[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想問點睇呢隻mon 好唔好?

諗住駁 MBP 2015 做第二個mon

拎倉底貨既TN mon 黎駁MBP, 唔好哂左部MBP 啦

咁想問有邊隻好推介?
有D問題求指教

Samsung CF591 有119.30% sRGB ,CFG70係125% sRGB ,就禁睇資料好似分別不大,實眼睇落去會唔會好大差別?
其實CFG70既125% sRGB,係指佢既quantum dot 技術令佢可以推到上125%? 定係兩者係分開計,佢有125%既同時,quantum dot 可以令到隻MON睇落比其他同樣有125%既MON更好色水?
Samsung CF591 係唔係真8bit? 可以係邊到揾到真假bit既資料?

咁想問有邊隻好推介?

唔係幾夠budget可以考慮返舊model

Dell U2414h

想請問MBP用2K mon好唔好?

另外個人幾鐘意LG嗰種ips mon

唔好意思 新手比較多問題

咁想問有邊隻好推介?

唔係幾夠budget可以考慮返舊model

Dell U2414h

想請問MBP用2K mon好唔好?

另外個人幾鐘意LG嗰種ips mon

唔好意思 新手比較多問題

好.. 最好, 當初以為你筆直唔太足夠先揀$888, 如果有budget可以睇下U2515H

(LG IPS 冇出 2K)

thx 其實個人好鐘意無邊框嗰啲
有D問題求指教

Samsung CF591 有119.30% sRGB ,CFG70係125% sRGB ,就禁睇資料好似分別不大,實眼睇落去會唔會好大差別?
其實CFG70既125% sRGB,係指佢既quantum dot 技術令佢可以推到上125%? 定係兩者係分開計,佢有125%既同時,quantum dot 可以令到隻MON睇落比其他同樣有125%既MON更好色水?
Samsung CF591 係唔係真8bit? 可以係邊到揾到真假bit既資料?

第一題好難答你, 要睇你隻眼對色彩層次敏唔敏感。倒不如你落場睇轉仲實際。

第二題, 唔係"推", 佢唔係一種Mode 。 125% sRGB 係指色域已經超越左sRGB既definition。Quantum dot 只係純粹係一種技術, 令半導電既粒子變得更加細, 以此改良左panel成色, 出黎既色彩更加豐富。

第三題, 係真8 bit, 邊度搵到要睇panel, http://www.tftcentral.co.uk/articles/monitor_panel_parts.htm

多謝幫手,係第2題重有少少唔明,125%+Quantum dot 會比單純只有125%既更好色水?
有D問題求指教

第一題好難答你, 要睇你隻眼對色彩層次敏唔敏感。倒不如你落場睇轉仲實際。

第二題, 唔係"推", 佢唔係一種Mode 。 125% sRGB 係指色域已經超越左sRGB既definition。Quantum dot 只係純粹係一種技術, 令半導電既粒子變得更加細, 以此改良左panel成色, 出黎既色彩更加豐富。

第三題, 係真8 bit, 邊度搵到要睇panel, http://www.tftcentral.co.uk/articles/monitor_panel_parts.htm

多謝幫手,係第2題重有少少唔明,125%+Quantum dot 會比單純只有125%既更好色水?

我反覆睇左十幾次, 都睇唔明你想講咩....
125%+ > 125% ... 100% > 90% , 數字越大梗係越好
BTW... 市面上邊有同類型既mon, 得Samsung 做到125%.. 唔明咩"同樣有125%"

1999唔好意思
我既問題係:因為佢有佢用Quantum dot技術令出黎既色彩更加豐富,所以佢先至可以表現出125% sRGB?
有D問題求指教

我反覆睇左十幾次, 都睇唔明你想講咩....
125%+ > 125% ... 100% > 90% , 數字越大梗係越好
BTW... 市面上邊有同類型既mon, 得Samsung 做到125%.. 唔明咩"同樣有125%"

1999唔好意思
我既問題係:因為佢有佢用Quantum dot技術令出黎既色彩更加豐富,所以佢先至可以表現出125% sRGB?

多謝! 做完功課,睇落CF591都好岩我,有120% sRGB 之餘又無cfg70 禁多問題,重唔洗比人當水魚劏。
多謝多骹魚巴打 換左viewsonic XG2401
買完翻黎先知張display card冇dp冇得freesync 用緊120Hz 搞到有時會有鬼影

邊間買, 幾錢?

阿馬遜買 轉運貴到
都唔知香港邊度有 無落過ssp睇

上個月我去高登中田睇1990

中伏 原來個底座咁撚阻訂

有無試下100hz 以上同blur reduction mode

啱啱玩左陣OW同CSGO
暫時144fps都算正常 未感覺到有Screen Tearing
開1ms個畫面會變暗 我較高過黑色穩定黎調節返

有無試下100hz 以上同blur reduction mode

暫時144fps都算正常 未感覺到有Screen Tearing

暗左可以較返光解決
正常電腦用應該限死 sRGB 色域就夠,就算俾到你 200% sRGB 都好你一係限返死 sRGB,一係就上網睇圖走晒色 (啲 AMOLED 電話 default 唔係 sRGB mode 真係不知所謂,乜都 oversaturated,shamesung 去食屎啦)
打機就求撚其啦
執相/片就 AdobeRGB + 自己另外 cal

暗左可以較返光解決

佢本身個mon已經set到100最高光度
開1ms個畫面係有少少暗 本身60黑色穩定我較到80就唔覺暗

暗左可以較返光解決

開1ms個畫面係有少少暗 本身60黑色穩定我較到80就唔覺暗

謝解答

暗左可以較返光解決

謝解答

btw我淘寶買 唔知個價做乜鳩
我買個時係3499 之後過一日變左3399
再過多兩日變左而家3599

暗左可以較返光解決

謝解答

可以同店主傾 叫佢退返100
btw 係咪完美moon

暗左可以較返光解決

謝解答

完美
應該退唔到啦 而家都加價加到3599

暗左可以較返光解決

謝解答

完美
應該退唔到啦 而家都加價加到3599

用左一日感覺如何
利伸左先:冇追post
想搵27吋 2k
業餘執相 睇戲 少打機 唔打fps game
budget 3-5k

想問u2717 同2716有咩分別
dell mon比其他牌子好
我既情況有冇推介

可唔可以寫d cal mon新手文
唔知spyder夠唔夠玩

唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞