[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
有咩使用感覺可以分享
買左隻topcon 144hz 發現隻mon開10分鐘咁上下就會有d漏光咁既情況出現(仲有d泛黃)係咪拎番去換好d

補多張圖
想問下隻pg27uq
個鼠標周圍有一圈特別光係唔係正常?
23.8吋?好細咼
應該唔足144hz
正常 開左local dimming
唔睇片關閉local dimming 就得
好明顯下喎 拎去換吧
我之前都有諗住買,淘寶個賣家叫我唔好買,話驚寄爛
唔該哂巴打!
其實除左dell之外,重有無其他好嘅24吋144hz mon?
最近1516緊上唔上Dell S2417DG好
但自己又用緊2070怕推唔到2k 144hz,買返黎會哂左
另一方面Dell S2419HGF嘅AMD FreeSync我係n卡又用唔著
定係用其他牌子會重好d?
full hd 240hz 果d 有G Sync
之前用UC99
色域進步得最明顯
local dimming 有無感覺
現在來講,新買moon應該都是技嘉AD27QD ?
但好像沒gsync?
咁好似屌得過,雖然前面都有巴打講3星期後先再有貨
巴打們 想問下如果只有$2000budget 應該揀個2k mon定係144hz嘅mon好 因為我見啲2k+144hz mon好多都over$2000

主要用途: 睇片+打LOL TF2
24 / 27 吋 都ok
正刀有現貨喎好似 放埋display 出黎
但前面有巴打個moon閃
下個月先買,未算好急要
flickering 應該個別事件 utube睇左幾個都冇呢個問題
我都好想買但係個座好大個 驚張檯放唔落
想問下 要玩21:9, over 100hz, ips, 2k/fhd, 選擇係唔係唔多 睇完哂第一頁條list得aw3418dw, 34uc89g岩spec但前者成皮野
以防萬一姐
反正話換moon換左成年都未換,唔急埋喱個月啦

土地問題我明既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞