用左十幾年,平時係廳玩...
唔想同屋企人爭電視所以想係房玩..
有冇d抵用既頂住先
CFG70 27吋1080p真是好趕客,如果係1440p就狗衝啦

等CH711囉

香港個價而家搵水魚啫

CH711係freesync
江湖傳聞3月中出

等CH711囉

香港個價而家搵水魚啫

江湖傳聞3月中出

邊到聽返黎
想買個新mon玩PS4 pro,有冇推介,thanks

用舊mon頂住先,到年中會有4k hdr mon出

舊mon用左十幾年,平時係廳玩...
唔想同屋企人爭電視所以想係房玩..
有冇d抵用既頂住先

買舊model Dell u2414h

Thanks 如果27吋up??

等CH711囉

香港個價而家搵水魚啫

江湖傳聞3月中出

Ok
睇左D old news
救命,買左Asus既vg278, 用左2日,琴晚訓前個mon都冇事,今日訓醒開機個mon多左條勁工整既紅線,各位巴打有冇人知乜事同埋我可以點做 個盒又掉左...

牙石mon出左名d QC.....
一係落去間鋪頭嘈下睇下佢肯唔肯換先囉
唔肯就都要攞去保養架喇
不過你要預左佢d保養同QC一樣咁辣殺

唔係掛,唉,成差唔多3000蚊一個mon, 用2日就咁,我有哂單據,7日內佢唔換個全新既俾我我係咪可以投訴or告佢?

冇盒有冇得換??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞