[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
100hz又係一樣
分唔到一樣可以無視
21:9好似冇乜幾個係有144或以上
如果對hz真係咁大需求 真係唯有買16:9
2400g都可以行到100fps
我都係2070 買左pg279q
6k......
34GK950F 144hz
34GK950G 120hz
個涵係幾好
但34” 打機會好辛苦
個頭擰黎擰去...
重點訊息會係中間
隻game對ultra wide 既支援做得好既話 ui唔會放到太遠
重點訊息會係中間嘅意思係
例如我開個fb 佢唔會show晒係成個mon?

如果真係想要個27”
巴打有冇推介,睇左幾款144hz,都幾啱心水,但就全部都TN
真係唔想要TN
同問

小妹最近都想轉個27”
但又唔識邊隻好
如果你之後會升級顯示咭
27" 2K 144HZ 會 future proof
27" 2K 144HZ IPS 得MG279Q有3500價位
一係比多2000上PG279Q
唔唔...我都咁諗買16:9算了
過萬唔了...
對頸椎有好處,not kidding
醫生成日講對住電腦打機/工作對健康有壞處就係FOV太窄,個頭長時間定型
用ultrawide mon係會更接近人眼正常視野活動,唔辛苦之餘仲舒服左
S2716dg 2080ti dp線 有開gync 行144hz 玩lol戈時會閃頻 求救
S2716dg 2080ti dp線 有開gync 行144hz 玩lol戈時會閃 求救
S2716dg 2080ti dp線 有開gsync 行144hz 玩lol戈時會閃 求救

5820k 超到4.5ghz 以上
再加兩張2080ti 就有希望
titan rtx 快2080ti 幾個% only
c24fg73 冇睇錯,curved mon 黎
24吋 打機用 curved Mon 會唔會冇咁好
有冇人share下用家體驗

睇緊24 144hz
我自己係1070ti +5820k
覺得換u 好似好d
除非你好想玩到4k 100hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞