(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
忍唔住播住for someone睇
哩首歌真係超有feel
啲歌詞樓主自己作架
點解搵唔到
緊係冇咁勁啦 你search David Goldsmith & River Saint June 就有架啦
第十九章 <擂台上的對峙>

終究要遇見他了。

化作灰燼也認得他。

隔別數載,狹路相逢,終於要正面交鋒。

若水以往一直反覆思索著,即使有天面對面碰上了,也不應浪費眼神看他一眼,直接別過身,帥氣地跑開吧。

這個動作已在腦海中練習了無數遍,但始終派不上用場。為何這麼不中用?

「Mary, 好耐冇見。」魚蛋基從若水正前方走來,她連溜都沒地方溜。

目光停留在他的面孔上,若水整個人像被點了穴道似的,動彈不得。

「好耐冇見。」若水語氣嚴峻冷漠。

「你又會係到嘅?入左邊間公司?」魚蛋基語氣輕柔,但聽在若水耳中,只覺噁心又刺耳。

「彈珠臺。」

「哦,冇記錯,呀龔都係個間?」

「係。」

「我入左接龍做trainee。大家公司都係中環,有時間一齊食個飯?」

「我諗冇咁嘅必要。」若水依舊不敢看他一眼,聲線完全沒有靈魂。

「都過左咁多年啦,點解你仲要起哂鋼咁呢?」

「唔好意思,我份人就係咁,對住值得我善良嘅人,我可以好善良;對住啲人渣,我唔會枉費自己嘅善良。」

「你對我仲有感覺?」

「你知唔知你自大嗰個樣,真係好乞我憎。」若水板起面孔。

「其實當初我都係迫於無奈姐,唔係你死都唔信啲錢係Candy 偷,堅持要係會上公開所有野,我都唔會同你一拍兩散。」

「係,係我錯,最錯就係識左你呢個人渣。」

「唔好開口埋口都人渣啦,你問心個句,你又好得我幾多?」

「你又想講咩?」若水胸腔醞釀中的怒火開始被他挑撥起來。

「我知你嬲我背住你去追Candy,我承認,我係感情上處理得唔恰當,虧欠左你,不過你都背住我同呀龔有野啦,大家咪當打和囉。」

「你講咩啊?你又想屈我啊?」

「我諗唔係呀龔係彈珠臺做經理,你都唔會入到黎啦。」

「你可以侮辱我嘅智慧,但唔該唔好侮辱我嘅人格,我入到去全憑我嘅實力。」

「實力?我見你畢業都係得second low, 有可能入去咩?」

「彈珠臺係好著重面試臨場表現。況且我未入去之前,根本都唔識佢,點樣拉關係?」

「你唔識佢?你講笑話自己唔笑,都幾得意架喎。」

「不如你有咩直接講,我唔想哂口水同你兜圈。」

「當初佢為左個單野,突登黎打左我一身,仲唱開哂比中學啲師兄弟知,話我擺佢上枱,叫佢地以後唔好同我來往。乜一個男人會為左個三唔識七嘅女仔咁做咩?」

「佢打你?」若水愣住了,疑竇頓生。

「我知佢幫你出氣,先冇同佢計。所以照道理,你條氣應該順哂啦,唔好再擺一個受害者嘅姿態出黎。」

「Mary, 你朋友啊?」Mandy 與 Jessica 捧著食物和幾杯白酒回來了。

「咁 Mary 我地再聯絡啦。」魚蛋基別轉身就走掉。

在過去幾分鐘的對話,若水全身神經扭作一團,彷彿已用盡全身的精力,快要支撐不住了。這仿如在擂台上與他對峙,悄一不慎,又或者反應不及以回敬他的惡言相向,就會被徹底擊潰。她嘴唇微抿,睫毛輕顫,面頰漲得通紅,魂魄也隨思潮一同跑掉了。

「Mary 你個樣好唔妥喎,飲左酒黎?」

「冇啊。正想飲。」若水隨手拿起一杯白酒,一飲而盡。

「喂你唔好飲咁急啦。」

轉身走掉的魚蛋基,迎頭就撞上龔燁。龔燁若無其事的走過,正眼也不看他一眼。

若水做不到的,龔燁做到了。

她扛不住的重擔,他會幫她扛住嗎?

但龔燁見他自若水方向走來,心感不妙。

(待續)
眨下眼就睇完
啊啊啊點解我咁快睇完

寫阿水心理好中 睇到感同身受
見到有仇前度個種如臨大敵feel

原來阿龔當年咁MAN打左佢一身
唔知阿水知道之後會點呢
我寫個陣都有種拿住拿住嘅感覺
敬請期待
唔介意你由頭睇多次架
忍唔住又睇完
已經特登儲多幾日先睇
但又一眨眼就睇曬
好睇
輕輕一推
追故
第二十章 <不願見你爛醉的模樣>

「呀龔,同啲舊同事social完啦?」Mandy 問道。

「係啊。Mary 個樣做咩咁呆嘅?」

若水將手臂放在桌上枕住下巴,目光獃滯而空虛。

「唔知佢啊,頭先佢一嘢隊哂成杯白酒,跟住就咁啦。」

「唔飲得就唔好學人飲咁多啦。好彩陣間唔駛佢上台攞獎。」龔燁不禁搖頭,慨嘆若水不懂照顧自己,亦暗自憂心魚蛋基的出現是否牽動到她的情緒。

過了一會,大會司儀上台。

「各位來賓你地好,歡迎你地蒞臨2013年全港傑出市場策劃獎頒獎典禮。我地嘅頒獎儀式即將開始,請各得獎單位代表黎到台前嘅座位就座。」

「我要去攞獎先啦,你地幫我睇住佢,唔好比佢再飲。」

說罷,龔燁便上前就座。

「跟住落黎有請傑出市場策劃獎銀獎得主,彈珠臺市埸部嘅龔經理上台,接受嘉許。有請。」

龔燁在一片掌聲雷動之中上台,他有禮地向頒獎嘉賓握手致謝,再接過獎狀,對鏡頭一笑。但他的眼神,迅速便移向角落的若水。

下台後,龔燁在遠處朦朧地瞥見若水似乎又想舉起酒杯,於是以迅雷不及掩耳的速度奔向角落。

「Mary 啊,呢杯我架,你唔好再飲啦!」Jessica 連忙制止道。

「我好口渴啊,比我飲啦。」若水搶去Jessica的白酒,又試圖仰頭一飲而盡。

「媽呢空!比我!」龔燁一手搶去若水手中的酒,語氣帶點強硬,他平生最討厭女人不懂分寸和自愛,他不想若水成為他眼中厭惡的女人。

這次,到他把酒一飲而盡,再猛地把空杯擱下。

「搞錯啊,一滴都唔留番比我。」若水抬眸厲了一眼龔燁,但很快雙眼又似開似閉,快要盹著似的。

「你要飲嘅話,出去飲到啤啤夫我都唔會理。但呢到係頒獎禮黎,你嘅一舉一動都係代表緊公司,我就要干涉。」龔燁冷峻地說,見到若水這個德性,他也不知為何無名火起。旁邊的Mandy和Jessica也從未見過如此惱怒的龔燁,也不期然膽怯。

「呀龔,你唔好咁嬲啦,我諗 Mary 都係酒量差先會咁,我帶佢去洗個面先。」Mandy 連忙帶若水離開現場以緩和氣氛。

「我頭先傻左?做咩會對佢發咁大脾氣。」

冷靜下來的龔燁看到被拖著行走,身軀軟軟地癱倒在Mandy肩膀的若水,不禁質問自己。幸好,喝到酩酊爛醉的若水根本聽不到一字一句。

洗過臉後的若水神情仍帶點呆滯,但臉上的紅霞已稍稍褪到耳後。

「飲咁多做咩啊?又唔係唔知自己唔飲得。」龔燁似乎對自己剛才的語氣感到愧疚,頓時變得溫柔。

「邊個話我唔飲得啊?我一啲都冇醉!」若水斜瞥龔燁一眼,嘴扁扁地道。

「精神病人都唔會認自己有精神病嘅。」

「呢張咪係獎狀。」若水一手奪去龔燁手中的獎狀。但未幾,她則嘔吐大作,將一灘穢物統統吐在獎狀上。

「喂你做咩嘔落去啊!張獎狀我星期一要拎去比朱生睇架!唉!」龔燁幾乎想發火,但看見半夢半醒的若水,還是按捺著脾氣。

「呀龔唔好嬲!應該有得補領架!其實個頒獎禮都差唔多完,不如我帶Mary走先,廢事佢再出醜。」Mandy 連忙安撫龔燁。

「你一個女仔點送啊,佢又唔係輕,等我渣車送佢番去啦。我同啲舊同事講聲先,你地落大堂等我。」

說過道別後,龔燁便往停車場取車,準備接她們返家。

酒店大堂外

「呀龔,咁Mary就交比你啦,你唔駛送我地啦,快啲車佢番去。」

「好啦,咁你地自己小心。」

龔燁打開車門,用手小心護著若水的頭顱,送她上車,再幫忙系好安全帶。

駛了一段路,若水好像又稍為清醒過來點,便打開車窗,任由涼颼颼的風在她臉上肆意掠過。

「喂,你飲醉酒就唔好開大窗吹風啦。」龔燁像個老媽子般在旁嘮叨。

「你唔好車我番屋企住,我有野想問你。」

「有咩要問等星期一番公司先啦。你要番去休息。」

「有啲野我今日一定要問清楚你,你駛埋一邊啦。」

面對如此倔強的若水,龔燁也無奈屈服。

此時車輛駛近維園,龔燁找了個位置泊車,若水隨意找了一張長椅坐下。

(待續)
等待下次更新
Pish
等左一日睇左一分鐘
第廿一章 <吞噬著我的回憶>

龔燁泊好車後,徐徐走到若水身旁坐下。

見她神情凝重,良久不作聲,他便開口,

「有咩一定要而家問?」

「有啲嘢,我想你老實答我。」若水一張嘴似有千言萬語要向龔燁問清楚。

「咩事?」

「我入到彈珠臺係咪因為你?你認得我,因為內疚先比我入?」

「乜我似係會徇私嘅人咩?仲有咁大間公司,請邊個唔係我一個人話事。」龔燁疑竇頓生,不明白為何若水突然冒起這種想法。

「頭先頒獎禮,我見到魚蛋基。」若水一提起他,連嘴唇都微顫。

「我知啊,你就係為左佢飲到咁?值得咩?」龔燁不忿,為何魚蛋基可以影響得她這樣深。

「佢話你當年為左我去打佢,有冇咁嘅事?」

龔燁聽完這話,沉默許久,不響。

「係,當年我係忍唔住打佢,但我都係因為睇唔過眼佢咁對一個女仔姐。」

「你知唔知,佢仲話我同你一定係有路,我先入到黎。」若水聲音苦澀,冷笑了一聲。

「佢講咩你就信?平時好有自信嘅熊若水去左邊?點解咁睇小自己?」

「咁佢係講得啱嘅,我second low畢業,又真係冇咩可能入到,佢要咁講,我都駁唔到。」她聲音變得更低沉,淚水徘徊在眼眶邊緣又不忍落下。

「公司一向都唔係最著重成績,最緊要係做到嘢,你之前幾個月咁辛苦搵左咁多贊助機會番黎,你唔記得哂啦?」龔燁嘗試將陷於低谷的若水拉上來。

若水雙眼濡濕,將自己的辛酸往事娓娓道來。

「其實我由細到大讀書都唔叻,心如永遠都係考第一,我就好辛苦先掹車邊入到大學。以為入到大學,所有野都會好啦,點知year 1比我識到佢,發生件咁醜嘅事,我心情好差,完全冇心機讀書,甚至走晒啲堂,唔想俾人認得我。就係因為咁,我GPA都唔過2。我之後個幾年好辛苦追hon,最後先拎番個second low。點知佢原來一直睇唔起我,覺得我cheap,靠關係先入到黎。我而家終於明白,一個女人最痛原來唔係個男人講唔再愛你,而係比佢睇唔起,踐踏到冇哂自尊。」

龔燁聽著她訴說自己的委屈,也心頭澀然,鼻子一陣酸。他緊緊掐住她的肩膊,把她身子扳過來,面向自己。

「媽呢空,你望住我,聽我講,以前你有幾唔開心都好,而家一切都過哂去架啦。你入左黎公司,前途將會係一片光明,你唔好再比佢影響到,好無?」

「我都唔想架。但我一見到佢,唔知點解就好似變左隻驚弓之鳥,我都唔知點解我要咁怕佢。其實我都係個女人仔黎姐,我得罪咗佢啲咩,點解佢要追住我唔放啊?佢係咪想我一世都忘記唔到佢?」若水邊說,眼淚就止不住汩汩而下,整個人抖得像一片深秋將落的枯葉,了無生氣。

龔燁看見被折磨得不像樣的她,也心如刀割,忍不住一手將她摟入懷抱當中。

若水還未反應得及,腰間已是一緊,被他牢牢摟住,整張臉都埋在他溫熱的肩窩上。

「有我係到,唔駛驚。」龔燁一下一下,慢慢輕拍她背。

若水就像一隻受重創的小狗,在他懷中瑟縮顫抖。滾燙的淚水和呼出的熱氣把他的襯衫都弄濕了。

此時此刻,一個擁抱,勝過千言萬語。

哭聲慢慢止住。她抬起淚痕斑斑的臉龐看著龔燁,連妝都糊掉了,驀然想起自己如斯狼狽的模樣已顯露於他面前,頓覺尷尬不已,便逃離他懷裡。

「唔好意思,整濕哂你套西裝。」若水連忙拭乾眼淚。

「唔緊要,你唔好亂抹,變花面貓啦。」龔燁在西裝口袋中取出紙巾,輕柔地幫她印乾眼淚。

他倆靠得很近,龔燁雋黑深沉的眼眸就像一個無底深潭,望一眼都彷彿要被吸進去,深陷其中,無法自拔。若水甚至隱約從那雙眸子裡看見自己的倒影。

龔燁的目光眷戀地逗留在若水的臉龐上,捨不得挪開,他多麼想時間就能從此凝住。

望著如此澄徹篤定的眼神,若水感到一陣溫暖感覺慢慢沁入心扉,傷痕也瞬間得到安撫。

龔燁心中已波瀾翻滾。他知道再這般對視下去,或許會按捺不住低頭便吻下去。他不想乘人之危,便不捨地拉開距離。

「喊完好啲啦係咪?車你番去。」

「嗯。」

哭了一大場的若水,閉上眼睛,連眼皮都感炙痛。被他摟過的肩頭,彷彿還殘留著餘溫,教人回味。她沒想過,在酒精驅使下,她竟會毫無保留地,向他訴說著這堆抑壓在心頭多年的回憶碎屑。也許這幾年來,她別無他求,只求有個人願意聆聽,有個肩膀讓她依靠,恰巧龔燁在她身旁,就這樣簡單。

(待續)
Pish
好正啊!!!
多謝啊 你地嘅回覆係我寫落去嘅動力
入嚟支持但忍住唔睇住
遲啲等你出多啲一次過睇
今晚愛回家又有龔水line
今晚會唔會有文 甜上加甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞