[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
片就唔太會
https://youtu.be/ZmDsPj7Aivs
https://youtu.be/_ksfUDCzWh0

AD27QD vs G27C2 ( IPS vs VA )
看起來色感真的不錯

聽日出去睇下有冇貨先
冇阿師兄 我問晒 全部啲鋪都冇貨
要訂3個禮拜了 我諗住等埋xg32vqr 到埋貨比較下先得
等你開苞
大陸一早出左 有晒開箱文
香港預計4900
上面嗰牌聽都未聽過,下面samsung有巴打推過
睇左好多款
係睇中 ad27qd 同 xg32vqr
師兄有冇其他介紹
想問下巴打如果筆直大約2500左右,想要2K 144,除左C27JG50(姐係下面條link個隻mon),仲有咩選擇?如果冇,呢隻又冇伏既話直接屌呢隻算
我都係鐘意ad27qd多啲
前幾日問LG客服27ul850幾時出 佢話此產品已經在香港上市 但我見市面上好似都唔覺有 有冇人見過?
27uk600用家表示27ud59夠做
27uk同27ul個配置幾乎一樣
用左半年覺得個HDR可有可無吧
High Dynamic range 個dynamic 幾乎做唔到吧
甚至沒有抓4K HDR藍光電影的價值嗎?
可能還是要有DCI-P3色域才能更有感覺吧
廣色域IPS+HDR螢幕真的少就是了
U3219Q就是目前最低標了吧
27吋款好像都很貴
最便宜的反而是XV273K了吧
都在1000美金左右

話說香港還是沒有賣這四款HDR600 VA螢幕吧?
LG 32UL750
ASUS CG32UQ
PHILIPS 326M6VJRMB
PHILIPS 328P6VUBREB

喔? 香港也上了34WK95C...
看來LG刻意也不要給香港出34GK950F了
香港至少還比台灣多了34GK950G

27UL850/600香港這樣還比韓國日本更快了
台灣也沒看到這兩款

香港34WK95U, 32UL950現在都出了吧
台灣也沒32UL950
AOC c24g1 同samsung C24fg70點簡好 我見價錢都差幾百
Viewsonic Vx3479
Philips 349x7fjew
3千幾蚊
差唔多價錢 又係2k1440, 100hz, 偽g sync
邊個好?
前者係2018年尾新出
後者就好似2017年尾?
1.預算多少
2000-3000

2.預計用途是什麼
PC遊戲 執相 剪片

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
Anthem / Overwatch / Witcher 3 / LOL / Dota 2

4.遊戲佔總使用時間多少%?
60-70%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
RTX 2070

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
最好24吋 (27吋都可以) 144Hz (FHD / 2K)

希望咁多位巴打推薦下
重點真的是FALD+DCI-P3
S9+ ISO100 快門1/50 光圈F1.5
SDR

HDR standard mode

香港應該還沒有LG 32UL750/ASUS CG32UQ/PHILIPS 326M6VJRMB/PHILIPS 328P6VUBREB吧
嗯 好像的確看不出來多少變化
FALD太貴所以變成DCI-P3比較好追求了

重新買一次頂多也只能挑XV273K吧
但光這款就比27UK600貴上3500港幣了吧
但還是有人買這款也還是不滿足HDR效果
韓國也是有人買U3219Q也覺得HDR效果普通

唉 FALD太貴了
OLED 55吋拿來當電腦螢幕又太大

香港現在也只有賣XB273K吧 10700港幣
XV273K好像還沒賣
不考慮BM270嗎
FALD跟144hz的取捨
小弟想買隻EW277HDR, 本身用緊onbard display card (Intel® HD Graphics 530), 上網check過530唔support HDR.
想請教下各位巴打, 咁係咪EW277HDR個HDR功能就廢左? 唔該晒!
For ps4多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞