[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#24

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
其實EW3270U 用黎ps4 + 電腦執相睇戲ok唔ok?
上網見到都幾好評
但VA panel 對比 ips panel 係咪差啲?
17kg
我怪住睇size dimensions,冇睇weight
真係攞到隻狗咁,好彩過埋海返屋企都係坐左160蚊的士
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60596&snA=38891
台灣有這篇文章在討論這款唷

https://www.asus.com/hk/Monitors/PA32UC/HelpDesk_BIOS/
另外這一款官網有韌體可以更新唷!!
記得更新色彩表現會更好
更新係熄mon,插手指,開mon就auto?
https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60596&sn=230739&subbsn=0&bPage=0

另外12樓記得有提到一點問題
看一下, 如果那個問題自己可能會有同樣的運用情境,
可能更新103韌體就好了唷
多謝
話說依家好似出到1.05
27’ gsync 144hz 2k (2560x1440) 非va
$5000樓下

係咪只有Acer XB271HU / ASUS PG279Q / ViewSonic XG2703-GS 可揀?
27’ gsync 144hz 2k (2560x1440) 非TN
$5000樓下

係咪只有Acer XB271HU / ASUS PG279Q / ViewSonic XG2703-GS 可揀?

非TN先岩
係中央田買左個philips返來發現陰陽mon,係咪可以直接拎返間鋪換?
隻pa32uc有問題。所有有hdcp2.2嘅嘢都會黑mon load唔到嘢,PS4 pro用舊mon熄左hdcp先有畫面
有無師兄知 Samsung lc24fg73 火牛同電源線 邊到可以買返?
pg279 有5k 樓下?
1.05?
睇返應該真係1.03
原來pa32uc同pa32uc-k係唔同嘅
PA32UC = PA32UC-K的無i1校色器版本
K = i1 Display同捆版 我記得是這樣吧
用1.05會有問題的話就用1.03就好了吧.
好像真的有可能沒辦法刷回舊版的樣子
原來係唔同,k有獨立firmware,不過你點估到唔同型號都比你刷入去咁智障

個人不覺得機器本身有差別,
只差在校色器有沒有同捆罷了吧

兩邊的1.03韌體下載下來會發現
CRC32碼是一樣的
但係你睇佢官網係有分開,k 係1.03,非k就1.05。同埋k版osd好似多啲嘢
我相信那是華碩自己漏掉罷了.
因為我上網搵pa32uc k 1.05韌體,台灣都有人中招屌柒Asus,台灣官方都要出第二條link。
據我所知 台灣沒有賣PA32UC非K版過唷
1.05版本有問題不是因為非K版去裝才有就是了.
台灣沒有賣過非K版

總之這其實不重要就是了.
想知道答案要打電話給華碩問了吧.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞