(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
第三十九章 <老細的指令>

一大清早,朱生把龔燁叫進辦公室。

朱生的主席辦公室寬敞明亮,簡約大氣,他悠閒地坐在寬大的辦公桌後,靠著旋轉大班椅,嘴正叼著細長的雪茄。

「朱生,咁早搵我有事?」

「坐啊。」

「艷麗熱巴個到,我同佢地公司傾過,佢地肯唔追究。不過始終都要查清楚係邊個嘅過失。」

「放心啦朱生,我已經聯絡左保安部嘅鐵面陳翻查閉路電視,希望可以盡快搵出真相。」

「你辦事,我放心。另外,洋酒批發單生意,我想呀龔你親自帶隊上上海傾。」朱生略略將身軀向前傾,吞雲吐霧地說著。

「朱生,單生意係Jason 跟開,應該由佢地team去?」龔燁有點詫異,明明早已將這單生意轉交Jason,為何兜兜轉轉又落到他手上?

「我知,不過我收到風,接龍都好有興趣,所以我親自打左個電話比佢地主席話想合作,點知佢話一早係大學時期已經識得你,同你傾會方便啲。」

「佢指明要搵我?」龔燁皺起眉頭。

「係呀。更何況你知大陸徵洋酒稅愈黎愈重,佢地一直想落黎拓展香港市場,呢個餅將會好大,比起Jason,我更加信得過你。」

「但係我手頭上都仲跟緊幾個客,未必行得開。」龔燁藉口推塘。

「嗰啲細客你咪彈比Jason囉,再唔係就叫啲細嘅去跟。呢個大客我唔想得失,一於由你去傾個獨家代理番黎啦,唔好再推啦。」朱生斬釘截鐵地道,龔燁亦難以再拒絕,得失了大老闆,後果更得不償失。

「咁幾時要出發?」

「最好下星期啦,我想係接龍班人同佢地傾之前截佢地糊,你親自帶隊上去會有誠意啲。」

「咁好啦。」龔燁嗓音低沉,語調也充斥著無奈。

「其實我都有啲想入股佢地上海個酒莊,過到去你順便幫我視察下個環境,有冇問題?」

「冇問題。」

彈珠臺市場部

「各位,我有個消息要宣佈。」龔燁拍拍手掌道。

若水,Mandy 等大伙同事紛紛放下手頭上的工作,目光一致地移向龔燁。

「下星期我將會帶隊去上海出trip, 傾洋酒批發個獨家代理番黎。我知事出突然,不過希望大家體諒,暫時將手頭上嘅嘢放埋一邊,我地夾手夾腳砌左個proposal 出黎先。」

「又會咁趕嘅?同埋個客唔係彈左比Jason咩?」

「朱生想我地係接龍同佢地傾之前,親自上上海捷足先登。同埋佢話呢個大客,都係想交番比我地team 跟,佢會放心啲。」

「雖然係好趕,但證明朱生好信得過呀龔你,係好事黎架!」

「都係嘅。麻煩Mandy 你盡快幫手book機票食宿,我地下星期五要出發啦。」

「冇問題!」

「咁呢個星期要辛苦大家開OT,捱埋佢我請大家食番餐好嘅。」

「好!」

大家緩緩散開返回座位工作,若水趨上前輕拍龔燁胳膊。

「咩事?」龔燁轉身問道。

「冇,我記得之前你明明話私人理由,唔接呢個客,點解而家…」

「乜你覺得我地做打工仔,老細叫到有得托手踭咩?」龔燁直勾勾的盯著她,眼神冷冰冰的,若水心裡也暗生怯意。

「都係嘅。」若水被他一句弄得啞口無言。

「好多嘢我地控制唔到,所以,做好自己本份啦。」龔燁強顏歡笑,轉身離去。

若水目送他漸漸走遠。今天的他,背影挺拔又帶點孤傲,渾身也充滿著壓抑的氣息,有種拒人千里的冷漠。

你到底背負著些甚麼?

能告訴我嗎?

(待續)

P.S. 大家一定好想睇嘅出trip劇情即將開始,請密切留意
阿水唔係冇讀過大學咩?
我重新寫過 唔跟電視劇架
補番場初雪俾佢地
傑叔?
29章補左啦喎
傑叔係14章用老人院院友身份出左啦
Sor手殘負評
係喎

啲人話一對同事出trip會令其之間嘅感情急速升溫
要喺上海留個美好回憶呀!
輕輕一推~
留個名先
一次過睇晒咁多章真係好爽
但依家要等更文
就覺得度秒如年

真係好中意龔水之間嘅互動
好想佢地快啲開始
又想佢地曖味多陣
總之好想佢地嘅故事不斷延續落去

Any肥 樓主比心機寫呀
我會keep住追文架!加油!
絲你個名
今晚會有文
我都覺得寫曖昧期係最好睇
多謝支持
加油呀!好期待
感覺又有新人物出現啦
酒莊老細會唔會係啊龔阿媽?或者其他親戚
唔好係Macy老豆啊
感覺呢度啊龔自殺慾望冇咁強烈 舒服好多
上海之行感覺會傾下心事咁
係有新人物
因為我好想拯救下自殺王
新人物會助攻
拭目以待
第四十章 <加班的浪漫>

市場部會議室

今天已是連續第三天通宵加班,事關大家要趕及下星期五到上海前完成一系列的工作,像是市場分析、構思宣傳定案、落實計劃書、簡報…光是想想都令人頭昏腦裂。大家一開始的滿腔熱忱,都逐漸被磨滅殆盡。

會議室已不分晝夜,大家睡醒時在趕項目,做夢時彷彿也在趕項目。忙到累極的時候,大家都橫七豎八地睡在橢圓形的大桌上,男的滿面鬍碴,女的壯容半褪,大家都懶理形象,只求於限期前完成此幾乎不可能的任務。

清晨的陽光透過落地大玻璃窗,灑進會議室中,喚醒了若水。

她揉揉眼睛,愛美的基因作祟,下意識取出小鏡子來照,驚見自己脂粉半褪,頭髮蓬鬆,油光滿面,額頭還冒了兩粒痘痘。

「唉,第三日就搞成咁,之後點捱啊!」若水連忙取出紙巾印走臉上油脂,再拿粉盒補妝。

「醒啦?」龔燁端著杯咖啡從門口進來。

「係啊。你咁早醒嘅?」

「諗住出去斟杯咖啡,番黎再大戰多三百個回合呀嘛。」

「唉,咖啡都幫我唔到,我個眼圈都唔知敷幾多個mask 先補得番。」若水拿起粉樸輕印眼圈位置。

「算啦,遮乜啊,又唔係未見過你素顏。」

「咁我都唔想咁頹架。話時話,你個樣都好殘喎,你冇訓咩?」

確實,龔燁滿臉鬍子碴,雙眼滿佈紅筋,襯衫領帶都歪斜不整。

「恰左半個鐘囉。」龔燁打開手提電腦,打算繼續埋頭苦幹。

「你訓下先啦不如。」

「我proofread埋啲細節就搞掂架啦。」

「等我做啦,你即刻去訓。」

「你知唔知我想改乜架。」

「琴晚開會你都講過哂啦。等我黎啦,你冧左我地點啊。」若水搶過電腦,用指令的口吻道。

「仲以為你話我冧左你點添。」龔燁心想,嘴角不期然泛起一絲甜笑。

「笑咩啊,快啲訓啦。」

「收到,Mary姐!」

難得若水如此關心他,龔燁決定乖乖聽話,往桌上一趴,小寐片刻再戰。

一室寂靜,陽光照射到龔燁的臉龐上,濃密的睫毛在他眼底投下淺淺的倒影。他的眼窩深邃,鼻樑高挺,嘴唇微抿,睡顏恬靜安詳。若水凝視著他的臉,不禁思索,他已經很久沒睡一覺安穩了吧。身為頭兒,既要應付上司的無理要求,為公司賣命,又要安撫好下屬的身心,維持士氣。也許只有熟睡時,他方能將面具卸下,毫無防備的睡個好覺。

若水細心地拉上窗簾,一室昏暗,她走回他身旁,幫他脫下眼鏡,蓋上西裝外套,免得著涼。

「你係時候好好訓一教啦。」

龔燁醒來時,已是中午時份。他揉揉眼睛,發現眼鏡已被脫下,身上還蓋著件外套。

再看看電腦,若水已經修改好簡報,還添加了不少備註,讓他好好過目。

「媽呢空果然好明白我。」龔燁望著屏幕,唇畔微勾。

「呀龔,你醒啦?」Mandy 問道。

「係啊,Mary 呢?」

「佢下晝有個客要見,出左去啦。」

「哦。」他的語調夾雜點失落。

「不過佢臨走個陣幫我地叫哂外賣架啦,我地可以繼續博殺。」

「係咪叫左麥當勞啊?」外送速遞員敲門問道。

「係啊,呢邊。」

「盛惠你238蚊。」Mandy 幫忙先付錢。

「你地幫我叫埋啦?又知我想食咩?」龔燁問道。

「Mary 幫你叫左啦,佢話你都係食漢堡包,粟米,可樂喎。」

「又唔比我食薯條。」他的笑意已自唇邊一直蔓延到眼中。

直到星期四晚上八時許,他們終於將計劃書、簡報、合同等等全部做好。身軀雖已疲憊不堪,但連日來的奮戰讓眾人感受到原來市場部都能夠做到如此眾志成城,上下一心,大家頓覺一腔熱血在心頭蕩漾。

「辛苦哂大家,早啲番去訓教,抖足精神,聽朝機場見。」龔燁道。

眾人鬆一口氣,收拾好行裝,準備歸家。

「媽呢空,駛唔駛車你番去?」

「唔駛啦,你睇下你個眼袋,我唔想有生命危險啊。你都唔好渣車啦,搭巴士好啦。」

「好啦咁。」

「聽朝見啦。」

連續一星期的加班終於告一段落,意味著與媽呢空的朝夕相對亦相繼結束。環顧著空蕩蕩的會議室,這裡每一角落,都滿佈著他倆一起奮戰的痕跡。她為他趕起簡報,見他倦極時勸他入睡,細心地幫他蓋上外套…這一點一滴都教龔燁回味無窮。

加班原來不是難事,只要你身邊有位雙下巴天使。

(待續)
今集很甜,正呀
因為跟劇會有好多限制,點寫都好似跳唔出個框框咁,又冇乜新鮮感
同埋寫後生版多野寫好多,好似ocamp 畢業禮呢啲
o camp真係好正
感覺好青春好warm啊
今次龔水又一齊過咗幾晚啦一齊奮鬥好正啊

滿面鬚根嘅龔燁好想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞