(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
大家好,開心速遞我最中意睇龔水線,因為佢地係最有火花嘅一對,自己又有啲手痕想寫下故仔,就借龔水試下寫。

其實網上已經有好多根據電視劇藍本而寫嘅文章,我唔想重覆,所以想寫下年輕版龔水。人物性格大致相同,但故事內容同電視劇完全唔同,情節都係結合自己小小親身經歷再加啲幻想寫出黎。大家有興趣就睇落去啦。

第一章 <初出茅廬的若水>
2013年夏

熊若水—香港島大學初出茅廬的市場管理及公關系學生,矢志成為一個實幹型公關奇才。

「呀爸由細到大最錫熊心如,就係因為佢讀書叻,考到獎學金,幫屋企慳到錢。而家終於到我畢業,我一定要吐氣揚眉,搵份高薪厚職,等呀爸另眼相看!」

果然,若水憑著她三寸不爛之舌,把自己當成一件商品,將自己的優點長處統統推銷給面試官,最後成功擠身2013年度彈珠臺集團市場部訓練生行列。

某一晚,熊家
「Everybody 我有個好消息要宣佈!」若水一歸家便喜上眉梢,手舞足蹈地嚷著。

「二妹,你番得黎岩啦,今日我整左九大簋,快啲埋黎幫手開飯啦!」樹根捧著一大盅花膠燉湯緩緩從廚房行出來,香味四溢,令人食指大動。

「嘩!呀爸你未卜先知咁勁嘅!你又知有開心野要慶祝?」若水搓搓手,抿抿嘴唇,一副準備大快朵頤的模樣。

「緊係有啦!其實我都一早估到心如會攞到傑出學生架啦!嗱心如,呀叔敬你一杯啦! 」樹仁與心如碰杯,再細細品嚐馥郁芬芳的82年Laquk。

「呀爸,呢枝咪你枝珍藏? 你連我考到香港島大學個陣都唔捨得開架喎!」若水拿起酒瓶細看,不忿地道。

「咁枝酒擺起到咁耐啦,其實我都想搵個機會飲左佢架啦!你知啦,屋企呢幾年又冇咩大事要慶祝,等你地嫁得出呢又唔知要等到幾時啦,咁不如趁今日咁人齊,乾左佢啦!」

「呀爸,你又知我唔會好快嫁得出?」

「呀水呀,你眼角咁高,洗碗強魚蛋基都被你嚇走哂啦,你邊會肯咁快嫁呀。」樹仁忍不住搖搖頭插嘴道。

「呀叔,我講過唔好再係我面前提魚蛋基呢個人!」若水怒目而視。

「呀水,話哂你同魚蛋基都曾經上埋同一枝莊呀,再見亦是朋友,唔好咁小器啦!」

「咩再見亦是朋友呀,我係唔會同呢啲人渣做朋友架!」

博士看見若水這樣生氣,連忙向樹仁打眼色,示意他不要再說下去,並趁機轉移話題。

「係呢呀水,你頭先又話有好消息要宣佈? 咩事咁開心呀?」博士嘗試緩和若水的情緒。

「彈珠臺集團岩岩請左我做市場部訓練生!」

「彈珠臺集團? 係咪個間出哂名面試要過五關斬六將先入到嘅公司? 咁呀水你真係好勁喎!」

「緊係啦,你都唔知我又要筆試,又要幾輪面試,又要玩埋哂啲咩團隊遊戲,先可以係成千人入面脫穎而出咋!」若水連忙訴著自己找工作的辛酸。

「成千人? 濕濕碎啦。三姨咪仲勁,傑出學生全港得十個都比佢攞到,仲要有成萬個學生參加,遲啲電視台仲會搵三姨接受訪問添!」安仔始終都要調侃一下若水才心息。

「其實呢我地屋企都唔係第一次有人上電視啦。之前你都試過同啲同學上電視玩問答比賽,不過呢就輸到街知巷聞,如果香港有個廢青選舉呢,你都應該贏硬呀! 」若水妙語連珠回敬安仔。

「好啦你地講咁耐唔口乾架咩? 啲餸凍哂啦!」樹根試圖制止這一場沒完沒了的爭拗。

「我已經谷到一肚氣,飽哂啦!唔食啦!」若水放下碗筷,一個箭步便衝回房間。

「二姨唔食,咁我食埋佢個份啦! 」安仔眼神離不開桌上的鮑魚,提起筷子準備大快朵頤一番。

「我去睇下佢,你地食先啦。」博士也隨即離座。

若水房間

「叩叩」 博士敲敲房門。

「我入黎啦。」仍是沒人理睬。

「做咩有花膠都唔食呀? 你唔係咁易比佢地激親呀嘛?」博士進了未有上鎖的房間,溫柔地問道。

「乜係你呀。」若水語氣夾雜點失落。她以為樹根會進來哄她出去吃飯。

「其實你都知佢地架啦,窒少人一陣都唔安樂嘅。你大人有大量,唔好同佢地計較啦。」

「咁真係堅嬲呀嘛,我咁辛苦考入間公司,佢地好似覺得理所當然咁嘅,一句讚下我嘅說話都冇呀。你唔知咋,我有幾多大學同學連面試機會都冇呀。」

「知你美貌與智慧並重先考到啦。咁幾時正式番工呀?」

「下星期一呀。我仲要去買過啲新衫,執番正個人先番工呀。」

「咁一係星期一我早啲起身,車左你番工先去送貨啦,你一定唔會遲到。」

「嗱你話架!有時都係到諗,其實你係咪先係同我有血緣關係個個呢,點解對我最好個個永遠都係你架。」

若水一番話就如一抹春風在博士的心頭掠過,博士嘴角不禁微微上揚。
「一於咁話啦,快啲出去食飯!」
(待續)
支持
我來了
支持
支持
Lm
支持
支持
留名及支持
為左多謝大家支持,再po一章
<初遇>

今天就是若水第一天上班的大日子,她一早起床整理妝髮,配襯好一身雪紡襯衫及西裝裙,整裝待發。

「今日第一日番工,一定要比一個好印象人! 之後再搵番個筍盤!熊若水,你要加油!」若水對著鏡子裡的自己碎碎念著。

「我到你樓下啦,快啲落黎啦。」博士傳來訊息。

熊若水趕忙下樓,博士已在座駕等候。

「果然係好準時喎。」若水微笑道。

「緊係。食左早餐未? 未嘅話我買左粢飯豆漿。」

「食左啦。呀爸知我今日第一日番工,就整左超豐富嘅早餐比我食啦。」若水樂得開懷。

「都話根叔始終都係好錫你架啦!」

「緊係!我係呀爸嘅寶貝女!」

若水的公司離家不是太遠,不消十五分鐘便到了。

「唔該哂!出左糧第一個請你食飯!拜拜!」若水下了車,對博士揮揮手。

「今朝一早去買嘅早餐,睇黎都係要自己食啦。」博士凝視著粢飯豆漿,不禁苦笑。

「不過你笑番,就無所謂啦。」博士目送若水慢慢步進大堂,便駕車離去。

若水甫走進大堂,掛在天花中央的一盞巨型水晶燈映入眼簾,光源穿透一串串晶瑩通透的吊飾,在鏡面中互相折射,綻放耀眼奪目的光茫,盡顯跨國公司的氣派。

「我相信我係到一定會有好嘅發展。」一向外貌協會的若水心想。

今天雖然是第一天上班,但尚未開始正式工作。彈珠臺集團一向重視同事間的團隊合作,故此安排了一個迎新活動,讓今屆的訓練生互相認識,與此同時也找了市場部經理級或以上的同事擔任訓練生的mentor,令他們更快熟習公司運作。

今屆市場部訓練生一共有12人,9女3男,男女失衡的情況也頗嚴重。而且其他女訓練生都相當「戰鬥格」,打扮得花枝招展,個個在爭妍鬥麗。

「嘩,使唔使第一日番工就著Channel裙,戴卡住罅手錶呀,咁有錢唔使黎番工啦。」若水打量著對面的女人,心中暗暗思索著,擔憂自己是否太過樸素,被比下去。

公司把他們分成四組,每組各三人,由一位mentor帶領著。若水被編與兩女一組。

「唉,偏偏就係我個組,一個男人都冇,真係冇癮。不過都好彩,個隻咁嘅炫富女唔係我個組,係到篤眼篤鼻。」若水鬆一口氣。

「大家好,我叫Mandy,好開心同大家做到同事呀!」

「我係Jessica,黎緊合作愉快!」

「我係Mary呀,唔知公司會做啲咩同我地迎新呢。」若水嘗試打開話匣子。

「係囉,諗起我地面試個陣已經要過五關斬六將,玩埋啲咩城市遊蹤,真係折磨死人!」Mandy忍不住抱怨。

「算啦,我地入到呢間大公司,前景都有保障好多,我聽講前個幾屆啲師兄師姐,有好多已經做到經理級啦!」看來Jessica已經收集了許多關於這家公司的情報。

突然,大門一開,全場的眼光都一致地移向該處。一個留有一頭及肩長髮,穿著一身寶藍色筆挺西裝的男士拿著咪高峰走進來,感覺自信十足,揮發著一股懾人魅力。

「大家好,歡迎加入彈珠臺呢個大家庭,我係呢到嘅市場部經理,龔燁,大家可以叫我呀龔。」

「龔燁...呢個名咁熟嘅,係邊到聽過呢?」若水心神一愰。

「我地已經將你地分成四組,每組會去唔同嘅team,由個team嘅呀頭做你地mentor,大家有咩唔明都可以隨便問。以下落黎嘅時間將會比你地互相認識一下。」

言畢,龔燁便放下咪高峰,然後徐徐往若水的方向步近。他愈走愈近,身上瀰漫著一股煙熏檀香木的古龍水味,但帶點刺鼻,來勢汹汹,令若水精神為之一振。他挑了若水隔壁的空位坐下。

「早晨!不如你地介紹下自己?你先?」龔燁望向若水。

「大家好,我係Mary Hung,係今年fresh grad。」

「我係Jessica,我畢左業都幾年啦,老餅一個。」

「我係Mandy,都係fresh grad,係呢Mary,你邊間大學架?」

「我係香港島大學讀Marketing架。」

「咦,我都係喎,我咪係你師兄?」龔燁插嘴道。

「哈哈你邊屆架?」若水問道。

「我咪係2010年個屆囉,一畢業就入左黎呢間公司啦。」

「嘩咁呀龔,你好勁喎,用左三年時間就做到經理呢個位。」Jessica 讚嘆地道。

「其實好平常姐,公司一向比好多資源去培訓我地,我相信假以時日,你地都可以做到呢個位。」

「係呢,咁我地呢team 主要係負責啲咩?」Mandy好奇地問。

「我地公司旗下有各式各樣嘅產品,需要接觸到各個年齡層,而我地team 就係負責sell比年青一代嘅消費者,搞唔同嘅function去做宣傳嘅。」

「正喎,我地都係fresh grad,最明白啲後生仔諗咩架啦。」若水對於自己仍然是青春無敵感到沾沾自喜。

「咁呀龔,我地跟住落黎有咩大 project要跟呀?」Jessica問。

「黎緊你地真係身負重任呀。好快就到大學開學嘅季節,係我地宣傳嘅好機會。每年我地公司都會盡力去爭取做贊助商,今年我收到風,接龍同商心小棧都投放多左資源係年青人市場,想同我地分一杯羹,所以公司嚴陣以待,落哂order 想我地落力啲宣傳,順便當係考驗你地嘅第一個任務。公司對你地好有期望,你地爭取得愈多贊助番黎,對升職加人工就愈有幫助。」呀龔仔細地解釋。

「咁我地第一步要點做?」若水一聽到升職加人工就兩眼發亮,焦急地問。

「我已經計畫好架啦,我地team有十幾人,都係黎自本地八間大學。所以我決定安排大家用校友嘅身份,去主動聯絡你地母校唔同嘅學會,盡量去爭取做佢地全年活動嘅贊助商。等你地入職,一切就可以開始。」

「聽落好有挑戰性咁呀! 」Mandy 道。

「係架,絕對考驗到你地嘅能力。不過聽日先開始啦,今日當係迎新,下晝我帶你地周圍行下公司,再介紹啲同事比你地識。」

突然,有位女同事拍拍龔燁的肩膊,說道: 「呀龔,呢個環節都差唔多啦,跟住落黎輪到人事部簡介下公司架構。」

「哦好呀,咁交比你地。我地下晝係35樓見啦。」龔燁向他們道別。

「呀龔都幾nice喎,又醒目又靚仔,感覺佢會幾照顧我地,遇到呢個上司,我地真係行運啦! 」Jessica 眼裡快要冒出心心。

「係呀,真係好少見人連長頭髮都carry得咁好睇,佢好似有啲似個個明星...伊面呀! Mary你話係咪呀?」

「Mary...Mary! 諗咩諗到入哂神呀?」Mandy在若水的眼前晃晃手。

若水回過神來,道 :「哦冇...硬係覺得佢好似熟口熟面咁,連把聲都有啲似曾相識...」

「係咪你係學校撞過佢咋,話哂你地讀同一科,佢係你師兄黎。」

「嗯,可能係啦。」若水敷衍地說,但她仍然覺得,自己曾在某時某地見過龔燁。
(待續)
lm支持
Im
支持
留名支持
藍色西裝
支持支持
最中意藍色
支持!
支持!
支持支持
支持
g持
兩篇就live咗
Lm
不過「炫富」哩啲大陸term用翻「哂命」會好啲?
同埋佢大學畢業個陣都未出現哩個字
Sorry 冇留意到添 掛住諗劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞