(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
繼續支持樓主
push
好想睇佢拍出黎
成個故 有聲有畫 樓主加油寫快啲去
第廿六章 <十年約會>

時光大幅的跳躍到2003年12月24日。那年,博士若水還是十二、三歲,天真爛漫的孩子,經常黏在一塊兒玩。

「根叔,呀水,行得未啊?」博士坐在熊家客廳沙發上玩鐵甲人,那是樹根送他的聖誕禮物。

「我得架啦。二妹,你換好衫未啊?」樹根敲敲若水的房門。

「就得啦呀爸!」

「呀水你快啲啦,聖誕party就黎開始啦!」

「而家咪得囉,催催催!」若水打開房門,她今天明顯悉心打扮過,穿了一襲墨綠色格子連身裙,很有聖誕氣氛。

「嘩,你做咩扮聖誕樹啊?」博士咧嘴大笑。

「邊忽似啊!係咪夠鐘啦,行啦!」

樹根帶著他倆到列堤頓道社區中心。今年適逢社區中心十週年,於是中心大費周章,打算為街坊舉辦一個盛大的平安夜派對。

社區很多家長都攜同孩子前來歡度佳節,當然包括樹根。皆因若水從同學口中得知洗碗強也會出席,故嚷著要樹根帶她來。自中一開始,她已暗暗傾慕洗碗強一段時間,平安夜如此浪漫又温馨的日子,若水當然渴望看到他。至於博士,他在家反正也是游手好閒,便一同前來了。

大食會過後,終於到了若水期待已久的重點節目—聖誕編織公仔DIY環節。

「呀水,你睇我個聖誕老人係咪整得好靚?」博士喜孜孜地問。

「不過不失啦。我覺得我個雪人靚啲囉。」

「你個簡單咁多,你睇下我嗰個啊,又要勾頂帽又要勾件衫。」

「我嗰個真係好流咩?我諗住陣間送比洗碗強架。」若水仔細端詳著自己編的雪人。

「下,整得咁辛苦你送比佢?」博士酸溜溜地問。

「係啊,呢排我啲數學功課都係佢教我先識,所以就想送比佢當多謝佢囉。」

「你因住人地唔收啊,你睇你呢到勾到啲線都出哂黎啦。」

「係喎,點解你勾得靚咁多嘅?不如你幫我整啦。」

「送野比人都要請槍,有冇誠意架你。」

「唔該你啦博士。」若水拽著他的手臂道。對著撒嬌的若水,博士全無招架之力。

「怕左你啦。」

博士三兩下功夫,便將雪人勾起。

「好犀利啊!可惜我送左比佢之後,我就冇啦。」一瞧若水的眉梢眼角,博士就知道她葫蘆裡賣甚麼藥。

「點啊,又想謀埋我嗰隻啊。」博士不屑地問。

「你真係知我心意架姐。你男仔黎架嘛,都唔玩公仔架啦,不如送埋比我啦。」

「你得架啦你。送啦送啦怕左你。」博士無時無刻都順著她意。

「幾時都話你對我最好架啦!咦,洗碗強係個邊啊,我去搵佢先!」若水一見洗碗強便離席了。

「話我對你最好又唔見你送比我。」博士低頭呢喃。

突然,他看到桌上的便利貼,又遠遠瞧見若水正與洗碗強聊得眉開眼笑,一個大膽的念頭倏地盤踞他的大腦。

他左顧右盼,確保其他人都在專心矢志地編玩偶後,便撕下一張便利貼,寫道:

「水,對你最好的人,也是最愛你的人。」

他將便利貼摺疊了幾遍,變得非常小,再小心翼翼把它藏在聖誕老人的帽子內。

博士也不知那一剎那的勇氣從何而來,他只知道,對內斂的他來說,這是最佳的告白方法。

他若無其事的將聖誕老人送給若水,並叮囑她一定要小心保管。

平安夜派對接近尾聲,社區中心的姑娘在台上說道:「今日嘅party 已經告一段落啦,我地約定你地二十週年個陣再番黎,你地話好唔好啊?」

「好!」大家異口同聲嚷道。

二十週年時,您的身份又會有變嗎?

(待續)
日常push
樓主係咪收咗爐喇?

我會等你㗎
未收而家出
第廿七章 <夕陽下的告白>

過去十數載,天意總是弄人。先有洗碗強,再來個魚蛋基,將若水蹂躪得體無完膚。

這朵優雅脫俗,純淨潔白的水百合,一夜間變得凋零不堪。這些年來,惜花者一直守在水百合身旁,心甘情願默默灌溉,給予滋養,等待水百合重新綻放的一剎,卻未曾理解自己想要的不僅是單純的守候,而是永恆的佔有。

惜花者現在洞悉,比起默默守候,他更想將水百合真真正正捧在手心疼惜。

待她至真至誠,令她不再嘗被背棄的痛。

12月24日 平安夜

若水今天穿著一身墨綠色絲質長裙,飄逸嫵媚。

博士依稀記得,當年今日,他在取笑她像棵聖誕樹。

人生就是一道循環的軌跡,往事老是不斷重複上演。

他們下午到了社區中心,與老朋友雖已闊別數載,卻一見如故。

短敍過後,博士提議到中心附近的海濱公園走走。

落日餘暉將天空染成一片耀目的橘子紅色,暮光如碎金淡淡地舖灑在海面上。

博士與若水踱步至海濱長廊,並肩靠在那道面向夕陽的矮牆,晚霞為若水的側臉鍍上了一抹金黃,更顯她輪廓精緻,他不自控地端詳這恬靜的側顏。

「係啦,有冇帶隻公仔黎啊?」博士揚聲問道。

「有啊,你睇我keep得幾好,係咪想影相啊。」若水從手袋中拿出聖誕老人玩偶。

「咁就十年啦,今年係我地識嘅第幾年?」博士看著玩偶道。

「我地六歲識嘅,已經十六年啦。」

「原來我已經比你恰足十六年。」

內心潛台詞是,我願意餘生都被你欺負。

「邊有啊,你小心啲講野喎。」

「我記得十年前你講過,我係世界上對你最好嘅人。」

「我有咁講過咩?哈哈。」若水在裝傻充愣。

「比隻公仔我啊。」

博士伸伸手指到聖誕老人的帽子裡,不住地翻著。

「你搵咩啊?」若水看出點端倪。

她決定先發制人。

「我知啦,你係咪當年貪得意,塞左張紙入去啊。」

「你已經睇過張紙?」博士炯炯的目光直看到若水眼睛裡去。

「冇啊。幾年前呀爸幫我攞晒啲公仔去洗,跟住我就見到隻公仔面頭痴哂啲紙碎,我好辛苦先整走哂咋。」

「張紙爛哂啦?」

「比洗衣機咁攪法,咩都爛啦。」

博士靜默了一瞬。

「你一定係祝我聖誕快樂啦!」若水故作興奮地道。

「哦,係啊。」博士隨便附和,他已方寸大亂。

「幾驚你寫埋啲咩我愛你啊。你知啦,我地好朋友黎架嘛。」

好朋友。

沉甸甸的三個字在若水口中輕飄飄地逸出,如一柄鋒利的薄刀狠狠插進博士的胸膛。

自從下了決定,他總夜不能寐,在床輾轉反側,構思的一字一句不斷在腦海思潮中翻滾,每晚都過很久才能熟睡。

但若水的一個答案,令一切都化為烏有。

「緊係啦,我點會寫埋呢啲嘢啊。」博士的嘴唇略略哆嗦了一下。

他別過頭,望著遠處夕陽餘暉,微風輕拂他的臉。醞釀十數載的傾慕、想念、落寞、愁緒⋯終究要化作一縷輕煙,隨風遠去嗎?

想著想著,左邊眼角竟滲出絲絲的淚,他不經意的用手拂掉。

他不願讓若水看到他眼裡的落寞,這是留給自己的最後尊嚴。

「都差唔多啦,呀爸等緊我地番去食飯。」若水道。

「嗯。」

空氣瀰漫著絲絲尷尬,兩人都沒再說話。橫亘在他們之間的,是良久的沉默。

若水雙手插於外套前袋,走在前頭。博士隔著三四步遠,走在後頭。寂靜的長廊上,只有二人腳步的交錯聲音。

歸家後,若水回到房中,打開書桌抽屜最後一格。

她不住地翻,終於,翻出一張紙條。

其實早在數年前,她已發現這個浪漫的秘密。

但她不願戳破,因為緣份總是弄人,到她發現時,心中那位置早已被他人佔據。

那位置釋出後,她又喪失了愛人的勇氣。

她選擇以這種方式告知,對雙方是最好嗎?

抑或純粹滿足了她想逃避的心?

她算自私嗎?連他表明心跡的機會也無情地奪去了。

她也不清楚,但她不忍傷害他,不忍一手摧毀這段得來不易的友誼。

因為她明瞭,從來友情比愛情來得更歷久彌堅。

(待續)
龔燁快啲去馬
水水處理得好成熟
比佢表白到一定會好尷
博士好慘
有點心痛博士
第廿八章 <這個聖誕不太冷>

又到聖誕。

今年利東街引進了倫敦具標誌性的英倫風格燈飾,包括巨型天使燈飾,準備為大眾帶來一個華麗又浪漫的聖誕。

龔燁早就看準這個千載難逢的好機會,與利東街洽商好合作,籌辦「天使的禮物」聖誕企劃,向途人大派禮物。

聖誕節一早,市場部一行人便忙著設置攤位,準備禮物。

他們安排了一班年輕女生扮演聖誕天使,以呼應利東街的活動主題,載歌載舞之餘,又向途人大派禮物,傳達窩心祝福。

「班天使真係樣靚身材又正,邊個搵番黎架?」Mandy 問道。

「好似係呀龔識model agency 啲人,搵番黎架。」Ivan 搭腔道。

「咁佢又幾好眼光喎,嘩你睇下個model 橋住呀龔隻手,成個身挨哂埋去啦!」

若水斜眼一瞟,不屑地道:「佢慌唔係公器私用,特登簡班靚女番黎比自己𥄫咩!」

「咁班靚女係幾有號召力嘅,你睇下,幾多男人圍哂埋去!」

龔燁與那班美女模特兒閒聊過後,便回到攤位打點。

「呀龔,Handelababy 檔期咁full都比你請到番黎,你真係犀利!」Ivan 對龔燁的交際手腕讚口不絕。

「我同佢地model 公司高層好熟嘅,我問到,佢點會托我手㬹。」

「你睇下,勁多龍友攞哂大機黎影囉!」Mandy 道。

「緊係啦,成十二度仲著低胸短裙,真係唔知博乜。」若水反了個白眼。

「人地呢啲叫敬業,好似你咁咩,著哂大褸長裙長boot 咁,一啲睇頭都冇。」龔燁略略打量若水衣著,不禁揶揄道。

「唓,我又唔係要扮天使!」

直到黃昏,中庭拱橋下的的巨型天使燈飾終於亮燈,巨型天使展開翼膀,降臨利東上空。

配合漫天閃爍的浪漫燈飾,此景真是絕美。

每隔一會,街上還會降下漫天飄雪,洋溢唯美浪漫氣氛。

差不多10時許,曲終人散,他們將攤位佈置拆除,準備打道回府。

「呀龔 Mary, 我想早啲走啊,聖誕節得番個幾鐘咋,我男朋友等緊我同佢慶祝啊。」Mandy 懇求道。

「我都係啊,我女友詐哂型啦,我要趕番去食佢整嘅聖誕蛋糕啊。」Ivan 趁機說道。

「都估到你地要趕番去交人架啦,好啦呢到交比我執,你地快啲走啦。」若水說道。

「Mary 你真係太好啦,咁我走先啦,辛苦哂!Merry Christmas!」

那些有拖拍的同事都拍拍屁股走了,只剩下龔燁與若水。

「聖誕節都要你開工,覺唔覺我呢個上司好唔人道?」龔燁問道。

「本身都覺架,不過見呢到氣氛咁好就算啦。」

「啲禮物派哂啦?」

「係啊!」

「今次活動反應超乎預期,估唔到呢到真係咁多人流。」

「多得你提議係到搞啦。」

「我係咪醒先,一早知道利東街會引入天使燈飾,一定會好多人慕名而黎睇,食住個勢搞呢個企劃。」

「最有遠見係你啦。係啦,點解你會用『天使的禮物』呢個名嘅?」

「因為我覺得每個人身邊都會有一個守護天使,嗰個可以係父母、知己、情人…我希望每個人都可以搵到佢心目中嘅天使。」

「咁⋯你搵到未?」若水眼裡漫溢期盼。

「搵到啦。」龔燁眸色淡淡地凝望著她。

「就係我面前囉。」

係我面前?

他這算是間接表白嗎?

此時,鵝毛般飄雪,自空中緩緩落下,不住在徘徊,像永遠不願抵達地下。

簌簌雪花紛飛,落在若水臉龐上,龔燁伸手替她拂去,指尖觸碰到她的鼻頭。那一瞬間,她像觸電了,臉也微微發燙。

他愈湊愈近,若水以為他想吻下來,立即垂下視線,心臟莫名撲哧撲哧地跳。

「你成個雙下巴出哂黎,仲唔係雙下巴天使。」但那朦朧甜意很快又被他一個玩笑淹沒無蹤。

「又笑我,食蕉連皮啦你。」若水抬頭瞪著他。

「唔想食蕉啊,做左成日好肚餓啦,不如去食宵夜?」

「係咪你請先?」

「我請囉,當係慰勞你聖誕節都要開工啦。」

「好野!我知隔離長島酒店今晚仲有宵夜自助餐架,不如去囉⋯」

「你唔好以為自己真係大把本錢先得架,再咁食法,三下巴,四下巴都有你份啊!」龔燁飛快地捏捏若水下巴的贅肉就跑掉,回頭還向若水做了個鬼臉。

「捏到鬆哂啦!你唔好走啊下,比我追到你就知死!」

「追到我就請你食buffet 囉!」

雖然聖誕夜只有12度,但這種猶如情侶的打打鬧鬧恰如一股暖流,沁入二人心扉,慢慢,慢慢地淹沒他倆。

這個聖誕不太冷。

(待續)

P.S. 佢地睇唔成初雪 就係到還番比佢地啦 希望大家中意
阿龔伸手 阿水觸電個下 睇到我都觸電咁滯
繼續支持
handelababy都請到
點解睇到呢度諗起王祖藍就好想笑
呀水連男人都要妒忌
妒忌水
Sweet!!!!
好好睇
完全滿足哂我想睇嘅片段 樓主快啲再出
又錫唔到
Flirt到出哂面啦
阿龔幾時正式去馬
花式自殺王唔係浪得虛名
大家繼續睇落去 睇佢幾時得
最鐘意睇佢就得米 又自己倒米果下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞