(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
終於等到啦!!!!
唔洗寄刀片啦
Lopp最後幾分鐘夠啦
正劇終於修成正果老懷安慰呀!! !
送個世紀之吻比大家希望大家繼續睇到佢地結婚生仔
洗頭水絲今日個龔心計會唔會有今日咁甜
第六十六章 <白色情人節之龔心計 (上)>

今天是白色情人節。午膳後,若水回到座位,瞥見龔燁正在房內埋頭苦幹,便向他發了個短訊。

「喂,知唔知今日咩日子?」

見到她的訊息,龔燁立即放下手頭上工作,回覆道:

「314呀嘛,做咩,想約我啊?」

「咁啲人話,314女仔要回禮架嘛,我都有嘢想送比你。」

「對我咁好?」

「不過,今晚我想刺激啲。」

「刺激啲?」龔燁立即看出房外,見到若水泛起一個曖昧挑逗的笑容,不由得咽了一口口水。

「係啊,你唔中意咩?」

「…中意。」

「咁今晚收工貨倉等,不見不散。」

擱下手機,他的目光一直在停留若水身上徘徊不去。

「貨倉?媽呢空想點呢?唔通想同我係密室…」

一直想著,心裡就如燎原般的灼熱,他甩甩頭制止自己再胡思亂想,繼續埋首工作。但何時才挪到下班時間呢…

位於公司地庫的貨倉燈光很暗,陰陰涼涼濕氣又重,還彌漫著一股酸酸醙醙的倉庫氣味。有潔癖的龔燁一進去就感到渾身不自在,不禁打了個哆嗦。假如不是媽呢空的一句「想刺激啲」,撩得他心癢癢的,想知她葫蘆裡賣甚麼藥,他平常絕不可能踏進貨倉範圍半步。

他在貨倉內晃了晃,若水又傳來訊息。

「你而家一直行,行去第三排最尾嗰個架到啦。」

他依照著若水的指示,一直走到第三排最深處。他用手指擦拭一下貨架表面,立即灰塵飛揚,嗆得他禁不住咳嗽。他再仔細看看,瞥見一個粉紅色的心形盒子藏在貨架最深處。

「媽呢空究竟想玩咩啊?」

此時,手機屏幕又彈出通知。

「見唔見到有個心形盒啊,你打開黎睇,係我嘅回禮。」

他不虞有詐,一打開粉紅色的盒子,驚見一堆死蟑螂屍體,發出陣陣惡臭,噁心透頂。他驚嚇過度一滑手,將盒子丟下,蟑螂屍體旋即散在他西裝褲和那雙光潔的皮鞋上。他嚇得在原地不住彈跳,拼命甩走所有蟑螂。

與死蟑螂一輪博鬥後,他怒不可遏的致電若水,一開口便破口大罵:

「熊若水!你係咪玩嘢啊!送份咁嘅回禮比我?」

「中唔中意啊?啲死曱甴我專登叫群姐幫我係公司後巷坑渠搵番黎架,搵得好辛苦架!」她的聲音愈來愈近,已不像從電話裡傳來。

他聽到身後隱約響起腳步聲,步伐輕盈,不急不緩。

他一轉身,就看到笑得有如春風拂面的若水,正掛斷電話,朝他步近。

「駛唔駛咁大整蠱啊!你咁對你男朋友?」

「你咪又係咁對我!你知唔知而家成個保安部都以為我係女淫魔,個個男人見到我都生人勿近咁啊!」

「咁你都唔駛玩到咁大啊!明知我有潔癖架啦!」

「我就係要見到你咁嘅樣,我條氣先順得番啊!」

「呢個世界得你一個女人係會咁對男朋友!」

「呢個世界夠係得你一個男人會咁對女朋友囉!」

他們兩個唇槍舌劍,徹徹底底互相傷害一番後,都像已耗盡體力,將身軀挨在貨架上,再也沒有說話,只聞見對方的低喘聲。

「點解同你拍拖可以咁攰?」隔了一會,龔燁再度開口。

「不如我地暫時停戰,同你嘈交真係死好多腦細胞。」

「你自己攞黎嘅。」龔燁斜睨她一眼。

若水回以一個不屑的眼神,片刻又陷入一片沉寂。

突然門外傳來「咔嚓」一聲,他倆立即對視,露出惶恐的神情。

「唔係鎖左呀話?」

之後,貨倉內的燈光也隨即熄滅,只剩下貨架上的小燈還亮著。

他倆立即跑出外,驚見捲閘門已完全降下,嚇得完全傻眼。

「喂,呢到仲有人架,唔好鎖住我地啊!」若水不住大力拍著閘門,高聲呼救。

「啊,你呢啲係咪叫自食其果呢。」龔燁盤起雙手,身子挨在捲閘上,臉上浮起一個譏諷的笑容問道。

「而家唔係講呢啲嘅時候囉,快啲幫手嗌啦!」

「嗌乜鬼,打比鐵面陳咪得囉。」

他不慌不忙的掏出手機,撥給鐵面陳:

「喂鐵面陳啊,你班手足鎖左我係貨倉啊,快啲番黎開門比我啦。」

「咩話,你話抽鎖匙唔係你到,比左馬漢?」

「咁你快啲叫佢番黎開門啦!」

「下,佢一收工就趕住過大海,聽朝先番?」

「咁好啦,我即刻打比佢!」

掛斷電話後,龔燁立即撥給馬漢,可恨的是撥了數十通電話,都沒人接聽。

他絕望地放下電話,再狠瞪她一眼,「今次真係多得你唔少啦,熊若水!」

(待續)
今集真係睇到我嘴角上揚 到而家都未落番黎
睇到佢地終於修成正果 真係老懷安慰
314 送呢篇比大家 今日係一個好值得紀念嘅日子
以後終於唔駛靠自己寫地下情 電視都有得睇啦
今集個表白kiss同樓主之前寫佢哋係上海個表白kiss一樣㗎
都係進龔大人黎
樓主變咗預言家
太抬舉我啦 編劇寫得細膩好多
我愛黃秀清
日常輕輕一推

龔水小學雞互相傷害日常好正
可能佢都有睇你個故呢
今日真係龔水放題
唔知點解我覺得佢地又會食曱甴
我都愛死黃秀清
亦都愛死洗頭水絲
龔水萬歲
今日個故完係咪ending bgm 係年少無知
期待今晚密室play孤男寡女乜乜乜
第六十七章 <白色情人節之龔心計 (下)>

平白被連累要困在貨倉裡的龔燁,一想到今晚要在這幽暗又冷森森的地方過夜,頓覺有道火憋在胸腔難以排解。但一看見始作俑者熊若水也落得跟自己一樣的下場,自己又無端賺到了一個跟她過夜的機會,心裡又不禁暗爽。

「唔通今晚真係要係到過夜?」若水無力的跌坐在地上。

「你話你係咪累己累人啊,諗埋哂啲咁嘅屎橋。」

「我諗住玩下你姐,點知會搞成咁架姐。」若水感到手腳冰冷,屈曲雙膝蜷成一團,不住用手摩擦著自己雙臂。

「點啊,凍啊?」

「係啊。」

龔燁步近若水,坐在她旁邊,再脫下西裝外套披在她肩上,緊緊摟著她。

「而家有冇咁凍啊?」他摩挲著她的手臂。

瑟縮在他的懷抱裡,感受到他的體溫,若水暖在心頭,不禁抬眸盯著他問:

「乜你唔嬲我啦咩?」

「嬲架。不過見係你,就算啦。」

她心虛道,「咁一係,我遲啲補番份真嘅白色情人節禮物比你啦。」

他語帶調侃道:「嘩,你唔冼我,我已經好多謝你啦。」

「咁唔係你玩我先啊,我都唔會玩番你啦!」

「咁我都係因為中意睇到你嬲個樣,我先忍唔住玩下你姐!」

「邊有人好似你咁,咁中意激女朋友架!哦,你係咪日日睇住十萬個激嬲女朋友嘅理由嗰個page!」

「你又知嘅,嗰個page比好多靈感我架!同埋你唔覺你嬲嗰個樣,好cute架咩?」龔燁笑得甜絲絲的凝望她,雙眼都快瞇成一條縫。

「cute你個死人頭啊!」若水鼓起雙頰睨著他。

「你嬲少陣,慳番啖氣暖下肚好過啦,要捱到聽朝先有人黎開門架。」

她忽然靈機一觸,道:「唔係喎,貨倉入面有嘢食架!」

若水立馬站起來,行到第二排貨架,過了一會,手便捧著一堆東西回來。

「嗱,食住先啦。」她將一大堆零食與啤酒丟在地上。

「你咁熟呢到架步嘅。」

「緊係啦,我呢啲低層員工成日要落黎攞嘢架,你估好似你咁咩。」

龔燁翻翻地上的零食,不禁皺眉道:

「嘩呢隻金幣朱古力,出名難食架喎。」

「有得食你就食啦,仲嫌三嫌四。」

他話中帶刺,「唔知係邊個搞成我地而家咁架呢?」

若水頓時垂下視線,無言以對。

他倆一直吃著,若水又開口道:

「而家都幾好啊,又有朱古力食,又有啤酒飲,幾應節啊。」

「原本我都諗住同你去長島酒店食嘅,而家大家攬炒啦。」

「攬炒不嬲都係我地熊家精神黎。」

「我真係好想而家就打比Tree Gun 話比佢聽佢個女係點樣對男朋友啊!」

「對唔住囉。白色情人節快樂啦。」若水舉起啤酒罐,想與他乾杯。

「真係唔慌唔快樂啦!」

長夜漫漫,啤酒開完一罐又一罐,最後兩個都不勝酒力攤醉在地上。

第二天一大清早,一縷光從門縫透入,突如其來的外來光刺醒了若水。

她揉揉眼,發現自己的頭枕在龔燁胸膛,弄得他領帶都歪歪斜斜,手則搭在他腰上。他一隻手被她壓住,另一隻手則僵直的攤在地上。

一拉開捲閘門,目擊此情此景的鐵面陳擔心龔燁安危,立馬將若水拉開,然後拍醒他。

「龔生起身啦!你有冇事?」

他雙眼半開半闔,道:「嘩你地終於黎啦,等左你地好耐啦。」

「係呢位女同事引你黎呢到?」鐵面陳指著若水,厲眼瞪她。

馬漢見到龔燁的襯衫和領帶都歪斜不整,隨即附和:「嘩真係世、風、日、下!道、德、淪、亡啦!你唔好叫熊若水啦,改名做熊抽水啦。」

「冇啊,你邊隻眼見到我抽佢水啊!」

「唉,而家啲女人真係猴擒,密室禁錮都玩埋。」

「我真係冇啊!龔燁係我男朋友,我駛乜去抽佢水啊!」眾目睽睽下,若水忍無可忍,終於脫口而出爆出了戀情。

一聽到她的話,保安部個個嚇得目瞪口呆。龔燁一聽見若水如此霸氣的公佈二人戀情,心甜得嘴角完全止不住上揚。

「龔生,呢位女同事真係你女朋友?」

「哈哈,係啊。所以冇咩性騷擾架,大家以後唔好再誤會啦。」

「唓,原來係兩公婆耍花槍。」保安部幾個頓覺沒癮,便出發繼續去巡邏。

陰涼的貨倉內又只剩他倆。

龔燁將頭湊近她,笑得狡猾問:「仲以為你想地下情多陣添,做咩咁心急要公開啊?」

若水撓著頭髮,撓到亂七八糟,「啊點解我會自己爆響口架,激死我啦!」

他止不住笑,「呢啲叫害人終害己啊!」

(待續)
睇完梗加期待星期一
我準備好黑超架啦 請無限派糖 要甜到糖尿
真心覺得淨係愛回家工水線都夠開一套830/930劇
一定要推到比編劇聽到!
呢章真係甜到漏其實我都好中意睇水水嬲個樣
訓喺心口搞到人地條tie又攬曬腰咁 諗下個畫面都覺得
阿龔一定好爽 女朋友攬住自己訓
一醒又有人霸氣自爆戀情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞