[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
唔該晒..我仲諗住用黎睇下戲, 文書用下tim...如果買張display card會唔會好d? (e.g. GTX 1060, RTX 570)
https://www.amazon.com/Acer-BM270-LED-LCD-Monitor/dp/B07F8114JT

https://www.bhphotovideo.com/c/product/1412186-REG/acer_um_hb0aa_003_bm270_bmiipphuzx_27_white_led.html

https://www.newegg.com/global/hk-en/Product/Product.aspx?Item=9SIA6ZP7WA6618

嗯? BM270當然HDR性能比XV273K好多了吧
所以現在美金賣1270左右.

但我記得在香港UP2718Q蠻便宜的吧
BM270香港沒有賣吧

我對27吋沒啥興趣就是了
對32/34~35吋螢幕比較有興趣
前幾日買左
用左幾日,用黎玩ps4 apex / RE 2 都夠做
自己唔係好識睇HDR ,不過都幾光
由於之前的mon太差,現在開心試用中
高登/黃金都有,不過無show出來
依家用緊1080p144配2k144 mon
咁多位師兄認為轉4k144mon既cp值高唔高?
定係轉4k60 mon好?
掙扎左好耐都諗唔掂所以想上黎問下

部機夠推4k60
g/f有間近電梯位有show出黎
想換個24吋mon
around $1000
睇啱 AOC 24v2q
Samsung LS24F350
ASUS vz249h
請問會建議邊部或者有更好嘅選擇?
how much
27吋4k hdr連垃圾喇叭有無乜選擇
換款1080p算做副月球加ps4 pro用
AOC G2460P 用左年幾兩年,最近一熄mon 就開唔返,要抆電線再插兩三次先開到。今日用用下突然黑左,又抆線咁,但係要再插6,7次都未必得。就算得左都開唔夠2個鐘就黑屏。電源燈唔著,但係我插住個個HDMI multiport 又有燈。即係應該有電過既。到底咩事
係咪買過個新既抵過拎去整
年幾兩年應該仲有保養
想問下知唔知點解會有呢個issue?
去正都睇見到有現貨, 平面+IPS真係好正
https://youtu.be/7LdPDPM8_wo

EIZO CG318-4K vs ASUS PA32UC

可以看到均一度並沒有之前湯瑪士巴打之前遇到那樣
並沒有在中間的一些地區上忽然跑出一塊明顯白塊

結論就是專門繪圖還是EIZO最強
但他認為這性能面上相當接近, 對於性價比上來說非常棒

EIZO比較自然, 均一度更好,
PA32UC在暗部細節上好一點

不過因為FALD存在, 相信在HDR影片&遊戲使用上
PA32UC將會大大的逆轉吧

PA32UC 均一度
EW277HDR本身個HDR打PS4都仲OK, WINDOWS 麻麻, win10開HDR既話chrome/做文書野顏色會好怪, 但係打機都算正常
平時玩開pubg apex
想買24"樓下曲面MON
AOC C24G1好唔好
仲有依個MSI Optix MAG24C
我都唔知點解
早知有現就唔訂喇
1.預算多少
5k

2.預計用途是什麼
遊戲 fps類為主 睇戲

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
BF5 Anthem APEX CSGO PUBG LOL

4.遊戲佔總使用時間多少%?
60-70%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
Msi RTX 2080 ti gaming x trio

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
曲面 27吋 2k 144hz 1ms

唔該巴打
有幾個問題想問巴打

1. 以21:9 既mon 黎講 邊隻可以做到4K加 HDR 144khz ? (因為用黎打PS4 Pro 想搵到隻支援到佢)

2. 呢個mon 用1080ti 夠唔夠推到個刷新率?

1.預算多少
無限

2.預計用途是什麼
lol fps類為主 睇戲 加 PS4Pro

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
lol apex pubg

4.遊戲佔總使用時間多少%?
90%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
暫定1080ti

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
曲面 21:9 34吋左右 4k 144hz 1ms

唔該巴打
1. 1080ti 都唔郁4k 144
2. 4k moon 買TN = on9 (for 1ms)
不過21:9 暫時好似都係1440p?
但係1440p 係咪無HDR
21:9 4k得34wk95u
依部正,剛買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞