[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
買左Asus 既VG248QE
好靚144Hz好爽

我買左VG279
諗多兩諗都係慳d好
XG2401佢有得訂,但費事等
好靚144Hz好爽

我買左VG279
諗多兩諗都係慳d好

唔係想買144Hz咩
好靚144Hz好爽

我買左VG279
諗多兩諗都係慳d好

唔係想買144Hz咩

呢隻都係144啊
睇多兩睇就已經冇諗咁多了

戇鳩...
買完CF591番黎再求指教

我買依隻MON都係貪佢係VA panel,黑位夠黑同時又Show到暗位細節
不過唔知係唔係有backlight bleeding/ va glow 既關係,黑位無想像中禁黑,所以想問一問隻MON係唔係有問題,請先睇圖

1:
2:
3:
4:

圖2同3係o係我平時睇MON既角度到影既,視線既中心點就係MON既正中央,亦都係最睇到問題既角度

隻MON既上下左右都有唔同程度backlight bleeding。
左右兩邊其實都預左會有少少黑位變灰同color washout既問題,但係o係左上偏中果度都係有同樣問題就真係出乎意料之外。
其實用肉眼去睇既話,無相中睇落禁嚴重,但係只要去到有黑位既畫面,例如外太空/地底,用眼隨便掃一掃果D位都會睇到。

請問到底係咪隻MON既Quality Control 有問題? 如果攞番去換既話,係唔係有機會換到隻無依D問題既MON?
唔該哂!

blb情況係va度都算嚴重下,你當初冇檢查到咩

睇下間鋪肯唔肯換啦(不過多數死都唔認數)

買果時咩都檢查左係無檢查呢樣 死係唔細心同無經驗手上
不過如果唔係係黑房睇 我覺得都幾難睇清楚
請問有冇d咩方法可以係腦場環境下易d睇到有問題? 就算今次換唔到都叫交下學費 下次買mon都可以留心d
睇得多評論係腦場買MON好似仲易中伏過係taobao買

你好開心啦

我就覺得兩睇啦 一邊考經驗一邊撞手神
計我話最好係外國 換到你滿意為止
點睇 LG 34UC79G ?? 我見到女皇節個價

召喚妮妮巴
終於感覺到144hz既快感, 不過隻mon可視角度真係有d差

你好開心啦

無啦
個mon正常點都應份既
係香港啲店舖特別賤格姐
希望樓上巴打換到正常既返黎啦

召喚妮妮巴

對顆粒感唔敏感既可以一戰

你好開心啦

無啦
個mon正常點都應份既
係香港啲店舖特別賤格姐
希望樓上巴打換到正常既返黎啦

承你貴言
買完CF591番黎再求指教

我買依隻MON都係貪佢係VA panel,黑位夠黑同時又Show到暗位細節
不過唔知係唔係有backlight bleeding/ va glow 既關係,黑位無想像中禁黑,所以想問一問隻MON係唔係有問題,請先睇圖

1:
2:
3:
4:

圖2同3係o係我平時睇MON既角度到影既,視線既中心點就係MON既正中央,亦都係最睇到問題既角度

隻MON既上下左右都有唔同程度backlight bleeding。
左右兩邊其實都預左會有少少黑位變灰同color washout既問題,但係o係左上偏中果度都係有同樣問題就真係出乎意料之外。
其實用肉眼去睇既話,無相中睇落禁嚴重,但係只要去到有黑位既畫面,例如外太空/地底,用眼隨便掃一掃果D位都會睇到。

請問到底係咪隻MON既Quality Control 有問題? 如果攞番去換既話,係唔係有機會換到隻無依D問題既MON?
唔該哂!

blb情況係va度都算嚴重下,你當初冇檢查到咩

睇下間鋪肯唔肯換啦(不過多數死都唔認數)

買果時咩都檢查左係無檢查呢樣 死係唔細心同無經驗手上
不過如果唔係係黑房睇 我覺得都幾難睇清楚
請問有冇d咩方法可以係腦場環境下易d睇到有問題? 就算今次換唔到都叫交下學費 下次買mon都可以留心d

BLB 係四條邊先會出現,check mon個陣,由唔同角度望落去d邊度就會發現到

好,唔該哂!
陣間打電話去問
利伸左先:冇追post
想搵27吋 2k
業餘執相 睇戲 少打機 唔打fps game
budget 3-5k

想問u2717 同2716有咩分別
dell mon比其他牌子好
我既情況有冇推介

可唔可以寫d cal mon新手文
唔知spyder夠唔夠玩

唔該晒

你既情況唔需要考慮2717d (只係普通27吋2k ips)

要執相既情況下揀Adobe RGB, 10bit mon,同時隻mon要support DCI-P3 (執相/剪片用既color space,Apple iMac, MB , iPad全部都係用緊依隻color space),所以你應該選擇U2716D

自己冇用開calibrator 黎cal mon,所以寫唔到依類型既新手文

不過cal mon黎講,spyder一定夠做,而且佢逐步逐步教你cal,幾方便。之前Linus都推薦過用依款calibrator

點睇asus PB278QR

普通一隻IPS 100% sRGB, 冇特別..

況且你執相用唔應該買得sRGB profile既Mon

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=128&tid=2359668&extra=page%3D1&page=1
睇完個post 唔敢買dell
有冇第2個牌子呢?
另外上網睇完資料, 因為photoshop 行open gl, 而open gl 10bit要quadro卡先用到, 但我用普通geforce卡所以就算個mon 10bit都冇用
點睇viewsonic vx2776smhd
另外27'' ips 要有hdmi*2 有無好介紹
34吋21:9 MON其實有咩好選擇?
原本諗住買CF791,但聽你地講到隻MON好伏咁

有無其他介紹
DVI插同HDMI插 用邊個好?
DVI插同HDMI插 用邊個好?

本身係 DVI dual link out 嘅話就 DVI dual link
本身係 HDMI out 連 audio 嘅就 HDMI
其他組合就求撚其
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞