(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
會!準備出
第廿二章 <魚蛋,燒賣,芝心丸>

若水茫然看出車窗外。

往事一幕一幕地閃現在眼前,車外的風景一掠即過,頃刻間也變模糊了。

她跟自己說,這次是最後一次為他掉下眼淚。

絕不容許下一次了,再有下次,就是她自作孽,不值可憐。

「到啦媽呢空。」龔燁把車駛到若水樓下。

「唔該哂你送我番黎。係呢,今晚嘅事…」

「唔好話比人聽呀嘛,得啦。」龔燁一眼已能看穿她心中所思。

若水下了車,但仍是步履蹣跚,渾渾噩噩似的。

「唉你睇你行到,我為人為到底,送埋你上去啦。」

龔燁輕扶著若水上樓。

「叮噹。」打開門的是樹根。

「咦二妹,番黎啦,仲有呀龔。」

「係啊世伯,頭先我地去完頒獎禮,Mary 佢又飲左啲酒,所以我送佢番黎。」

「係喎二妹你一身酒氣,做咩飲咁多啊。」樹根湊近若水聞了聞。

「頭先我要介紹啲新人比其他人識,所以Mary 要應酬佢地,就飲多左兩杯。」 龔燁連忙替若水解圍。

「真係麻煩哂你啦呀龔,不如入黎坐低飲杯熱茶?」

「唔駛客氣啦世伯,我都差唔多要走。如果屋企有解酒茶,你沖啲比佢飲啦,唔係聽朝起身會好頭痛架。」 龔燁細心地叮囑。

「好啊,遲啲得閒隨時上黎食餐便飯,當係多謝你咁照顧二妹。」

「一定一定,走先啦世伯。」龔燁轉身離去。

「咁呀爸,我去沖個涼先啦。」若水腳步浮浮地進房去了。

大家姐尚善在客廳目睹整個過程,若有所思。

「唉呀,屋企冇哂解酒茶啦。」樹根翻了翻廚櫃,繼而嚷著。

「呀爸,等我去買啦。博士,陪我落去。」尚善輕撞博士的手肘。

「我?」

「係啊,食飽飯落去行下啦。」

樓下便利店

尚善與博士掃視著店內層架,尋覓解酒茶的蹤影。

尚善忽然開口道: 「你打算點啊?」

「咩打算點?」

「對呀水啊,你有冇諗過下一步要做啲咩?」

「咩啊大家姐,都唔知你講咩。」博士聲音低沉,低頭撇開尚善的眼神。

「係我面前唔駛做戲啦。我叫你落黎就係想點醒你。人地已經開始出招啦,又黎畢業禮,又送嘢比呀水,而家仲專登車佢番屋企,仲細心到叫呀爸沖解酒茶啊。」

「咁佢係呀水師兄,又係上司,咁做都好應該嘅。」博士嘗試找藉口逃避。

「點解你地啲男人咁中意自己呃自己架姐?咩年代呀而家,覺得暗戀呀,默默守護個女仔好偉大啊?一句到尾,你中唔中意呀水,答我。」

「唔係唔中意⋯只不過⋯」

「中意就得啦,咁就去追啦,你唔好當正自己係我小說個啲第二男主角先得架,個個都冇好下場架。」

「但係我地已經係十幾年朋友⋯我唔想⋯」

「唉咪咁婆媽,我講個故仔你聽啦。呀水由細到大,落親黎7仔,都一定係簡食燒賣。直到佢識左魚蛋基,做埋佢女朋友,拍拖就離唔開陪佢去佢舖頭到食魚蛋,慢慢佢都中意左食魚蛋多過燒賣,可能係因為中意身邊陪佢食嗰個人啦。不過佢地分手之後,呀水都唔敢再食魚蛋,怕會諗番起啲食魚蛋嘅回憶。於是佢又轉番口味,變番食燒賣,如是者,食左好幾年,又習慣哂。你話如果有一日,7仔出左隻黑松露芝心丸,賣行哂廣告,外表好矜貴咁啦,啱哂呀水呢啲外貌協會,仲要咬落去原來都唔差架喎,啲芝士爆哂出黎,好有新鮮感,簡直係有外表又有內涵。所以佢從此就轉食芝心丸,唔再食燒賣,你問心,你想唔想咁?」

博士聽完尚善一席話,如當頭棒喝,思索良久,道:

「咁點先可以令佢食番燒賣?」

「咁我覺得,燒賣都有佢嘅優勢嘅,始終食左咁多年,有感情架嘛。關鍵在於燒賣識唔識得宣傳下自己,比呀水記得番佢有幾好囉。」

「點宣傳呢?」

「咁都要問啊?一係你搵我出番本小說,書名就叫 <燒賣與芝心丸的抉擇>, 我係本書到幫你寫到燒賣有咁好得咁好,再比呀水睇囉。不過搵我宣傳,我收好貴架。」

「大家姐你咪講笑啦。」 博士嘴角泛起一絲苦笑。

「總之你好自為之啦。盒解酒茶你比錢,當係今日嘅學費啦下。」尚善拍拍博士的肩膀,轉身離去。

博士目光移向旁邊的小食檔。

「希望有一日,你會重新愛上食燒賣。」

(待續)
日常push
黑松露芝心丸一定好好食
我都好想食
雖然你係講若水同龔燁
但我內心一直都係支持博士
就算佢同左max一齊 我都好想佢地最後有好結果
直到佢同左mandy
我先覺得原來真係無左
內外兼備
假如冇龔燁出現 我都好撐博水
青梅竹馬係另一種溫馨
不過過左去都冇辦法
日後都會夾雜寫啲博水 希望你中意睇
鐘意啊 若水值得有愛佢對佢好既人
Pish
快D更文啦!
專心睇埋今集出
第廿三章 <融入家中>

星期一早上,彈珠臺市場部,接近午膳時間。

若水敲敲龔燁房門。

「龔燁,聖誕活動份proposal寫好啦,你過下目。」

「好。點呀你,心情好啲未?」

「訓左一教,咩都唔記得哂lu。」若水展顏一笑。

「咁犀利,個晚你唔係咁架喎。」

「咁太陽升起之後,又係新嘅一日啦。其實我都唔係好明我個晚點解會咁,可能因為飲左酒掛。」

「你以後真係唔好再飲酒啦,你發酒癲個樣呢,真係好得人驚。」龔燁蹙起眉頭,那晚若水的德性簡直是不堪入目。

「個晚我飲醉酒,冇亂講嘢啊可?」

「你驚你會亂講咩啊,話你仲中意魚蛋基啊?」言畢,龔燁被痰噎到,一直咳嗽。

「嗱抵死,個天叫你唔好亂講嘢啊。」若水笑不可抑。

「關咩事,我病緊啊。」

「病仲食m記薯條當lunch?前世未咳過啊?」

「啲薯條攤到凍哂啦,變哂薯仔,冇野嘅。」龔燁吐吐舌頭道,這完全是一個大細路被母親當場截獲吃違禁品的畫面。

「我請你食晏啦,當係多謝你個晚借個膊頭比我。」

「你舖話法啊,我點止借膊頭比你,成個心口都比你啲眼淚鼻涕搞到濕哂啊,我件恤衫貴野黎架。」

「咁你想點啊?」

「一餐lunch點夠賠,起碼都正正式式食餐晚飯啦。」

「咁你想食咩啊?」

龔燁思索一會,突然冒起一個想法。

「請我上你屋企食啊。上次你呀爸話多謝我送你番去,要請我上去食餐便飯。」

「你有咁好死,咁幫我慳荷包?仲以為你會屈我請你去長島酒店添。」

「我都想架,不過應承左老人家嘅嘢,一定要做嘅,我份人好有口齒嘅。」說罷,龔燁又開始咳嗽。

「唉你真係唔好再食薯條啦,黎緊聖誕大project 黎架,你唔可以冧架!沒收!淨係食個包好啦!」若水一手搶過桌上那包薯條。

「你話點咪點囉,管家婆!」

某天晚上,熊家

下班後,若水帶龔燁到訪熊家。

一見龔燁,樹根便喜孜孜地說:「呀龔你買左咁多生果黎,仲帶埋紅酒上黎,我地真係有口福啦。」

「世伯你都煮左咁多好餸,我有口福就真。」

「嘩呀爸,好耐冇見你煮咁多餸啦喎!」若水大吃一驚,上次出現這菜式陣容已是心如拿到傑出學生那時候。

「咁我地屋企好耐冇客人上黎食飯啦嘛。」

明明大家只是上司下屬的關係,若水真不知那來的勇氣會邀請他來,又不知他那來的勇氣會赴約,不過她心裡卻暗自滿足。

一見龔燁,心如馬上騰出若水旁邊的位置讓座。

「呀龔,食隻飽魚啊,仲有呢隻右脾,好滑架!」樹根不住把餸菜夾到龔燁的碗中。

「多謝世伯,唔駛咁客氣啦。」

「係呢,聽二妹講,你用左幾年時間就升做經理,真係厲害!」

「你過獎啦世伯,我諗Mary 過幾年都應該可以嘅。」

「係呢,咁你做嘢咁忙,咪冇時間拍拖囉?」樹根焦急地為若水打聽龔燁的感情狀況。

「呀爸啊,你做咩問人呢啲嘢架?」若水頓感尷尬。

「唔緊要。係啊而家冇拍拖,專注工作先。」

若水聽見龔燁的話,心中暗鬆口氣,即是他與那位Macy 已經分開了吧?

龔燁很有交際手腕,與席上各人通通聊得來,即使樹根像查家宅般問東問西,他都一一耐心應答。他既為心如大學選科提供意見,又跟樹仁交流攝影心得。總之天南地北,無一不曉。雖然龔燁私下經常調侃若水,但畢竟是個事業有成的大好青年,交際時落落大方,談吐態度令人舒服熨帖,大家心裡都對他讚不絕口。

吃過飯後,他們移師到客廳繼續聊天。

「係呀,琴晚我收工之後去廠到拎左啲聖誕禮品 sample, 你入黎睇睇啊。」

「好啊。」終於有機會一覽媽呢空的房間。

若水的房間裝修簡約,天花垂一盞枝形吊燈,淡黃燈光令人陪感溫暖。牆上掛了一塊松木框軟木板,上面釘滿了一張張的照片。一瞥,龔燁看到自己。

「咦,咪我同你影嗰張畢業相。曬埋出黎貼,咁想見到我咩?」龔燁將頭湊近若水,忍不住嗤一聲笑出來。

「咩啊,個個都有份架!嗱,你睇,博士,心如佢地都有單獨合照架。」若水連忙談及他人以掩飾尷尬。

「以為你咁掛住我添。」

龔燁再掃視牆上的照片,發現若水的童年照,旁邊站著博士,二人樣子都非常青澀。

「呢個咪係你同博士?佢都冇乜點變喎,隻眼都係咁細。」

「係啊,呢張應該係我地細個,去附近社區中心聖誕party 個陣影嘅。」

「你地真係青梅竹馬喎,有冇一齊過?」龔燁語氣帶點酸溜溜。

「冇啊,好朋友咋。」

「識左咁多年,一啲感覺都冇咩?」龔燁嘗試試探。

「冇啦,我諗佢都當左我係佢啲兄弟。」

「實會係咁啦。」但憑當日畢業禮上二人眼裡迸發的火花及那種無形的敵意,龔燁相信,博士一定對她有意,這是男人的直覺。

「你真係好八啊,啲sample 睇完啦嘛,好走啦。」若水推著龔燁出房外。

「咁快趕我走,你咁對世伯啲貴賓?」

「貴你個頭。聽日唔駛番工啊?走啦。」

這一頓飯,相比起長島酒店的鮑參翅肚,也許是相形失色。但龔燁依然樂得開懷,因為他吃的不只是食物本身,只是那久違的家庭溫暖。曾經他以為這種幸福是遙不可及,現在,上天讓他在若水身上找到了。

(待續)
糖尿啦
凍咗嘅薯條個part有聲嘅 好正
寫番Stanley本人
頂好正啊 堅有聲
今日又有龔水線睇又有你篇文睇 真係糖尿啦
好正呀
完全可以滿足到我FF心態
凍左薯條會變薯仔好正
根本個個就係Stanley
第廿四章 <尚善的一席話>

「送完呀龔走啦?」尚善問道。

「係啊。」

「食飽飯冇嘢做,不如上天台傾吓計?我哋兩姊妹好耐冇試過飲住啤酒傾計談心啦。」

「好啊。」

尚善與若水從冰箱中取出兩罐冰凍啤酒,便上了天台。

「你同嗰個呀龔發展成點啊?」甫坐下來的若善便問道。

「咩發展啊?」若水在裝傻。

「係我面前唔使扮野啦。你唔係唔知你家姐我係作家黎,最識得睇人眉頭眼額。嗰個呀龔唔係對你有意思嘅話,點會又去畢業禮,又送禮物比你,又送你返屋企,而家仲上埋黎食飯添啊。」尚善對龔燁近日的舉動作出精闢分析。

「家姐,你都覺得佢對我有啲嘢?」若水追問。

「有嘢就梗㗎啦,不過我始終唔了解佢係一個咩人。有時一個男人對一個女人有興趣,又未必真係會追架喎,佢哋只係享受嗰種似有還無嘅曖昧姐。」對男性心態瞭如指掌的尚善道。

「唉,啲男人就係咁仆街。」

「咁你呢,問心你對佢有冇野?」

「好似幾啱feel嘅。不過講真,我都未係好了解佢。」若水嘴角泛起一絲苦笑。

「咁你就輸蝕啦。你睇佢而家識晒你屋企人,你之前話過佢係你師兄,仲識魚蛋基㗎嘛,即係佢對你嘅過去都一清二楚啦。咁你呢,你又知唔知佢屋企有咩人,佢以前拍過幾多次拖之類啊?」

「我淨係知佢有個阿爸係老人院,阿媽就離家出走咗。同埋佢中四有個初戀女朋友咋。」提起他的初戀,若水也感到不是味兒。

尚善抿了幾口酒後說:「初戀真係男人嘅弱點黎。就算以後再識多幾多個女人,初戀永遠都係唯一,嗰種感覺真係呢世都無辦法重新搵到。」

「不過佢頭先話而家冇拍拖,即係分左啦掛?」

「冇拍拖唔代表冇前度係身邊趑趄噉轉架喎。咪話家姐唔教精你,你真係要摸清楚佢個底你先好諗同唔同佢一齊。你知你當年啦,就係因為根本唔清楚魚蛋基嘅為人,人哋氹你兩句就沉晒船,搞到自己最後咁傷。你記住呀,第時無論同邊個拍拖,最緊要唔好將嗰個人擺做你世界嘅重心。你大把選擇,唔好淨係集中喺眼前同你曖昧緊嘅人,有時有啲人近在咫尺,只係你留意唔到啫。」尚善果然是愛情專家,聽她一席話勝拍十次拖。

「大家姐你講啲嘢咁深奧嘅?咩近在咫尺啊?」

「我簡單啲講啦。即係你好鍾意食魚蛋嗰陣,就以為呢個世界得魚蛋最好食,但到冇得食魚蛋嘅時候,轉返食燒賣其實咪一樣得。總之呢,我就唔希望再見到嗰陣啱啱分手嘅熊若水再出現係我面前啦。」尚善果真很愛用魚蛋燒賣的比喻。

「放心啦家姐,我會保護自己㗎啦。係啦,做乜突然咁關心我啲感情問題呢?」

「梗係關心啦,隨時可以做我下一本新書嘅題材喎。你記住有咩進展都要同我講啊,知唔知呀!」尚善眼內盡是期待。

「又黎?當年你改編我同魚蛋基嘅故事出書,跟住大賣我都未同你計啊!幾時比返啲稿費我啊!」若水不屑地搖著尚善的手臂。

「一世人兩姊妹,唔好咁計較啦!請你飲啤酒!」

(待續)

後話:樓主其實好中意睇姊妹談心嘅場面,大家姐雖然平時好毒舌,但係其實都好錫呀水,我成日想睇佢做一盞指路明燈,幫呀水係感情上引路。可惜劇中冇乜點刻畫,唯有自己寫滿足下自己啦
Pish
大力推一推
趑趄噉轉

我睇咗2秒先明咩意思
又學到生字了
第廿五章 <博士醒覺了>

星期六早上,博士一早到茶樓取位,與若水一家飲茶。

「係啦呀水,就嚟年尾,記唔記得有咩要做啊?」博士為若水斟茶,漫不經意地問道。

「年尾?有咩要做啊?」若水一臉茫然。

「你真係唔記得啦?今年2013年啊,記唔記得我哋嘅10年之約啊?」

「係喎!10年前我哋應承咗話今年平安夜要返去社區中心同佢地敍舊㗎。」若水如夢初醒似的。

「記得就好啦。係啦,當年我哋咪一齊DIY整公仔,我咪送左我整個隻比你嘅?你仲有冇keep住呀?」博士眼神閃過一絲期盼。

「哦應該有,不過好似收埋咗喺櫃桶底,我要返去巢下先。」

「你搵到嘅話,平安夜嗰日帶埋去啊。」

「點解啊?」

「咁隻公仔咁有紀念價值,keep左10年喎,梗係要帶返去一齊影相啦。」

「你又啱!唔知其他人會唔會番去呢?」

「二家姐博士,你地講緊咩啊?咩10年之約?」心如一臉疑惑。

「哦冇,10年前我同博士去咗列堤頓道社區中心嘅聖誕party,個晚玩得好開心,我哋嗰陣話過10年後要返去再見咋嘛。」

「10年前啊,嗰陣我都係得幾歲咋。」

「係囉,估唔到你眨下眼,就要準備入大學,我都已經出緊黎做嘢。」若水不禁慨嘆歲月催人。

「係啊二姨,過多十年你三張幾添啦!」安仔嗤一聲笑出來。

「作死你啊?中學咁教你架?」若水厲眼睨著他。

飲過茶後,尚善藉口說遺漏了東西在速熊,要博士為她開門。

「博士,終於醒覺啦?」尚善揚起眉頭問道。

「吓?」

「你諗住平安夜同呀水表白?」

「大家姐,點解你會估到嘅?」博士嚇了一驚,尚善竟有看透人心的超能力。

「我係作家嚟㗎嘛,呢啲咁嘅約女仔招數,我係故仔度都唔知用過幾多次啦。」

「其實我都好淆,唔知點講好。」博士搔搔頭,顯得惆悵又懊惱。

「冇辦法㗎啦,你同阿水一定要靠你做啲野先有機會突破到朋友關係,你都唔想眼白白睇住佢比人搶走,咩都做唔到㗎。」

「我都知,不過我驚講咗出嚟之後會嚇死佢,佢會疏遠我。」

「我都好明白你呢啲少男心情嘅。最多到時無論你係得定唔得,我都幫你係呀水面前講幾句啦,包保你哋唔會尷尬。」尚善拍拍博士肩膀。

「希望啦。講真啊,唔係大家姐你點醒我,我諗我呢世都唔會有勇氣同呀水講。」

「梗係啦,講咗嘅話又唔會少忽肉嘅,最緊要係有個答案,自己老黎先唔會後悔㗎嘛。即使佢呢刻冇應承你,你起碼都要比佢知啦,等佢有得簡,我覺得你都唔係無機㗎。」尚善一席話簡直為博士打下一枝強心針。

「我明㗎啦。」

「點啊,使唔使我醒幾句表白必勝金句俾你傍下身啊?」

「唔使啦,我有初步嘅構思㗎啦。」

「之前成舊飯咁,唔推你都唔識郁,突然又會咁醒目嘅。咁我祝你得米啦,之後記得講番啲細節比我聽,比我用黎來做題材啊。」尚善又故態復萌。

「大家姐你又想擺我上枱啊?」

「唔好講到咁難聽,我隨時幫你搵個老婆番黎喎,小小甜頭都要比番我啦!」

博士無語。不過倘若有機會,他也想一嘗成為尚善筆下男一的滋味。那個總落得炮灰下場的男二身份,他是時候撇下了。

(待續)
又睇完喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞