[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
唔通俾我部8750H 2070佢咩
絲打,呢隻mon 強嗎?

https://www.samsung.com/ca/monitors/c27hg70-qled-gaming-monitor/

我fd不嬲用1070 推,佢又話佢玩開full hd

尋日幫佢砌完部9700k 2080 windforce

我先知佢隻mon 原來係2k 144
俾你部2080ti nvlink+PG27UQ佢
4k 144 sims應該好爽
好似幾正 有量子點 125%sRGB
我又未偉大到咁
我好似之前都係幫個fd買呢款
但1050ti黎 價錢都係7舊美金左右
貴100美金出1050ti 對我屋企人意義不大

打sims 4咋喎

所以我慳返八舊水好過
如果想要27吋 144hz g-sync
會推薦邊隻?
1.預算多少
2000-4000

2.預計用途是什麼
打機睇戲

3.玩遊戲的話是主要玩什麼遊戲?
Overwatch division2 battlefield anthem apex

4.遊戲佔總使用時間多少%?
80%

5.玩遊戲的話, 顯示卡是哪張?
Rtx2070

6.希望的螢幕尺寸大小&解析度
27吋, 144hz 想要薄邊

MAG271C
C27G1

筆直加多5舊可以上2K mon
https://www.centralfield.com/shop/monitor/curve/aoc-ag273qcx/

https://www.rtings.com/monitor/reviews/aorus/ad27qd

RTINGS 出了 AD27QD 的評測
看來跟PG279Q是同個水準呢 似乎的確不差

4.5k都可以,呢部唔錯,樣又靚
但我intel cpu係咪會用唔到?
多謝巴打
測出來DCI-P3只有70%
文書用 唔打機 AOC 27B1H會唔會有大問題?
要長時間望住個MON
邊關CPU事,你Display card夠推就得啦。
不過2070玩2K解像度你要預battlefield, division呢d新game要降畫質先上到高FPS
因為見到有分g sync同free sync
希望唔洗降好多畫質啦
那是因為他們不是測2D的
他們測的是3D的色彩容積
我忘了那個專有名詞是什麼了.
總之跟一般的不一樣
巴絲打們買MON會唔會考慮 GSYNC
用緊 好正
利申 由24"平價moon轉 好有滿足感
點睇ASUS ROG strip XG248Q

是咪4000內算CP值高
而家諗諗下部機橫掂都推唔到2k 144hz,都係揀返24吋FHD mon,如果要g-sync,144hz,ips面板,係唔係冇選擇?我見大部分都係tn,連va都冇
搬了返屋企
開心使用中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞