[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
想背脊有埋上掛架既螺絲窿
lg 34um68 得唔得?
如果買2手mon去邊買好?
上次去新高登唔多野揀
想問存唔存在一隻ultrawide既mon
行3440*1440 IPS size <35" 價位係4千樓下?
好似搵極都唔見有 可以60hz都得
sorry自膠好似搵到
但我見34UM88好似符合要求 香港貴咁多美森做緊469美
唔該想請教下

1.預算多少
$2000內

2.預計用途是什麼
打機,睇戲,上網

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
lol, fifa

4.遊戲佔總使用時間多少%?
60%

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
21.5吋

巴打們點睇msi mpg27cq?依隻ok嗎?
想問下如果要求21:9,要有thunderbolt3,解像度2k,唔打機
有咩型號推薦
https://agon.aocmonitorap.com/au/product_ag273qcg.php
上網爬左幾日文,對呢隻有興趣
香港好似未有呢隻AG273QCG
唔知2070推唔推得順呢
全開唔足144hz
1.預算多少
$5000內

2.預計用途是什麼
打機,睇戲,上網

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
FPS,3A大作

4.遊戲佔總使用時間多少%?
90%

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
25吋內 144hz 2k 最好有埋hdr

thx
如果2080呢
睇咩game

ac odyseey 60 左右
rainbow six 應該 13x
Anthem division2 係咪仆哂街
如果係咁係咪冇必要2k mon?
多謝巴打解答
rainbow six有咁低咩
sor 我唔係intel u
有無巴打識搞?
用緊rtx 2060
AOC C24G1
用DP 線連接 但係個mon 出唔到聲
睇返sound setting 條綠色bar 識郁
個mon 用緊NVIDIA high definition audio OUTPUT
個mon有喇叭?
Sorry 講緊佢個3.5mom 插頭
唔好意思開頭打得唔清楚
off topic問一問,有無座枱式掛架推薦?定大家都係淘寶
有冇人試過個MON會自己著
我不嬲廿幾年都唔熄主機,最多係平時有時會重開機,就咁熄MON
依1個月個MON會熄左30-90分鐘內自己著番, 冇禁任何制, 熄左又再重覆,
GOOGLE好似冇人試過, 只係會自動熄,但冇自己開, 有冇人知咩事
有冇人用27uk600/850?
睇另一個討論區,見好多人部lg 27uk600/850唔夠一年就角位漏紅光,望望自己果部,原來都係咁,好似個個都中招咁
我未出事
隻mon好似死左,chromecast有聲冇畫(由chromecast 1 換過隻chromecast 3 都唔得,hdmi直插冇經線,ps3 同樣有聲冇畫)

budget around 2k
睇動畫/戲多
想防埋藍光/閃屏
屋企有switch, 打機時間得2,30%
fhd 60 Hz都應該夠做
本身睇啱page 1推介果隻 EW277HDR
但有VESA
所以想請教下有冇有VESA既推介?
係需要vesa掛牆,好多都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞