[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
幾長冇乜所謂 最緊要係幾深
好多moon原裝腳架都好深好大舊 方便用家調較角度
買其他支架/吊臂就冇咁嘅問題
巴打 玩嘅game同我大同小異
我自己用緊三星c27hg70 覺得都夠用
港行4千尾 京東特價2800人仔包郵
不過巴打咁多彈藥不妨買貴少少有4k/g sync
其實24/27" mon分別幾深既台會好d? 或者話viewing distance
一個屎忽痕, 今日無端端換左ACER XV272U
本身仲諗住睇左咁耐都冇MON岩唔會買到野
點知見到新野, 諗左一陣即買
行緊 120Hz, 10bit, 0%亮度
完美用埋FREE-SYNC+RTX2080
但HDR就怪怪地... (用得FREE-SYNC又冇HDR)

老實講我32"電腦枱
建議加埋喇叭用24"比較好
太大睇得好辛苦
雖然我用緊27", 就係因為24"睇唔岩SPEC先換27"
PREFER 24"
公司用開雙24
單24已經滿足唔到我 間房雙24又放唔落
而平時又會攤床睇劇 所以把心一橫就買27
初初睇唔慣 用過十幾日就開始適應
而家仲想換34'' 想一邊打機一邊睇攻略/utube
一左一右咁 真係幾爽
好似Total war 等回合完都幾晒時間
睇睇utube之餘又可以眼尾𥄫下敵對勢力做緊咩
睇電影就更加唔洗講
但係香港好少人買34''moon 想搵下推薦型號都唔易
上年買左個xl2546 有啲後悔 諗住買個240hz打fps 點知啲色好差 爆紅 睇片全部紅色將紅色調低都係會好紅 有冇巴打可以教下點調先係最好
想買個電視機 2000以下
插電腦同ps4打機,各位有咩推介?
聽人講電視機打ps4 啲色好啲?
個spec幾吸引
係邊到買?幾錢?
你張枱幾深?
32吋深?
京東外號叫二手東
係 佢地退貨會2次出售(一定機率)
所以要睇彩數
不過諗深一層amazon newegg都會有2次出售情況
好多時都要check下佢使用時間
隔離 newegg post都有ssd係疑似2手
我自己好彩 個moon冇使用痕跡
要我再買多次都未必敢
想問下144 hdr mon 其實有咩用
144要行dp
hdr要行hdmi
兩樣唔共存咁有吽用
mon設計問題
PG27UQ 可以4K 144hz HDR
想問下144 hdr mon 其實有咩用
144要行dp
hdr要行hdmi
兩樣唔共存咁有咩用
mon設計問題
PG27UQ 可以4K 144hz HDR

用咩線
DP
但唔係要hdmi線先出到hdr咩
我一直都係用dp出4k HDR喎
除非用緊gtx900系 or 隻mon奇怪
我用u2518d佢跟機條dp出唔到hdr
用hdmi就得
隻mon唔算舊掛
條hdmi我另外買
2518d 要用hdmi 先可以有hdr
u2718q 都好似要HDMI先得
我27uk600 DP可以4k 60hz 10bit RGB HDR FREE SYNC
外星人AW3418DW
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞