[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
可能是27uk600的HDR等級不用太多頻寬
PA32UC 的DP1.2應該用不了HDR
DP1.2的頻寬比HDMI2.0還要大唷
HDMI2.0一般說是沒有HDR, 也辦不到RGB444+10bit的
他只能Ycbcr420還Ycbcr422+10bit
像X1X也輸出不了RGB+10bit+4K@60Hz+HDR吧
不過好像也有例外就是了

RGB絕對是444就是了,
只有Ycbcr(YUV)才有444/422/420的差別.

https://translate.google.com.tw/translate?hl=zh-TW&sl=en&u=https://hardforum.com/threads/displayport-1-2-hdmi-2-0-2-0a-to-get-4k-60hz-10bit-hdr.1896499/&prev=search
"所以這不是DP 1.2帶寬問題,這是Hdcp 2.2問題,要獲得4k 444 60hz 10bit我們需要等待DP 1.3,即使通過DP 1.2也可以做同樣的事情,但貪婪正在統治世界。"

我覺得有可能HDCP 2.2+DP1.2也許就可以了就是了.

一般螢幕都是DP比HDMI更可靠, 可以拿到更大的頻寬進行輸出就是了.
DP1.2頻寬大於HDMI2.0, 更別提HDMI1.4存在.
DP1.1在螢幕上也找不到了吧. 除非HDMI2.1在螢幕上出現吧
但HDMI2.1的電視, 在市面上似乎還是0款,
今年的LG E9, C9會是最早搭載的吧
4800 ok喎
膽粗粗上newegg買左部32MU99 (32UD99商用版), 初步睇冇光死點漏光, 得IPS Glow。而家校緊色, 一陣上圖
想問有無巴打有玩過portable monitor
要求唔高 玩到ps4已經夠晒
見indiegogo有隻vinpok 但好似唔出貨
indiegogo
asus 都有喇
急咪買現成

Uniformity
Asus個隻好似得usb c出唔到ps4
搵下舊款
144HZ 24吋MOON係咪都係c24fg73最好
諗緊淘寶淘,港行好似貴一截
32UL950完全係垃圾
嚴重pwm flicker
完全唔準既srgb mode
仲垃圾過山寨mon既造工
低能插線位,冇得貼牆

唔想買32ud99既話
寧願你是但買部用32ud99 panel既mon好過
n部mon用佢塊panel
大把選擇
湯瑪士小火車巴打又來了! 哈哈哈哈
之前不是抽了很多次的UP2718Q
結果最後跑去買32MU99唷

這款好像少了Freesync跟True color pro硬體搭配校色技術
最大亮度好像只標350nits? 看起來還不錯就是了
注重的均一度好像也不錯唷?

另外這有這麼便宜嗎? 跨海買也沒有保固這樣很大膽呢
話說不會買SW320之類的比較理想嗎?
還是感覺LG這款比較好就是了唷?
睇中隻27吋4k moon PHILIPS 276E8VJSB
香港賣緊$35XX
新蛋/TB $21XX

1516緊
哈哈,很久不見了之前把UP2718q 都退掉後買了32UD59, 用了一年多終於忍受不了VA 的畫質便下定決心買個新的

32MU99 跟 32UD99是一樣的,只是保固多兩年(美國那邊)

均衡度看起來還算不錯。Uniformity 模式開了跟沒開一樣,對比度又大幅下降,最高亮度也會剩下160cd/m2,所以測試了一下就關掉了

SW320香港買不到,Amazon亦要港幣一萬以上,所以沒考慮。本來是在日本 Amazon訂了32UD99的,但過了幾個禮拜被告知沒貨,便取消訂單到Newegg買

隔山買牛風險真的很大。難得抽到了好螢幕,希望可以用久一點吧
小弟想由5年前的AOC IPS 24" 升級, 暫時想轉34" 21:9...

主要用途:
55% 睇NETFLIX (暫時HD plan, 可能會升上4K plan)
35% 打機 (AAA 如 Farcry 5, BF5, CIV6, Warthunder, Forza 4 等)
10% 上網youtube 及刨下文
0.01% 文書

硬件方面i7 9700k + 1070

唔會考慮 2560 X 1080, 刨左N篇關於TN VA IPS 既youtube 片, 暫時睇中左隻三叔 C34F791, 見佢VA 3440 X 1440 又只係賣緊7500, 雖然已經係2016貨仔同聽講個掛牆架好難裝 (想轉掛牆慳D 地方), 已去過中央田望過實物, 不過好似無乜人提呢隻野, 想睇下有無師兄有咩意見,

聽人講LG 質素好差, 另外有望過BENQ 隻EX3501R, 雖然唔錯但香港無行貨又唔係好敢外國訂返黎, 書檯呎吋有限, 34~35吋應該係我極限, 1070 亦唔夠我玩4K 16:9 或 5K 21:9
1070 開低夠唔夠60fps
https://www.newegg.com/global/hk-en/Product/Product.aspx?Item=9SIA6ZP7MP4635
呢部philips 32吋IPS 2K抵唔抵玩? 個價好吸引
基本上同dell果d窄框機一樣咁柒
真係唔知點解d造功咁嚇人
可能我未用過LG expect佢太多

但係估唔到完全冇陰陽屏
係完全冇
好過>90%其他我見過既mon(雖然唔多)
都唔知換唔換咗佢好
陣間換咗部柒既就喊都無謂
C27HG70 同 Pg27vq 邊到好啲
嗯 滿意就OK啦
跟32UD99一樣的話 就很經典的產品了
大概用個兩三年以上沒壞就回本了吧
基本很難壞就是了.
RTX 2080夠唔夠推2K 144HZ
夠推的話推荐那隻$4000 以下 27" 2K 144HZ MOON
唔夠
基本上打機必備Gsync, 唔使理夠唔夠推, 有用過升級GPU
呢個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞