(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
第廿九章 <除夕夜之風水輪流轉>

彈珠臺市場部會議室

「籌備左個幾月,聖誕活動搞得相當成功,大家黎緊終於可以有個空檔抖抖啦。」龔燁笑著道。

「太好啦,我已經覺得自己呢個月黑眼圈深左好多啊,Mary 你睇下!」Mandy 緊皺眉頭指著自己的黑眼圈。

「係喎,真係敷幾多mask都補唔番。」

「大家好好休息啦,新一年再博殺過。係啦,每年除夕公司都會搞聯歡party,同大家玩遊戲、抽獎同倒數。我已經訂左一圍,打算請哂你地去,慰勞下你地!」

「正啊,多謝呀龔!」

12月31日 除夕夜聯歡派對

玩了一整晚遊戲後,終於來到最緊張的抽大獎環節。

「成晚都未抽到獎嘅同事唔駛灰心,跟住落黎,將會抽出三份終極大獎,就係周大叔珠寶送出嘅足金金猴,每隻價值超過一萬蚊架!」大會司儀上台宣佈。

「成晚都未開過齋,隻金猴仲唔係屬於我嘅!」若水兩眼發光。

「咪開心得咁早住喎媽呢空,起碼仲有成十幾位同事未抽到,仲有我啊!」龔燁道。

「咪潑我冷水啦!我有預感,隻金猴一定係我囊中之物!」

「跟住落黎有請我地德高望重嘅主席,朱生幫我地抽出三位幸運兒,有請!」

現場一片掌聲雷動,氣氛被推至全晚最高潮。

朱生轉一轉抽獎箱,全場屏息靜氣,目光灼灼地盯著他。

「第一位幸運兒係,陳小娟,恭喜哂!」

「嘩係鐵面陳啊!」

鐵面陳在一片如雷貫耳的掌聲下上台,但他仍然維持那一貫鐵面無私,嚴肅冷峻的面孔領獎。

「鐵面陳果然係鐵面陳,贏到金猴都唔識笑嘅,不如比我啦…」若水流露出艷羨的目光道。

「說時遲,那時快,朱生已經幫我地抽出第二位幸運兒,就係…Isabella 群姐!Yeah!」

「群姐恭喜哂啊!」大家紛紛向群姐道賀。

「你估我用全套歐陽波比親筆簽名壹號皇庭DVD有冇可能同佢交換呀嗱?」若水問問旁邊的龔燁。

「頭先你唔係好有信心會抽到架咩?」龔燁不禁竊笑。

「得番一隻咋,希望上天庇佑抽到我啦,熊若水,熊若水,熊若水…」若水不停碎碎念著自己的名字。

突然,朱生在司儀耳邊說了幾句悄悄話,司儀隨即宣佈:

「啱啱朱生有個提議,為左刺激啲,我地會將足金金猴擺到倒數後先抽,而家先改為抽出我地駐場魔術師扭嘅吹氣天使公仔一隻!」

「唔係呀嘛,吹氣公仔都攞出黎抽,求神拜佛唔好比我抽到啊…」若水緊閉眼晴,皺起眉頭,十指交纏在一起祈求道。

「呢位幸運兒就係…熊若水!恭喜哂!」

「唔係呀嘛?」若水倏地睜開眼,勉強擠出虛假的笑容,身旁的同事都在竊竊私語,想必都是在取笑她。

她毫不情願地上台領獎。此時,台下的龔燁已經笑到前仰後翻,五官都快扭作一團,將要窒息似的。

一直走下台的若水已瞥見龔燁在捧腹大笑,便衝向他怒目而視。

「死賤精!笑笑笑,笑夠未啊!」

「呢隻公仔幾似你啊,你咪好中意儲天使嘅,啱哂啦擺係枱頭,哈哈哈哈哈哈…」龔燁笑到眼水不住在流。

「我隻金猴啊!」

「好啦大家差唔多準備倒數啦。仲有十秒,十、九、八、七、六、五、四、三、二、一,Happy New Year!」

大家紛紛互相祝福,新一年萬事順景,心想事成。

「Happy New Year 啊媽呢空!祝你想個樣有個樣,下年唔好再抽到呢啲啦!哈哈哈哈哈哈…」龔燁仍然笑不可抑。

「你去死啦!」

「好啦倒數完畢,事不宜遲,馬上請朱生為我地抽出新一年得到金猴嘅幸運兒!」

「係…龔燁!」朱生緩緩地打開抽獎紙條。

恭賀的熱烈掌聲驟然響起。龔燁一聽見自己名字,簡直欣喜若狂,便舉起雙手,不停鞠躬,接受眾人的祝賀。

若水難以置信地看著他,心想:「死賤精搶左我隻足金金猴啊…」

他領過獎後下台,走到若水面前道:

「真係唔好意思啦,隻金猴睇黎都係想跟我番屋企多啲…」

「係我架,比番我啊!」若水尖銳地向龔燁咆哮,一直對他窮追猛打,他倆又跑出會場外了。

「Mandy 啊,覺唔覺 Mary 同呀龔愈黎愈似啲情侶係到打情罵俏咁啊?」全程目擊此情此景的 Jessica 不禁問道。

「直頭旁若無人添啦!我諗我地都係要對Mary 好啲啦!未來經理夫人啊!」

二人相視而笑。

未來經理夫人,連旁人都察覺到你倆曖昧的蛛絲馬跡,你又打算何時醒覺呢?

(待續)

P.S. 之前寫左好幾篇都好沉重,打呢篇真係輕鬆好多(呢單堅係真人真事發生係我朋友身上笑死用左黎寫故仔 ),希望大家睇得開心,咁岩今日又係年三十晚,係舊曆除夕,祝大家豬年好運
無意中見到
一次過追曬
好多句子都有聲
不過博士好似會叫大家姐做善姐?
好多謝提醒
朱主席 樓主係咪寫緊唱歌走音嗰個朱主席

睇到好sweet呀,不過諗起十年前嘅龔水係反面收場,故事嘅結局就會係傷心劇情

樓主加油呀!我有keep住追post!!!
純粹因為彈珠臺所以姓朱
不過你可以代入係佢
可能反cup呢
第三十章 <水火不容>

彈珠臺市場部辦公室

「咦,Mary,你係到玩緊咩啊?」Mandy 瞄一瞄若水的手機說道。

「冇啊,啱啱無聊係app store down左個求籤app, 又幾好玩喎。」

「哦,你想問姻緣啊?想知同呀龔會點?」Mandy浮起一個曖昧的笑容問道。

「咩啊,我都唔係好信呢啲嘅, 貪得意玩下咋嘛。」若水矢口否認。

「嗱,咁你又唔好咁講。有時有啲野真係唔到你唔信架。我個陣同初戀男朋友冷戰緊,就去求籤啦,點知係下下籤,仲話要小心有第三者介入。結果佢原來真係背住我一腳踏兩船啊。」

「有冇咁準啊?你係邊到求?」若水內心也開始動搖。

「我個陣係去黃大仙求嘅,個到有個解左籤幾十年嘅呀婆,叫秀姑,佢真係講中哂我同我男朋友嘅性格,同埋我地之間有咩問題架。」

「咁犀利?」

「唔好話我唔帶摮你啦,搵個禮拜六,我地一齊去求下簽啦。橫掂啱啱踏入新一年,我都想知下黎緊嘅運程。你咪當陪我去囉,聽下都無妨啊。」

「咁好啦。」

星期六早上 黃大仙祠

「我真係好多年冇黎過啦。」若水抬頭仰望大殿之上,掛有以鎏金漆寫成的「赤松黃仙祠」橫匾。

「唉,唔怪得你幾年冇拖拍啦,肯定係因為你唔夠神心。」

「咩姐。係咪求籤啊?」

「係啊,個邊攞籤筒啦。」

她們取過籤筒,誠心跪坐在地上。

「要點求先準架?」

「首先要講下自己個名、生日、年齡之類啦。你記住,一枝籤只可以問一樣野,仲要擲聖筊,擲到一正一反先可以開始求籤。枝籤出左黎之後,都要擲到連續兩次一正一反先可以作準架。」

「嘩,咁複雜嘅。」

「唔係點會準啊,快啲求啦,心誠則靈啊。」

若水依照Mandy 的步驟誠心求籤,終於搖出第90籤。

「我得啦。」

「我都得啦,帶你去搵秀姑。」

她們繞過大殿,來到了解籤處。那裡有數十個攤檔,要不是Mandy 介紹,也分不清那些解籤居士是神仙或是神棍。

「秀姑,我帶左個朋友黎,搵你解籤啊。」

秀姑是個白髮婆婆,怕有七八十歲了,整個身子彎曲,老態龍鍾,雙手也長滿壽斑,肌肉脂肪都流失大半了。

「又係你呀後生女,坐啊。」秀姑聲音略帶沙啞,但總算和藹親切。

「秀姑,今日主要想幫我朋友問架。」

「唔,攞枝籤黎睇下。」

若水遞上籤文,秀姑一看,眉宇間流露出隱隱的愁緒。

「你想問咩啊?自身?姻緣?」

「佢想問姻緣啊!」Mandy 搶著答。

「呢枝係第90籤,講嘅故事呢係紅拂女私奔。楊府歌妓紅拂女同李靖有情,兩人正準備漏夜私奔,偏偏虯髯客係呢個時候出現。李靖誤會虯髯客調戲佢,阻礙佢兩個私奔,三次拔劍要斬虯髯客,都被紅拂女阻止,最後李靖知道誤會左虯髯客,佢地就一齊逃出楊府,結成風塵三俠,共同闖蕩江湖。」

「係咪即係我朋友就係紅拂女,佢中意嘅人就係李靖,將來會有個虯髯客介入啊?」Mandy 試圖解讀籤文內容。

「你都有啲天份喎。呢枝籤暗示有機會有第三者介入,你可能有競爭對手啦。」

競爭對手,難道是他的初戀情人?

那幾張親暱的合照又再次往若水腦子裡冒。

秀姑續說道,「不過你放心,呢枝並唔係下下籤,而係中平籤。你地唔係冇機會嘅,只係有機會遇到攔路虎,有啲阻滯咁姐。」

「咁點化解啊?」若水本身懷著平常心來聽,一下子都變得緊張起來。

「我要詳細攞多啲男女雙方嘅名同時辰八字,先可以幫你算到喎。一係咁,你比多二百蚊,我幫你睇下啦。」

「比多二百蚊啊?」若水有點猶豫。

「比,緊係比啦,關乎你終身幸福喎。」Mandy 立即翻開若水的手袋,拿出錢包幫她付錢。

若水並沒有抗拒,或許,她也想知道答案。

「咁你寫低你地兩個個名同出生日期係張紙到啦。」秀姑說道。

「新曆都得?」

「得,我識計架啦。」

若水寫下了她與龔燁的大名及出生日期,遞給秀姑。

秀姑東翻翻,西翻翻,掀開一本又一本的經書來翻查,又屈指算算,但她眉頭愈皺愈緊,表情也愈來愈緊繃。

過了一會,她終於揚聲道 :

「你地兩位,可以用四個字黎形容。」

「邊四個字啊?」

「水火不容。」

若水一聽,心裡一沉。

「個位龔燁本身命格五行欠火,所以我幾肯定佢當初個名係搵人改過,個燁字先會用火字邊。而睇番你出生日期呢,你就係屬水嘅,跟住你個名仲要有個水字,大大增強左水嘅屬性。從來,水火不相容,水剋火係不變之理,火為左要抵制水,即係變相要迫到自己嘅火性更加剛烈。所以,勉強一齊,可以話係兩敗俱傷。」

雖然不知秀姑是否真的如此靈驗,但若水再仔細回想,她的話又似乎有跡可尋。最初,龔燁不就是無心害了她成為大學眾人的笑柄嗎?之後緣份又似要玩弄他們,令他們在職場重遇,成為上司下屬,還發展曖昧關係。就在前幾晚除夕夜,龔燁竟然將原本屬於她的金猴也奪走,難道這冥冥中早有注定,他們確是相生相剋,兩個只能活一個?

「咁有咩化解方法啊?」Mandy 焦急地問。

「完全化解就冇可能架啦,緩和下都可以嘅。水剋火,要以木化解。女仔最簡單就係留長啲頭髮同指甲,因為呢兩樣都係屬木。仲有,你平時就著多啲綠色、黑色嘅衫,條紋麻質就最好啦。平時去多啲東、東北面,係自己同佢附近擺多啲水種綠色植物,咁應該會好好多架啦。」

「嘩咁多野,我記唔到喎!」

「我比個錦囊你啦,入面寫低哂架啦。」

「唔該哂秀姑。」

正當若水與Mandy 準備轉身離去,秀姑突叫停她們 :

「後生女,風水命理嘅野都係比你做參考。呀婆都後生過,知道中意一個人唔應該咁易為左呢啲野放手,所以祝你好運啦,有咩再番黎問我。」

「多謝你,秀姑。」

夜闌人靜,若水腦海中思潮翻滾,秀姑的話不斷在她耳畔迴響。

她睡不著,起來翻翻那錦囊。

「唔通,我真係要做齊呢啲野,先有機會同佢一齊?」

熊若水從今以後又多一個花名 : 迷信水。

(待續)

P.S. 今次呢篇包含好多風水命理嘅野,寫個陣都好過癮 當中有部分係事實,但係之後嘅推理純粹係樓主亂吹,唔好信啊
今日大年初一,出呢篇幾應節,祝大家恭喜發財,心想事成
一入到嚟又見到更新真係開心
枝籤文都寫得好真
因為真係真架,唔係老作
樓主新年快樂啊
你都係豬年快樂
咁勁 樓主有研究?
google大神
咁pro嘅
真係寫到個解説出嚟
Pish
係咩 btw下次再幫你係stanley live推po
多謝絲 連登有愛
年初一都唔收爐真係好!
下次努力係live幫你推po
唔講都冇注意佢哋水火不容同風水命理有關
好似擔心喺正劇裡面會唔會成為佢哋其中一個阻滯
正劇裡面May都未出現 一出現或者會成為大boss
水火不容呢個點好正
諗多咗添

反cup 好期待呀
好啊多謝絲
我最初見到佢地個名已經好想寫呢篇
希望正劇呀May永遠都唔好出現啦
第三十一章 <水百合的意中人>

彈珠臺市場部辦公室

終於做完了聖誕活動的檢討報告,龔燁望著滿屏的字海,感到突如其來的倦怠,正準備起來去倒一杯咖啡,若水便敲門進來。

「龔燁,你要我幫你影印啲野係哂到啦。」

「好,唔該哂。」龔燁眉宇間帶著難掩的倦色,不住用手揉著眉心。

「你個樣咁攰咁嘅?琴晚做賊黎啊?」

「我份report打左成個下晝,隻眼咪咁攰囉。」

「咁啱啦,你擺呢棵野係枱面,望住會舒服啲。」若水從身後拿出一盆富貴竹,置於龔燁的案頭。

「做咩無啦啦比棵富貴竹我?」

「因為我睇左風水書囉!你呢個位係成層嘅正東面,一定要擺棵富貴竹,市場部先會愈黎愈多生意架。」若水一臉認真地,胡謅。

「你幾時變到咁迷信?」

「咁望多啲綠色野,你對眼都舒服啲啦。」

「話時話,你呢排做咩成日著綠色衫,扮樹啊?」龔燁不由失笑。

「你識咩啊,麥玲玲話今年綠色旺我啊。」

「你真係成個神婆咁喎,以後要改口,叫你迷信水。」

「你咪理我啦,總之棵野記住要日日淋水啊,死左我地市場部就好大獲架啦。」若水著急地叮囑。

「我咁貴人事忙,呢啲野點會記得啊。一係咁,你每朝入黎幫我淋,順便幫我沖埋咖啡啦。」龔燁打蛇隨棍上。

「好!一於咁話!」

龔燁心想,平時的若水一定會狠狠地回以一句:

「你殘廢架?有手有腳唔識自己沖?」

今天的她竟然一反常態,沒有跟他頂嘴。說真的,他覺得渾身不自在,有點不習慣,但又樂在其中。始終,對著平常倔強又難以駕馭的若水,他也想偶爾看到她溫婉聽話的一面。

當然只限在他面前。

晚上,熊家

「博士,黎左啦,埋位食飯啦。」樹根捧著幾碗白飯到客廳。

博士坐在若水對面,他的目光稍稍掠過若水,停了停,很快又挪開了。

若水也強裝若無其事,坦然與他對視,回以一個生疏的微笑。

突然,博士手機響起。

「喂,係…你想我即刻send比你?好。」

「咩事啊?」樹根問道。

「有個客唔見左張訂單,佢想我即刻send番個copy比佢,你地有冇電腦借比我啊?」

「你入房用我個部啊。」若水久未與博士說話,她於是把握機會打開話匣子。

「好,唔該。」

博士擱下碗筷,到若水房間。

他打開電子郵箱,匆匆將訂單副本發給客人。

正當他準備關上視窗,卻不慎按到另一頁面。

那是一個風水玄學網站,頁面停留於姓名配對測試。出於好奇,他一直滾著滑鼠滾輪,向下捲動網頁,他一看,愣住了。

若水正在玩姓名配對,頁面顯示:

男:龔燁

女:熊若水

兩人的緣份配對指數:80

男生姓名:龔燁

姓名蘊含的個性分析:其表面溫和,內心剛毅,外表厚重,能得相當的成功,富有義俠同情之心,無奈人生歷程漂浮不定。

女生姓名:熊若水

姓名蘊含的個性分析:容易親近,對人有同情心,榮譽心強,能享受家庭幸福,其內心有剛義之腸,卻不顯現於外表,其易親近的反面又有易疏冷的缺點,其嫉妒心稍強。

一切疑團已經解開,難怪若水那天有意無意地向他澄清大家只是好朋友。

原來她心頭那位置,又一次被人佔據了。

縱使博士心頭一澀,像被一隻無形的手狠狠揪住,但他顯得依舊平靜,或許被捷足先登的感覺,早已不陌生。

一切是時候結束。他該回到自己的位置,繼續上演惜花者默默守候水百合的戲碼。

水百合將再次盛開,台下觀眾卻永遠不是他。

(待續)
一入就有文
Pish
push
上網打名測姻緣真係每個女仔細個都一定試過
繼續支持channelno6絲+推到stanley都睇
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞