[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
多謝多骹魚巴打 換左viewsonic XG2401
買完翻黎先知張display card冇dp冇得freesync 用緊120Hz 搞到有時會有鬼影

點樣有影法
利伸左先:冇追post
想搵27吋 2k
業餘執相 睇戲 少打機 唔打fps game
budget 3-5k

想問u2717 同2716有咩分別
dell mon比其他牌子好
我既情況有冇推介

可唔可以寫d cal mon新手文
唔知spyder夠唔夠玩

唔該晒

唔上埋4k?
想問下dell U2515H 呢隻mon 點
想搵27吋 2k
budget 3-5k

dell mon比其他牌子好?
我既情況有冇推介

唔該晒

啱啱玩左陣OW同CSGO
暫時144fps都算正常 未感覺到有Screen Tearing
開1ms個畫面會變暗 我較高過黑色穩定黎調節返

暗左可以較返光解決

佢本身個mon已經set到100最高光度
開1ms個畫面係有少少暗 本身60黑色穩定我較到80就唔覺暗

謝解答

btw我淘寶買 唔知個價做乜鳩
我買個時係3499 之後過一日變左3399
再過多兩日變左而家3599

可以同店主傾 叫佢退返100
btw 係咪完美moon

完美
應該退唔到啦 而家都加價加到3599

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

開1ms個畫面係有少少暗 本身60黑色穩定我較到80就唔覺暗

謝解答

完美

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

連運費幾錢

謝解答

完美

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

連運費幾錢

4120 運費150人仔 送埋keyboard同埋mouse
不過而家個價加左一百 應該要4250 不過可以試下同佢講價 佢幅圖寫住3439但係標緊3599

完美

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

連運費幾錢

4120 運費150人仔 送埋keyboard同埋mouse
不過而家個價加左一百 應該要4250 不過可以試下同佢講價 佢幅圖寫住3439但係標緊3599

香港lg 係咪唔保

完美

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

連運費幾錢

香港lg 係咪唔保

應該唔保

謝解答

完美

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

連運費幾錢

原來過3日係乜鬼野女王節
到時應該會平

完美

用左一日感覺如何

唔錯
顆粒感無想像中嚴重

連運費幾錢

原來過3日係乜鬼野女王節
到時應該會平

free sync 好似有用過1ms
想等埋a卡
想搵27吋 2k
budget 3-5k

dell mon比其他牌子好?
我既情況有冇推介

唔該晒

u2717d 就好似超窄邊框

up2716d 就 adobe rgb , u2717d sRGB

output 上 u2717d 得一個hdmi 而 up2716d 就有兩個

另外2717d 用唔到官方既sound bar 因為掛唔到(當然影響唔大) 可以用mon 既 3.5mm 輸出番喇叭
想搵27吋 2k
budget 3-5k

dell mon比其他牌子好
我既情況有冇推介

唔該晒

你既情況唔需要考慮2717d (只係普通27吋2k ips)

要執相既情況下揀Adobe RGB, 10bit mon,同時隻mon要support DCI-P3 (執相/剪片用既color space,Apple iMac, MB , iPad全部都係用緊依隻color space),所以你應該選擇U2716D

自己冇用開calibrator 黎cal mon,所以寫唔到依類型既新手文

不過cal mon黎講,spyder一定夠做,而且佢逐步逐步教你cal,幾方便。之前Linus都推薦過用依款calibrator

剪片睇你咩平台姐,入戲院就要DCI-P3
其他一般PAL/NTSC/Youtube之類都係100% Rec709就夠打
巴打
我諗住買BenQ ZOwie Xl2411Z for csgo
想問下買mon會唔會送埋display port既線?
我用緊zotac Gtx 1060 有display port 1.4
利申 未追post
巴打
我諗住買BenQ ZOwie Xl2411Z for csgo
想問下買mon會唔會送埋display port既線?
我用緊zotac Gtx 1060 有display port 1.4
利申 未追post

XL2411Z 一係hdmi,一係dvi ,邊有dp俾你插。。。

唔該巴打
多鮫魚巴打有無聽過m340clz 同34u100
岩岩砌左新女 i5 Kabylake GTX 1060 3GB
平時打開GTA CSGO
想買24吋以下既Mon 最好上到144hz
筆直2k
岩岩砌左新女 i5 Kabylake GTX 1060 3GB
平時打開GTA CSGO
想買24吋以下既Mon 最好上到144hz
筆直2k

筆直2k xg2401
用個兩年前買嘅LG moon 60hz連落ps4 pro
開ps4 pro冇畫面係咪正常
淨係彈一句提示: 134.9khz/60hz
唔明點解個單位係khz咁誇張
如果我買個144hz嘅moon係咪fix到個問題
用個兩年前買嘅LG moon 60hz連落ps4 pro
開ps4 pro冇畫面係咪正常
淨係彈一句提示: 134.9khz/60hz
唔明點解個單位係khz咁誇張
如果我買個144hz嘅moon係咪fix到個問題

你個咩 moon 黎又唔講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞