[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
多鮫魚巴打有無聽過m340clz 同34u100

其實Microboard 同 Crossover 係韓國都有D名氣, 出名係執Samsung唔啱用既panel黎整自家model, 所以先會比較平

我記得幾個月前Linus 做完review黎, 覺得隻mon CP ratio幾高, $600 左右可以買到ultrawide curved 144hz 2k monitor

兩間公司都包3光死點, 你唔介意冇保既話其實可以買黎試下

會唔會有z35果啲問題
用個兩年前買嘅LG moon 60hz連落ps4 pro
開ps4 pro冇畫面係咪正常
淨係彈一句提示: 134.9khz/60hz
唔明點解個單位係khz咁誇張
如果我買個144hz嘅moon係咪fix到個問題

你個咩 moon 黎又唔講

LG 22ea63

唔正常... 你用HDMI 插?

Yes HDMI線
之前用普通版ps4連去個moon度又冇咁嘅問題

Yes HDMI線

有冇圖
多鮫魚巴打有無聽過m340clz 同34u100

其實Microboard 同 Crossover 係韓國都有D名氣, 出名係執Samsung唔啱用既panel黎整自家model, 所以先會比較平

我記得幾個月前Linus 做完review黎, 覺得隻mon CP ratio幾高, $600 左右可以買到ultrawide curved 144hz 2k monitor

兩間公司都包3光死點, 你唔介意冇保既話其實可以買黎試下

會唔會有z35果啲問題

依兩隻都冇ghosting問題

好似幾好
岩岩砌左新女 i5 Kabylake GTX 1060 3GB
平時打開GTA CSGO
想買24吋以下既Mon 最好上到144hz
筆直2k

筆直2k xg2401

Thank you 耶耶

Yes HDMI線

有冇圖

條hdmi線嘅圖 依家唔喺屋企影唔到
得之前影俾frd睇嘅圖

Yes HDMI線

留名睇signal out of range

將隻手指放上去個power位幾秒強制關機,關完之後,再放隻手指上去唔好郁,直至有畫面為止,係依個時候你已經入左safe mode, 入去setting set 返個resolution做1080p,完

返去試下
利伸左先:冇追post
想搵27吋 2k
業餘執相 睇戲 少打機 唔打fps game
budget 3-5k

想問u2717 同2716有咩分別
dell mon比其他牌子好
我既情況有冇推介

可唔可以寫d cal mon新手文
唔知spyder夠唔夠玩

唔該晒

你既情況唔需要考慮2717d (只係普通27吋2k ips)

要執相既情況下揀Adobe RGB, 10bit mon,同時隻mon要support DCI-P3 (執相/剪片用既color space,Apple iMac, MB , iPad全部都係用緊依隻color space),所以你應該選擇U2716D

自己冇用開calibrator 黎cal mon,所以寫唔到依類型既新手文

不過cal mon黎講,spyder一定夠做,而且佢逐步逐步教你cal,幾方便。之前Linus都推薦過用依款calibrator

點睇asus PB278QR
岩岩砌左新女 i5 Kabylake GTX 1060 3GB
筆直2k

筆直2k xg2401

睇個價要22k
有冇個平少少
筆直2k

筆直2k xg2401

睇個價要22k
有冇個平少少

22k

我屌 Sor
$2190
筆直2k

筆直2k xg2401

睇個價要22k
有冇個平少少

22k

我屌 Sor
$2190

去中田睇下仲有冇賣
上個月見佢賣緊1990
筆直2k

筆直2k xg2401

睇個價要22k
有冇個平少少

22k

我屌 Sor
$2190

去中田睇下仲有冇賣
上個月見佢賣緊1990

仆街hktvmall又冇貨
老豆趕住用我個mon睇馬
想問下如果想要27吋mon
Ps4同 pc 兩用

想日後for 埋PS4 pro 玩4K

Lg果隻4K mon 好唔好
係咪要144khz 先行到60Fps架?

謝謝!
想問下如果想要27吋mon
Ps4同 pc 兩用

想日後for 埋PS4 pro 玩4K

Lg果隻4K mon 好唔好
係咪要144khz 先行到60Fps架?

謝謝!

60hz就出60hz
4K要行到144對PC好高要求,而且PS4都最多出到60hz咁大把,況且加陣144 4k好似得一隻mon係,仲要極貴,隨時貴過你部PC加埋PS4,所以絕對不用考慮
LG 24mp88hv 插下console同電腦用係咪夠用
因為冇乜位
差唔多size又要有喇叭
呢部係咪算ok
1440p + G-SYNC + 曲面
係咪得ASUS PG348Q同Acer X34可以揀
巴打你好
呢排心血來潮想換隻144Hz mon
爬過下文暫時對XG2401同c27g70有d興趣
宜家用緊zotac張1070mini
平時會執下相同打下online game(黑沙,ava)

宜家做緊取捨,總係覺得佢地價差距好大,好似唔多值咁,
隻***上到果個價位已經有其實更好選擇?
同埋曲左既27應該視覺唔大過24吋好多?
如果真係想買隻27既可以考慮XG2703?
麻煩哂!
請問應該買咩monitor arm好? 2個24" 要完全郁得嗰隻 ty
因為冇乜位
呢部係咪算ok

唔插 external speaker?
moon 啲喇叭唔會好得去邊喎
因為冇乜位
呢部係咪算ok

唔插 external speaker?
moon 啲喇叭唔會好得去邊喎

都只能夠係d小喇叭
通常都有埋audio in比電腦條聲入moon然後再out出小喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞