(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
再長 我驚會過左火
聽晚自有分曉 大家最唔想見到個位終於出場
你睇到呢個彩蛋

最後兩句笑出聲
唔知Macy發現之後會點呢
可以搞個道德企業大獎
叫譚道德嚟頒獎
順便睇下點道德淪亡
+1
可以諗諗
救命我幻想哂啲場景出嚟
真係好甜啊
搞到唔想咁早入黎 想儲埋幾篇再睇 但又忍唔住
而家考慮由頭開始睇起
甜到漏
純情龔去咗邊啊
呢度龔水有種要開車感覺
越來越想睇兩個走去玩vr唔知會見到啲咩
龔水一齊放閃閃爆Macy啦
所以唔繼續寫落去啦點到即止
玩VR嘅話 呀龔唔知會唔會同未來外父一樣都係咁多淫根
俾tree gun知道佢咁樣ff自己個女
要問未來親家借罐嘉頓家法侍候
日常輕輕一推

扮工時間一次過睇晒兩篇真係好開心
譚道德客串真心笑咗
點解我會諗起譚道德
我要打死你個打靶仔
等我有機會寫埋佢真人出黎先
有聲
呢套劇上左年紀啲呀伯個個都好好火
第五十八章 <峰迴路轉>

下午,會議室裡已坐滿彈珠臺的各部門高層。趁主席之位仍空著,大家都交頭接耳,低聲討論龔燁失了上海酒莊這筆大生意到底會落得如斯下場。

Jason 坐在龔燁對面,見他臉色沉肅,低頭垂下視線刷著手機,彷彿要將一切聲音隔絕於耳,忍不住在心頭暗笑。龔燁失勢的一天,他終究等到了。

突然一聲輕響,大門被推開。在那一剎,全場都屏息靜氣,時間也彷彿停滯。

朱生神色平靜自若,動作不急不緩,在空著的主席位置坐下,手往扶手隨意一搭,完全與大家腦海中想像的情境不符。

他微微將身軀傾前,十指擱在桌上,竟慢慢笑了。

「今日叫齊大家黎,係有個好消息想同大家宣佈。」

好消息?今天召開這個會議,不是為了公審龔燁嗎?所有人,包括Jason在內,無一不愕然,聽得一頭霧水。

「上海酒莊主席Vincent 改變主意,決定將單生意交番比我地彈珠臺。」

龔燁一聽,嚇得目瞪口呆,自己明明狠狠揍了他一頓,Vincent沒向他追究責任而是不幸中之萬幸,更遑論簽成生意。事情發展竟然如此峰迴路轉?

「朱生…點解佢會改變主意?」龔燁蹙起眉頭,一臉惶惑地問。

「我冇去深究啦。總之佢今朝就打左個長途電話過黎,話思前想後,都係覺得我地提出嘅條件比接龍好。遲啲,佢會派下屬落黎香港,正式同我地簽約。」

眼睜睜的看著鬥垮龔燁的大好機會就此溜走,Jason 在一邊聽得咬牙切齒。為何上天老是在危急關頭眷顧他?

「所以呀龔你地team人有幾辛苦,大家係有目共睹嘅。辛苦哂大家。」大老闆果然是大老闆,見風使舵的速度之快簡直是無人能及。

「過獎啦朱生,係我份內事黎。」聽著朱生的誇獎,龔燁根本沒有一絲喜色。正所謂伴君如伴虎,今天他把你捧上天,明天也可以狠狠的把你摔下去。

「今次呢單生意,係我地公司全年生意額最大嘅一單。所以為左慶祝,我決定星期日係名人飯堂設宴,同公司上下歡聚一晚。」

「多謝朱生。」

「咁呀龔你個team 繼續跟埋啲手尾,始終一日未簽約,一日都可以有變數,要跟緊啲。」

「一定一定。」

「咁可以散會。」

星期日 名人飯堂

朱生包下了名人飯堂宴會廳,宴請彈珠臺上下所有同事。

「今日請大家食飯,係想慶祝彈珠臺已經同上海酒莊傾成合作,黎緊佢地所有出口到香港嘅洋酒,都會由我地公司獨家代理。」

全場響起一片如雷貫耳的掌聲,氣氛也瞬間變得熾熱起來。

掌聲褪去後,朱生目光停到龔燁那一桌,再道:

「今次呢餐飯特別要表揚下龔燁呢team, 所以你地每人都會有一封大利是!」

「多謝朱生!」

晚宴正式開始。龔燁坐在若水身旁,時不時幫她斟茶、夾菜,照顧周到入微,四周的空氣也彷彿都曖昧了幾分。兩人自以為隱藏得好,但只要細心觀察他們對望時所漫溢的寵溺與甜蜜,那分明就是情人專屬擁有的眼神啊。

「呀龔呀,你唔好淨係掛住夾餸比Mary先得架,我都係你下屬黎架。」坐在龔燁另一邊的Mandy 語帶調侃地說。

「緊係唔會漏左你啦Mandy,食舊雞啦。」龔燁笑意盈盈的安撫著她。

「Mandy啊,我地又點同Mary 比啊?我地就係普通同事,Mary就⋯」

「都係普通同事。」若水立馬打斷,阻止Ivan再胡說下去。

在旁的龔燁,嘴角又止不住勾起來。

心思縝密的Macy 坐在別桌,眸光時不時不經意的瞟向他倆,自然能看出一點端倪。

「話時話啊呀龔,Vincent 點解會無啦啦肯比番單生意我地嘅?」Ivan 感到莫名其妙。

「咪就係囉,你仲要走去打⋯」心直口快的若水差點漏了口風。

龔燁立馬接住她的話,「打⋯左好多次電話比佢傾呀嘛,所以佢感受到我嘅誠意,又覺得我地開嘅offer 都係好過接龍,最後咪肯比番單生意我地囉。」

「哦,原來係咁,咁好彩呀龔你咁鍥而不捨咋,唔係我地條team 真係隨時比Jason食埋啊。」

「係囉。你有冇見Jason 今日全程頭耷耷咁啊,平時佢咁鬼串呢,今日見到佢咁嘅樣真係零舍心涼!」Mandy 說得眉飛色舞。

「係啊係啊!」若水也興奮附和。龔燁立即斜她一眼,剛才差點將他揍了Vincent一頓的秘密泄漏,現在還好意思搭腔。

「我去個廁所先。」龔燁交代一聲便離席。

他從洗手間出來後,見到Macy 正倚在走廊牆壁,望天打卦,像是在等人。

Macy 別過頭來,與龔燁的目光一對,便揚聲:

「呀龔。」

「Macy, 搵我?」龔燁慢慢步近她。

「係啊,有啲嘢想問你,方唔方便傾兩句?」Macy 的目光定定的凝聚在他臉上。

龔燁心下一愣,回答:「哦,好。」

(待續)

P.S. 使開左Macy 成廿章,終於出場想知佢會問咩,記住聽晚入黎睇
可唔可以繼續使開Macy
Macy:有啲野想問你,方唔方便傾兩句?
龔:唔方便
每日一推
阿洗頭水小姐,你停喺呢到,我今晚會瞓唔著㗎喎
是咪macy賣身換約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞