[#月球#mon#monitor] 電腦螢幕集中討論(3) 之年頭繼續Peak season

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
請問各位巴打如果我淨係打lol想要4K27吋ips下面邊隻最好?
LG 27UD68
LG 27UD88
Asus PB279Q
Asus PB27UQ
Dell P2715Q
thx

打LOL 4K做乜野

我平時會連macbook pro 畫圖剪片做野

27UD88

其實58 68 88除咗個座有咩分別

但係spec數係pb27uq好啲?

樓主 ...

首先, 你揀隻mon 係拎黎畫圖多定打機多先, 畫圖係指CAD / PS?

如果你畫圖係指PS, 而且係for 打機多既, 以上全部我都唔會推薦

咁巴打有乜推介?

我平時會連macbook pro 畫圖剪片做野

27UD88

樓主 ...

首先, 你揀隻mon 係拎黎畫圖多定打機多先, 畫圖係指CAD / PS?

如果你畫圖係指PS, 而且係for 打機多既, 以上全部我都唔會推薦

咁巴打有乜推介?

PS多,間唔中打下機
如果我主要睇戲同打下lol,
想要曲面同27吋係咪cfg70最好?
冇追開post唔知有冇人問過
Displayport係咪一熄mon就當unplug
下下熄mon d視窗都移晒位好麻煩
有冇解決方法
有冇解決方法

我宜家係由得佢 stand-by 咋
如果我主要睇戲同打下lol,
想要曲面同27吋係咪cfg70最好?

lol唔駛144hz啦
PS4/PC雙用(應該用黎玩PS4多)
諗緊 LG 24mp88hv定DELL U2417H好

2隻mon其實好類似,各有好處

dell : 有個調整高度,可旋轉stand, d色calibrate 得好d,多d port。

LG: 黑平衡,窄邊,適合打機

幫唔到你地揀,視乎自己需要。

講多少少自已用途, ps4打機, pc上網/睇片唔會(極少)打機
窄邊就兩隻都窄, 見你話lg其中一個優點係黑平衡, 後面d回覆又話even有黑平衡都會因為ips glow而影響到畫面細節 (雖然你講緊va vs ips), 咁其實個黑平衡有冇料到?

至於cfg70, 睇來好似好多問題咁, 睇spec真係幾正, 但等巴打開箱先再決定

同埋如果電腦椅既位置同個mon近係咪唔應該買27?

禁錯制未打完就reply左
同埋如果電腦椅既位置同個mon近, 係咪唔應該買27? 因為自已用緊22" 1080, 買24升級感好似唔大, 但坐得近又驚27睇得好辛苦

黑平衡有料到,上面只係對比緊va同ips既問題,指va係睇電影比ips好,因為開黑平衡會令畫面變淡。唔係因為有ips glow開黑平衡就會影響細節,而係原本有ips glow就會影響到睇戲個陣既體驗。

你當初只係問24mp88hv同2417h之間邊隻好,都唔係問應該揀va定ips。。。

27” 都只係大少少,唔會大好多

要度下夠唔夠位放27先
btw都係唔明紅字, 咁姐係好事定唔好事?
定係打ps4就開黑平衡, pc用番普通mode?
揾日去腦場實際睇下先

黑平衡較到0,黑位真係一大舊野

紅字睇電影咪唔係一件好事,畫面暗位變返光但係整體畫面變淡。

打機先開黑平衡,其餘盡量唔開

多謝晒巴打咁詳盡既解釋
番屋企度下個位再決定買邊隻
可唔可以再講下27" benq vs samsung?
夠位既其實想買27
btw等我之後執執個對話做faq先, ps4&pc應該日經咁濟

其實買Samsung隻cfg70都係為左佢個144hz同 Quantum dot,但隻mon存在好多問題,上面都提過啦依度就唔提啦。

買BenQ ew2755zh係為左佢塊AMVA panel,以va panel黎計色彩表現良好,可視角度高係amva既優點,重點係,CP ratio高,二千蚊到就可以買到隻靚既va。唔介意60hz既推薦依隻。

又係我呀巴打, 我度過係夠位放27, 所以又睇緊27既mon
VA應該benq冇得輸, 但如果IPS有冇邊隻推薦? 1080p / 60hz就ok
頭post果D 1440p

LG 27MP68HM (首選)
Asus MX279H (次選)

咁如果ew2755zh vs 27MP68HM點睇
spec兩隻差唔多, 姐係變左VA vs IPS

yes, 純粹係amva vs ips

色水邊隻會靚D? 上網搵左好耐都冇乜片係關於呢兩隻mon
LG果隻好似係6bit+fcr?
我著重色準多過黑色實唔實

27UD88

樓主 ...

咁巴打有乜推介?

PS多,間唔中打下機

查實PS 點解唔買adobe rgb 既mon

27UD88

樓主 ...

咁巴打有乜推介?

PS多,間唔中打下機

查實PS 點解唔買adobe rgb 既mon

畫圖啫,唔係執相呀

樓主 ...

咁巴打有乜推介?

PS多,間唔中打下機

你拎黎photoshop多其實係應該揀隻support 到100% adobe RGB 同 DCI-P3 既mon先啱, 至於resolution 唔係越大就越好, hardware夠推又唔妨礙到日常做野就最好。

建議你買隻Dell UP2716D

我都覺UP2716D 好似好d

係差在佢2k 未到 佢要既4k
有冇解決方法

我宜家係由得佢 stand-by 咋

無計, 通病

有一個治標既方法既:
https://github.com/gurrhack/RestoreWindows

好有用
唔該晒
畫圖嘅話我又覺得未必要 AdobeRGB

如果畫黎放上網俾人睇呢 sRGB 基本上夠晒,因為睇得嘅人大部份都係得 sRGB (係有電話用緊 AMOLED,但係 Android 都冇 colour management,所以都理唔到啲乜)

如果畫黎做 CMYK 彩色印刷嘅話咁 AdobeRGB 會有大啲機會 cover 到晒 printer 嘅色域,做 soft proofing 會好啲,不過唔係必須 (最多用唔晒個 printer 嘅色域)
同埋就算 AdobeRGB 都未必可以 cover 晒 printer 嘅色域

不過呢,如果同時係會執相嘅話咁 AdobeRGB 都要得過
PS4/PC雙用(應該用黎玩PS4多)
諗緊 LG 24mp88hv定DELL U2417H好

2隻mon其實好類似,各有好處

dell : 有個調整高度,可旋轉stand, d色calibrate 得好d,多d port。

LG: 黑平衡,窄邊,適合打機

幫唔到你地揀,視乎自己需要。

講多少少自已用途, ps4打機, pc上網/睇片唔會(極少)打機
窄邊就兩隻都窄, 見你話lg其中一個優點係黑平衡, 後面d回覆又話even有黑平衡都會因為ips glow而影響到畫面細節 (雖然你講緊va vs ips), 咁其實個黑平衡有冇料到?

至於cfg70, 睇來好似好多問題咁, 睇spec真係幾正, 但等巴打開箱先再決定

同埋如果電腦椅既位置同個mon近係咪唔應該買27?

禁錯制未打完就reply左
同埋如果電腦椅既位置同個mon近, 係咪唔應該買27? 因為自已用緊22" 1080, 買24升級感好似唔大, 但坐得近又驚27睇得好辛苦

黑平衡有料到,上面只係對比緊va同ips既問題,指va係睇電影比ips好,因為開黑平衡會令畫面變淡。唔係因為有ips glow開黑平衡就會影響細節,而係原本有ips glow就會影響到睇戲個陣既體驗。

你當初只係問24mp88hv同2417h之間邊隻好,都唔係問應該揀va定ips。。。

27” 都只係大少少,唔會大好多

要度下夠唔夠位放27先
btw都係唔明紅字, 咁姐係好事定唔好事?
定係打ps4就開黑平衡, pc用番普通mode?
揾日去腦場實際睇下先

黑平衡較到0,黑位真係一大舊野

紅字睇電影咪唔係一件好事,畫面暗位變返光但係整體畫面變淡。

打機先開黑平衡,其餘盡量唔開

多謝晒巴打咁詳盡既解釋
番屋企度下個位再決定買邊隻
可唔可以再講下27" benq vs samsung?
夠位既其實想買27
btw等我之後執執個對話做faq先, ps4&pc應該日經咁濟

其實買Samsung隻cfg70都係為左佢個144hz同 Quantum dot,但隻mon存在好多問題,上面都提過啦依度就唔提啦。

買BenQ ew2755zh係為左佢塊AMVA panel,以va panel黎計色彩表現良好,可視角度高係amva既優點,重點係,CP ratio高,二千蚊到就可以買到隻靚既va。唔介意60hz既推薦依隻。

又係我呀巴打, 我度過係夠位放27, 所以又睇緊27既mon
VA應該benq冇得輸, 但如果IPS有冇邊隻推薦? 1080p / 60hz就ok
頭post果D 1440p

LG 27MP68HM (首選)
Asus MX279H (次選)

咁如果ew2755zh vs 27MP68HM點睇
spec兩隻差唔多, 姐係變左VA vs IPS

yes, 純粹係amva vs ips

色水邊隻會靚D? 上網搵左好耐都冇乜片係關於呢兩隻mon
LG果隻好似係6bit+fcr?
我著重色準多過黑色實唔實

真8bit 同6bit FRC 其實相差無幾
而color accuracy 呢, LG 會好少少, 因為BenQ 隻 EW2755zh 有樣野叫智慧藍光, 降低左藍光既輸出, 所以略顯有少少偏黃(暖色)。

原來lg果隻用joystick控制
btw我睇24既話lg有隻srbg出到>99%, 去黃金對比過又真係24 sharp d, 27 2千內會唔會有model做到? (過二千咁不如dell隻2k)
27inch CFG70中田個網唔係寫3590咩

我見到monitor個價目表仲係4880喎
巴打邊個位睇到3590?

搵到了

Online shop轉左價
屌你老豆
終於等到了

791 呢

仲等緊?
s2417dg用左2個月左右,好似有殘影問題
玩csgo郁太快,d邊位就出哂黎
s2417dg用左2個月左右,好似有殘影問題
玩csgo郁太快,d邊位就出哂黎

定係我理解錯殘影既意思
d圖形邊位郁得快就會好似有帶黑色既motion blur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞