[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
PS4/PC雙用(應該用黎玩PS4多)
諗緊 LG 24mp88hv定DELL U2417H好

2隻mon其實好類似,各有好處

dell : 有個調整高度,可旋轉stand, d色calibrate 得好d,多d port。

LG: 黑平衡,窄邊,適合打機

幫唔到你地揀,視乎自己需要。

講多少少自已用途, ps4打機, pc上網/睇片唔會(極少)打機
窄邊就兩隻都窄, 見你話lg其中一個優點係黑平衡, 後面d回覆又話even有黑平衡都會因為ips glow而影響到畫面細節 (雖然你講緊va vs ips), 咁其實個黑平衡有冇料到?

至於cfg70, 睇來好似好多問題咁, 睇spec真係幾正, 但等巴打開箱先再決定

同埋如果電腦椅既位置同個mon近係咪唔應該買27?

禁錯制未打完就reply左
同埋如果電腦椅既位置同個mon近, 係咪唔應該買27? 因為自已用緊22" 1080, 買24升級感好似唔大, 但坐得近又驚27睇得好辛苦

黑平衡有料到,上面只係對比緊va同ips既問題,指va係睇電影比ips好,因為開黑平衡會令畫面變淡。唔係因為有ips glow開黑平衡就會影響細節,而係原本有ips glow就會影響到睇戲個陣既體驗。

你當初只係問24mp88hv同2417h之間邊隻好,都唔係問應該揀va定ips。。。

27” 都只係大少少,唔會大好多

要度下夠唔夠位放27先
btw都係唔明紅字, 咁姐係好事定唔好事?
定係打ps4就開黑平衡, pc用番普通mode?
揾日去腦場實際睇下先

黑平衡較到0,黑位真係一大舊野

紅字睇電影咪唔係一件好事,畫面暗位變返光但係整體畫面變淡。

打機先開黑平衡,其餘盡量唔開

多謝晒巴打咁詳盡既解釋
番屋企度下個位再決定買邊隻
可唔可以再講下27" benq vs samsung?
夠位既其實想買27
btw等我之後執執個對話做faq先, ps4&pc應該日經咁濟
27 吋mon 打ps4 pro依家有邊隻好
Budget 2千中
最好有hdmi 輸出音效入番電腦

BenQ ew2755zh

入埋電腦都ok?我見佢都係雙hdmi
聽你地講lg 果隻雙hdmi 冇得兩邊轉

可以同時入電腦

未可以肯定LG個隻係咪真係冇得同時用

唔可以同時用係咩意思
唔可以pip定唔可以同時開pc/ps4?
淘寶買 Mon平成千好無搏一搏呢?

試緊今晚收工去順豐拎

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b
Budget 2千中

可以同時入電腦

唔可以同時用係咩意思

唔係pip,淨係normal switching都出事

係咩
我上2個用緊19吋pc 用dvi ,ps4用hdmi
跟住27吋有埋電視function, 2個hdmi插pc ps4
2部野同時用都無問題阿,都係就咁轉output就得
Budget 2千中

可以同時入電腦

唔可以同時用係咩意思

係咩
跟住27吋有埋電視function, 2個hdmi插pc ps4

lg 果部係兩個hdmi
dvi同hdmi之間轉應該冇一間會有問題

可以同時入電腦

唔可以同時用係咩意思

係咩

。。。。。。。
都話之前高登有個case係24mp88出事,關你個兩隻舊mon乜事

無追post好奇問下點解轉output都會有問題姐
PS4/PC雙用(應該用黎玩PS4多)
諗緊 LG 24mp88hv定DELL U2417H好

2隻mon其實好類似,各有好處

dell : 有個調整高度,可旋轉stand, d色calibrate 得好d,多d port。

LG: 黑平衡,窄邊,適合打機

幫唔到你地揀,視乎自己需要。

講多少少自已用途, ps4打機, pc上網/睇片唔會(極少)打機
窄邊就兩隻都窄, 見你話lg其中一個優點係黑平衡, 後面d回覆又話even有黑平衡都會因為ips glow而影響到畫面細節 (雖然你講緊va vs ips), 咁其實個黑平衡有冇料到?

至於cfg70, 睇來好似好多問題咁, 睇spec真係幾正, 但等巴打開箱先再決定

同埋如果電腦椅既位置同個mon近係咪唔應該買27?

禁錯制未打完就reply左
同埋如果電腦椅既位置同個mon近, 係咪唔應該買27? 因為自已用緊22" 1080, 買24升級感好似唔大, 但坐得近又驚27睇得好辛苦

黑平衡有料到,上面只係對比緊va同ips既問題,指va係睇電影比ips好,因為開黑平衡會令畫面變淡。唔係因為有ips glow開黑平衡就會影響細節,而係原本有ips glow就會影響到睇戲個陣既體驗。

你當初只係問24mp88hv同2417h之間邊隻好,都唔係問應該揀va定ips。。。

27” 都只係大少少,唔會大好多

要度下夠唔夠位放27先
btw都係唔明紅字, 咁姐係好事定唔好事?
定係打ps4就開黑平衡, pc用番普通mode?
揾日去腦場實際睇下先

黑平衡較到0,黑位真係一大舊野

紅字睇電影咪唔係一件好事,畫面暗位變返光但係整體畫面變淡。

打機先開黑平衡,其餘盡量唔開

多謝晒巴打咁詳盡既解釋
番屋企度下個位再決定買邊隻
可唔可以再講下27" benq vs samsung?
夠位既其實想買27
btw等我之後執執個對話做faq先, ps4&pc應該日經咁濟

其實買Samsung隻cfg70都係為左佢個144hz同 Quantum dot,但隻mon存在好多問題,上面都提過啦依度就唔提啦。

買BenQ ew2755zh係為左佢塊AMVA panel,以va panel黎計色彩表現良好,可視角度高係amva既優點,重點係,CP ratio高,二千蚊到就可以買到隻靚既va。唔介意60hz既推薦依隻。

okok其實請教左你幾頁, 發現呢幾隻mon都唔會話伏得去邊, 剩低既就係度下夠唔夠位 / 出去睇下d色岩唔岩睇 (我未睇過va panel, 揀親都ips)
唔該曬巴打

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

有d性趣
想問下有冇24吋連喇叭既mon介紹

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

真係有勇士
想問下有冇24吋連喇叭既mon介紹

lg 24mp88hv

viewsonic xg2401

其實都幾多
想買隻144,24吋以上,$3500筆值。。。有冇推介?
睇中acer xg 270hu , 但有fd話acer係假144,係咪堅嫁?

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

真係有勇士

無光點死點
2日就到,都滿意既

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

真係有勇士

無光點死點
2日就到,都滿意既

最近想對BenQ RL2460有啲興趣
諗住剩係用嚟打ps4
本身有打街霸 fps 見呢隻好似有fighting mode
有冇巴打評吓又或者有其他推介
最想要1ms 同埋唔駛咁大個

另外如果要入手嘅話喺邊到買比較有保證
少買開電腦野

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

真係有勇士

無光點死點
2日就到,都滿意既

勇士!

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

真係有勇士

無光點死點
2日就到,都滿意既

勇士!

淘寶啲店好似包0死0光

試緊今晚收工去順豐拎

買左邊款?

LG 34uc88-b

真係有勇士

無光點死點
2日就到,都滿意既

勇士!

淘寶啲店好似包0死0光

官方天貓包幫你check 但貴百幾
我果間貴少少,話有光死點搵返LG
如果佢check就加1百, 所以其實間間個價一樣
不過我咁耐都未試過有死點光點,就無叫佢check直接寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞