[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike

ASUS XG32VQR 香港也開賣了!
可是也沒什麼選擇
在用27吋 還是想大一點
剩下恐怖的PA32UC
u3219q HDR模式有local dimming
不過側光式分區太少
嗯 PA32UC這麼貴,
要買這款乾脆等久點到PA32UCX出來較好的機會存在.

U3219Q也不知道到底真的有PWM問題嗎
只知道Rtings說會, 然後有人去Dell留文問結果被無視?

想等PD3220U, PA329C但也不知道要多久
也在看PG35VQ/X35/AG353UCG到底哪時候會出來

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2165808&subbsn=0&bPage=0
話說之前有網友提到
據說華碩預計4月中旬要宣布4款新的miniLED產品

"皆為4K解析度,2款27吋、2款32吋,其中兩台為Pro Art系列,另外兩款為ROG系列。"
"皆為1000分區背光,最高亮度1200nit,符合HDR1000標準,也符合電視版高規HDR10。對比度遠超3000:1 "

這樣不就是miniLED版本的PG27UQ, PG32UQ兩款
還有PA32UCX跟另外一款PA27UCX的意思?

不知道是不是真的了, 可能真的PG32UQ要來的機會存在
但就算宣布也至少要再等半年到一年才有機會買到吧..

對我而言, 144Hz之類的也不太重要吧.
主要PA32UCX也不可能便宜到哪吧.
理論上27吋會比較便宜就是了. 但也不可能便宜到哪吧..
感覺2000美金似乎都是基本了
ASUs Vg258q 係咪最低屌?
1000分區的產品出來 讓384區的產品降價就好了
我發現電話的HDR效果都比我的27uk600強太多
OLED+DCI-P3 113%對比下來是兩個世界
個32uk550開咗箱
慶幸無爆mon無死點光點 稍為聞咗陣mon 唔太覺
漏光就....我接受到
不過呢家要搵條usb c to dp 線先
原來我個mbp adapter support 4k30hz

埋單2999人仔
因為唔記得改順豐 所以直運香港運費唔洗加
但驚足成程,因為個老闆寄德邦

呢家試下ps4先
其實TAOBAO運黎香港 海關會唔會有機會扣起唔比過
好想TAO返隻VG279Q 又淆底佢爆 又驚過唔倒關

同埋問如果Taobao Asus係咪都有全球保?
新手唔識野 跪求解答
1.預算多少
3000內

2.預計用途是什麼
打機&睇戲

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
RE2 division2 隻狼 etc...

4.遊戲佔總使用時間多少%?
70%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
PS4 pro

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
27吋, FHD

本身睇中EW277 HDR 但係高得滯放唔落
另外27吋mon 有4k 選擇係咪唔多
買夾枱吊臂
1. 好少聽話會扣起,但聽講過攞返去大陸要交税 我都係第一次淘寶買 因為同香港價錢差成千幾....
2. 都係搏一搏,如果唔想麻煩怕壞moon要寄返去都係香港買好啲
3. mon 好似得dell 可以轉做香港保?

新手試答
tb asus官方? 見佢無得直寄香港?
加錢叫佢寄付都唔得?
要同客服講? 我未試過咁買
就係驚佢會扣起or沒收果類 唔熟上面D條例
就係唔想香港買 CLS 想要果隻貴成千幾個價
麻煩晒巴打
最驚係佢運到黎 有爆又光死點呢d野 到時又唔知去邊搞好喳
寄返去又要俾返運費又要等
其實美森 新蛋我都唔係好夠膽買mon 呢啲
display card, ram 都還好
今次都驚咗幾日,仲要用德邦 呢間嘢都叫成日整爛嘢
好彩最後德邦又俾咗kerry 運落黎
1.預算多少
2000內

2.預計用途是什麼
打機&睇戲

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
機戰、戰棋

4.遊戲佔總使用時間多少%?
60%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
PS4

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
27吋
上左price,見到熱門有AOC 27B1H依款,請問仲有冇其他好推介?
淘寶好似有包 無死點光點
隔離post有巴打講過下
利申 問完賣家但係冇買到
所以都焗住係香港買
多數要加錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞