[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
有Gsync個效果真係值得升級
2080係咪用唔到freesync?諗住買ad27qd
等多陣儲多少少錢買Gsync 好過啦
咁直上PG27UQ 4K 144都得?
太貴唔值得
出得兩三皮仲要忍受IPS glow, BLB唔值得, 我就7k買左隻gsync mon等micro LED普及
Amazon 萬6到姐 唔考慮值唔值
有g sync 2080用4k 144都夠?
我隻mon係samsung曲面144hz27吋個隻
打apex唔知點解個mon黑色位無啦啦變藍,其他乜game都冇事但唔知點解apex就會咁
gsync好難字面解你聽咩叫夠
總之我gtx1070 1920x1200換3440x1440 fps跌到冇眼睇但反而覺得順左就係呢隻feel
2080行4k 足唔足60都成問題

g sync 係個mon dynamic 轉個refresh rate 令到你唔會睇到話幾張frame 都係出同一個畫面?
Gsync 同adaptive sync 有分別咩
2080唔行ultra 行high ok的
好似唔係轉refresh rate, 而係控制D frame有秩序咁出, 不至於"黏"住出, 唔知可唔可以咁形容
令個frame time 去返平均
好似係?
防止skip frame, 對frame time有乜影響就唔清楚啦
想問下同IMAC個MON啲色接近的要咩價位?
想問下 Asus xg32vqr 香港有冇番過貨
落埸睇得xg32vq
順手想問 2080 + i9 夠推2k 加 144hz ?
隻game 68 fps 個mon就會出68 fps
下一秒隻game 59 fps 個mon就會出 59 pfs
乜唔係咁咩?
四千三買左隻xb271hu
where???

而家15 16緊買邊隻MON

XB271HU / PG279Q / AD27QD
啱啱買咗隻MAG241C, 插HDMI 玩PS4 打fifa嘅時候發覺 ghosting 好似幾嚴重 同有d pixel 閃閃吓咁。

想問係咪正常?
巴打幾錢入手我都睇緊eBay 32ud99

巴打有儀器cal mon?
睇岩左兩隻SAMSUNG C27HG70QQC 同埋 ASUS PG279Q
平時主要上網 睇戲 打機 (玩LOL,RPG大作多 FPS比較少玩)
想問下呢兩隻邊隻好D?
另外無知一問
我睇價錢SAMSUNG C32HG70QQC 呢隻32" 仲平過27"係咩原因?
但係我枱面冇位放 唔考慮買32" 純粹好奇
平平地 benq pd2700u 得唔得?
之前都係諗緊呢3隻mon琴日狗衝左ad27qd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞