[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
12月買左隻34UC79G $4750
好正

不過今日知到LG有隻38UC99-W又屎忽痕...

有無巴打知好唔好?
好的話3月出糧即買...
好正

有無巴打知好唔好?

好正

有無巴打知好唔好?

隻Mon 拎黎打機既冇必要換

隻mon 拎黎做野/design /揼code/ 執圖就可以考慮換

個resolution 3840x1600 拎黎睇戲就勸你唔好換

100%打機用...
咁慳返啦
到底Cfg70 幾時出手好
等到頸都長
最怕正式出官方又比人搶哂

用轉頭

或者u2414h / lg24mp88hv 內置喇叭 雙hdmi 黑平衡mode

Thank you
再研究下先

其實係咪都係建議用ips多過va panel
同埋曲面係咪其實冇乜用
行過腦場見好多va mon 27吋又曲面咁都係千零蚊就有
見啲sales賣得咁落力感覺好似都係伏伏地

ips 好過va 啦你ps4 既話

曲面va 你話samsung 個款?個隻色水麻麻

why

因為其實lg 有黑平衡 加上ps4 慢(30fps) , 5-6ms 夠run

加上夠佢電腦睇戲色水靚啲

1. 講左好多次, response time =/= total lag
2. 色域有幾寬係depends on panel 技術, 而唔係panel 類別,samsung隻va Quantum dot 將color space 擴展至125%,色彩表現係會好過普通ips
3. IPS glow導致暗位表現差,電影畫面變暗時螢幕依然光亮,同時分辨唔到戲中各種細節,就算依個時候開黑平衡,仍然會影響到成個畫面既rgb,導致有gamma shift,色彩細節變得更差。係依方面va因為對比高而更勝一籌。

樓主睇住點人買錯mon

大師有冇指點

C27FG70啲色好唔好得過xb271hu/PG279Q

Samsung 塊SVA的確好過AUO塊IPS,外國review 度到sRGB超過125%,cfg70係真8bit,而xb271hu係6bit+ FRC。
cfg70既color accuracy (Delta E ~2.2) 低過xb271hu (Delta E ~ 0.5)。
但Samsung依塊panel實在出左太多問題,個頭解決完purple overshoot,依頭又多左clouding同ghosting,仲有少少backlight bleed。

結論: 我咁睇,係現階段Samsung隻cfg70未調整好就推出市場。va panel 適合文書睇戲多過gaming,如果你係玩PC大作為主首選都係揀返xb271hu,睇戲為主/PS4先考慮cfg70 (PS4用2k mon畫質會變差)

你肯定xb271hu係6bit frc???
最新tn(幾年前開始)已經係true 8bit

同埋曲面係咪其實冇乜用

why

因為其實lg 有黑平衡 加上ps4 慢(30fps) , 5-6ms 夠run

1. 講左好多次, response time =/= total lag
2. 色域有幾寬係depends on panel 技術, 而唔係panel 類別,samsung隻va Quantum dot 將color space 擴展至125%,色彩表現係會好過普通ips
3. IPS glow導致暗位表現差,電影畫面變暗時螢幕依然光亮,同時分辨唔到戲中各種細節,就算依個時候開黑平衡,仍然會影響到成個畫面既rgb,導致有gamma shift,色彩細節變得更差。係依方面va因為對比高而更勝一籌。

樓主睇住點人買錯mon

但佢係問普通果隻曲面va

印象中1800到個隻c27f391 係冇va quantum dot

咁點計都會lg 好少少

同埋佢要兩個hdmi out

如果佢講腦場sales sell緊cf390/391/591就係。
但之前高登一個case係LG 24mp88hv兩條hdmi 唔可以同時插pc同ps4,佢打過去問LG,LG話原本就係咁 (依但我唔係好信LG CS ,所以依個我唔可以肯定答你)

之前BenQ隻EW2445ZH仲有貨個陣我會叫人買,可惜依家已經冇哂

咁我又唔知 因為我fd 用MP77HM 唔係MP88HV 所以都驚答錯
留名
淘寶買 Mon平成千好無搏一搏呢?
80cm左右高moon架有無推介? 想整上下21:9 29吋吊高上邊果隻
起yahoo見到u2417h $1688,屌唔屌得過

直接搵 DELL sales $1699

dell sales 1699 送埋上門 唔洗自己托
但要等一個星期先有......無得即焯

用轉頭

或者u2414h / lg24mp88hv 內置喇叭 雙hdmi 黑平衡mode

Thank you
再研究下先

同埋曲面係咪其實冇乜用

why

樓主睇住點人買錯mon

大師有冇指點

Samsung 塊SVA的確好過AUO塊IPS,外國review 度到sRGB超過125%,cfg70係真8bit,而xb271hu係6bit+ FRC。
cfg70既color accuracy (Delta E ~2.2) 低過xb271hu (Delta E ~ 0.5)。
但Samsung依塊panel實在出左太多問題,個頭解決完purple overshoot,依頭又多左clouding同ghosting,仲有少少backlight bleed。

結論: 我咁睇,係現階段Samsung隻cfg70未調整好就推出市場。va panel 適合文書睇戲多過gaming,如果你係玩PC大作為主首選都係揀返xb271hu,睇戲為主/PS4先考慮cfg70 (PS4用2k mon畫質會變差)

又有其他問題
咁我都係買34uc79g算 我都係拎黎打機多
多謝多鮫魚巴打咁詳盡既解答

why

樓主睇住點人買錯mon

大師有冇指點

又有其他問題

多鮫魚巴打 有無34uc79g 有問題既website 可以參考下
PS4/PC雙用(應該用黎玩PS4多)
諗緊 LG 24mp88hv定DELL U2417H好

2隻mon其實好類似,各有好處

dell : 有個調整高度,可旋轉stand, d色calibrate 得好d,多d port。

LG: 黑平衡,窄邊,適合打機

幫唔到你地揀,視乎自己需要。

講多少少自已用途, ps4打機, pc上網/睇片唔會(極少)打機
窄邊就兩隻都窄, 見你話lg其中一個優點係黑平衡, 後面d回覆又話even有黑平衡都會因為ips glow而影響到畫面細節 (雖然你講緊va vs ips), 咁其實個黑平衡有冇料到?

至於cfg70, 睇來好似好多問題咁, 睇spec真係幾正, 但等巴打開箱先再決定

同埋如果電腦椅既位置同個mon近係咪唔應該買27?

dell : 有個調整高度,可旋轉stand, d色calibrate 得好d,多d port。

講多少少自已用途, ps4打機, pc上網/睇片唔會(極少)打機
窄邊就兩隻都窄, 見你話lg其中一個優點係黑平衡, 後面d回覆又話even有黑平衡都會因為ips glow而影響到畫面細節 (雖然你講緊va vs ips), 咁其實個黑平衡有冇料到?

至於cfg70, 睇來好似好多問題咁, 睇spec真係幾正, 但等巴打開箱先再決定

禁錯制未打完就reply左
同埋如果電腦椅既位置同個mon近, 係咪唔應該買27? 因為自已用緊22" 1080, 買24升級感好似唔大, 但坐得近又驚27睇得好辛苦

樓主睇住點人買錯mon

大師有冇指點

又有其他問題

多鮫魚巴打 有無34uc79g 有問題既website 可以參考下

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/lg_34uc79g.htm

謝謝
等陣睇晒去先

同埋如果電腦椅既位置同個mon近, 係咪唔應該買27? 因為自已用緊22" 1080, 買24升級感好似唔大, 但坐得近又驚27睇得好辛苦

黑平衡有料到,上面只係對比緊va同ips既問題,指va係睇電影比ips好,因為開黑平衡會令畫面變淡。唔係因為有ips glow開黑平衡就會影響細節,而係原本有ips glow就會影響到睇戲個陣既體驗。

你當初只係問24mp88hv同2417h之間邊隻好,都唔係問應該揀va定ips。。。

27” 都只係大少少,唔會大好多

要度下夠唔夠位放27先
btw都係唔明紅字, 咁姐係好事定唔好事?
定係打ps4就開黑平衡, pc用番普通mode?
揾日去腦場實際睇下先

黑平衡有料到,上面只係對比緊va同ips既問題,指va係睇電影比ips好,因為開黑平衡會令畫面變淡。唔係因為有ips glow開黑平衡就會影響細節,而係原本有ips glow就會影響到睇戲個陣既體驗。

你當初只係問24mp88hv同2417h之間邊隻好,都唔係問應該揀va定ips。。。

27” 都只係大少少,唔會大好多

要度下夠唔夠位放27先
btw都係唔明紅字, 咁姐係好事定唔好事?
定係打ps4就開黑平衡, pc用番普通mode?
揾日去腦場實際睇下先

黑平衡較到0,黑位真係一大舊野
27 吋mon 打ps4 pro依家有邊隻好
Budget 2千中
最好有hdmi 輸出音效入番電腦
27 吋mon 打ps4 pro依家有邊隻好
Budget 2千中
最好有hdmi 輸出音效入番電腦

BenQ ew2755zh

入埋電腦都ok?我見佢都係雙hdmi
聽你地講lg 果隻雙hdmi 冇得兩邊轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞