[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
AD27QD 之前諗住買 但周圍都要訂 應該冇demo睇最後揀左第二隻
巴打買左邊隻?
都係一樣spec ?
這樣不用選32ul950了
還是nano ips還是值得加錢選用?
不過32ul950 在SDR模式也能開啟local dimming的樣子

https://www.ixbt.com/3dv/lg-34wk95u-w-review.html

NanoIPS後來覺得還真的是沒啥差吧
我後來看到34WK95U的光譜, 也就是傳統的PSF螢光粉方案罷了.
不知道那個200Hz峰會造成什麼就是了,

當然U3219Q還是CP高的多吧
Rtings也認為直接買便宜的U3219Q就好了

話說X27的光譜真的超強, 都是量子點但差距超大.
X27完完全全接近理想光譜, C24FG70差的遠了
看來量子點也有分等級就是了, X27/PG27UQ是最高級的,
應該也是現在LCD技術的最強背光源方案了

ACER X27

SAMSUNG C24FG70
PG279Q
差唔多spec 多左個硬件g-sync
冇左HDR
而加呢
睇字會唔會好差?
https://youtu.be/caZoFi9q6EU

華碩昨天也放出了這個產品影片 哈哈..
The ROG Swift PG360° Gaming Monitor
睇字真係差過普通mon少少,
不過24吋1080P, 60cm睇都勉強接受到
銳利度較到68好少少,
但係細又灣既字例如"(" , "m", "0", 去到灣位都係矇矇地,
貼近睇會多左D唔係白色既光出來, pixel 都睇到唔多緊密
好彩唔係買27吋
呢個真, 如果有錢買2K就冇呢個煩惱
ex3501r vs aw3418dw
點揀好
主睇片 副打機
還以為是什麼概念產品
都係咁,試過調120hz都會閃
BM270比得上X27/PG27UQ的量子點嗎?
請問一下禁樣係咪死點?
check mon 果時冇check清楚黑色
岩岩打機果時loading先見到
白色又冇野得
得黑色同灰色有野
BM270
https://www.ixbt.com/3dv/acer-prodesigner-bm270-review.html
X27
https://www.ixbt.com/3dv/acer-predator-x27-review.html
好問題.. IBXT兩台都有測, 可以仔細比較吧

但只看光譜圖好像比不上X27呢
好像還是存在差距 BM270的綠色跟紅色低藍色不少
可能X27/PG27UQ的背光源還是比較先進的樣子

BM270
想問下SW2700PT同價位有無其他差唔多嘅選擇?
專業級螢幕都比不上遊戲級螢幕
呢隻最初都有望過
不過因為我會PC+PS4都係MON出
所以想有埋HDR比PS4
2K, 144HZ, 有SYNC, HDR 400, 10 BIT COLOR(120 HZ)
加埋其他FEATURE 同咁既價錢
想睇下仲有無接近既MON
有有人玩lol FPS 正常 ping 正常 但係硬係會時不時lag,上網睇人話係mon既hz唔夠,之後我換左Msi mag24c 144hz 1ms mon 問題仲係到。究竟係咪關mon事?

利申:
電腦spec係
I5-9400f
Rog B360m-G
Rog rtx 2060 oc
Corsair 16gb 3000 ram

舊機係咁 換左新機新mon都係咁唔見玩bf5會係咁
gaming 放hdd 定 ssd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞