(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
多謝你黎緊陸續有黎
第四十四章 <醉翁之意不在酒>

窗外飄著大雪,一片蒼茫,襯得燈火通明的會議室更加暖和。

就在這時,外頭響起不徐不疾的腳步聲。一個挺拔身影,從外走了進來。他穿著一身筆挺西裝,戴著金絲框眼鏡,看起來英氣沉穩,手中還拿著一大疊文件,看樣子是剛剛趕完開會日程。

整個會議室,彷彿都被他強大冷峻的氣場填滿,令人心生敬畏。

「大家好,我係Vincent,上海酒莊主席。呀龔,好耐冇見。」Vincent伸出手來與龔燁握手。

「係。」龔燁用力地緊握他手。

「你地主席朱生主動聯絡我,話好想同我合作,咁我又聽聞你入左彈珠臺,所以專誠叫你上黎同我傾,冇問題呀嘛?」

「冇問題,我份內事。」

「咁你地可以開始。」Vincent 坐在主席位置,十指交叉擱在桌上。

Ivan 打開簡報讓龔燁彙報,若水則負責派發文件。

「彈珠臺黎緊都打算改變大方向,開設更多高檔嘅酒店、餐廳食肆、超級市場等等。為左迎合我地嘅大方針,我地好希望可以得到你地公司旗下經銷洋酒嘅獨家代理權。大家可以打開投標書睇睇,我地唔淨止考慮經銷策略,仲幫你地係品牌推廣、持續發展、發掘潛在客戶等方面獨身訂造左一套適合你地嘅市場計劃…

而係宣傳方面,我們公司嘅創意團隊亦都曾經攞過多個國際知名嘅大獎,您即管放心…」

龔燁伶牙俐齒,不假思索地說了半個多小時,儘管說到唇乾舌燥也沒有流露出一絲倦色。

「唔知你對我地提出嘅條件,有冇啲咩疑問呢?」

其實合約給彈珠臺或是接龍,對Vincent而言都沒有分別。他根本醉翁之意不在酒。

「其實呢啲條件,我相信其他公司都一樣比到我。我更加著重嘅,係你地到底幾有心想傾得成呢單生意。」

「唔知你認為點樣,先可以表達到我地嘅誠意?」

「我諗最簡單直接嘅方法,就係考下你地究竟對洋酒嘅認識有幾深。」

Vincent 向旁邊助手打了個眼色,助手發了個訊息,外面就有人推著各式各樣的洋酒進來。

「要拎到獨家代理權,我要求嘅係代理商熟悉我地嘅洋酒商品。呢到有十幾種紅酒,如果你分到哂,呢單生意就係你嘅。」

桌上攤開一疊名牌,全部都是一堆大家毫不熟悉的紅酒名稱。

「法國莎提美紅酒 2007 」

「智利摩達特級珍藏梅鹿紅酒 2012 」

「西班牙維拿伊斯佩特級珍藏紅酒 2002」

氣氛頓時緊張得像凝固了。眾人聽到如此苛刻的要求,都神色凝重,噤若寒蟬。

龔燁眉頭緊皺,他從沒想到Vincent會用此方法來留難他。雖然他亦頻代表公司參加酒會與人交際,但在鑑別紅酒方面,他始終是外行人。

但為了這筆生意及整個市場部的榮辱,他總要硬著頭皮試試。

他將每種酒輕抿淺嘗,躊躇片刻,依他心中想法將名牌放到相應的酒瓶面前。

可惜,他這個外行人還是無法達到要求。

「睇黎我地都係無緣合作。」Vincent 站起來,疊好文件準備離去。

「你真係就咁就決定唔同我地合作?」龔燁立馬截住他,挑眉問道。

「我決定左嘅野唔會改變,辛苦你白行一趟啦。」Vincent 笑了笑,揚長而去。

此刻眾人都像洩了氣的氣球,心又帶點不甘和憋屈。辛苦了數個通宵,最後竟被如此兒戲的方法判定死刑。龔燁雙唇緊抿,愁眉深鎖的走了出去。

「龔燁,你諗住就咁放棄?」若水追出會議室截停他。

「唔係可以點?佢根本存心留難我地,即使我地講到幾咁天花龍鳳,佢係無心同我地合作都冇辦法。」龔燁臉色罩起一種前所未見的陰霾。

「但係我地成班同事捱左成個禮拜,係公司通左咁多晚頂,你唔覺得好可惜咩?仲有,朱生怪罪落黎,你點擔得起啊?」

「呢個客冇左,我最多咪搵番十個客番黎,補番個生意額囉。」

「任你曉飛啊,一時三刻都搵唔到大得過呢單嘅生意啦。不如我地再去搵嗰個Vincent 傾下?」

「夠啦,你唔記得左我先係你上司?總之朱生怪罪落黎,我會一力承擔。」龔燁話鋒一轉,目光熠熠的直視著她。

「但係我真係鄧成班同事好唔抵,我地咁辛苦⋯」

「熊若水,你唔好咁天真啦,係職場,從來唔係你付出幾多,就一定收番幾多回報。」龔燁打岔道。

認識他這麼久,他從未試過用如此冷冽的語調直呼她名。一陣委屈感覺湧上心頭,令她眼眶瞬間發酸。

快要冒出來的淚水都被強壓下去。

龔燁見她眸光迷濛的盯著他,亦不忍再說下去,以免自己再逸出傷人的話語。

「算啦,我地唔好再講呢個話題,總之你唔好再插手。」龔燁調整了一下呼吸,嗓音亦帶點沙啞。

若水一動不動的站在原地,看著他的背影漸漸遠去。原本盈於眼眶的淚水,又不聽使喚的冒了出來。

(待續)
唔通vincent就係macy嘅...
每日輕輕一推
鬧交嗰段有504嘅feel
現任
但vincent知道macy 心靈上比咗頂帽自己戴⋯
So⋯
第四十五章 <天使的掙扎>

若水抹乾眼淚,努力剋制自己的情緒。其他同事也陸續從會議室步出,Mandy 走到若水身旁。

「Mary,你覺得嗰個Vincent係咪同呀龔有啲牙齒印呀嗱?頭先分明係要留難佢啦。」

「我都覺佢地有啲私人恩怨,一開始龔燁根本就唔想接呢單生意,係朱生叫到佢先勉為其難接手咋嘛。」若水整頓好情緒,回答道。

「呢單生意就咁冇左,朱生會唔會對我地team好失望呢?」

「龔燁話佢會一力承擔喎,我勸佢再搵Vincent傾傾佢都唔肯。」

「佢講就易啊,明眼人一睇就知Jason同佢爭緊上位啦,今次冇左單生意,Jason 肯定乘機插多佢兩腳,到時我地條team真係凍過水啦。」

「Jason 咁陰濕架咩?咁龔燁個位會唔會危危乎架?」若水臉色惶惑不安。

「知人口面不知心啊。職場邊有咁多好人,陰險小人就有。」

聽完Mandy 一番分析,若水若有所思。

「Mary, 呀龔呢,走左啦?」Ivan 整理好電腦及文件出來。

「係啊。」

「唉,辛苦左咁多日,比個Vincent咁樣玩野法,真係把幾火。」

「我地等住番去比朱生柄啦。」他們個個沒精打采,失魂落魄地離開。

若水呆在原地,臉色更加沉肅。

「Mary, 行啦。」Ivan 在前方喚著。

「我肚有啲痛,想去個廁所,你地行先啦,唔駛等我。」

「咁好啦。」

等他們統統離去,若水邁進升降機,深呼一口氣,按下26樓。

主席辦公室。

「你好,我係彈珠臺嘅代表Mary, 今朝黎過同Vincent 開會,有啲事想再搵佢。」若水與門外的秘書小姐道。

秘書小姐抱歉地笑笑:「Vincent 唔係到喎,你有冇預約?」

若水五味紛陳,也不知該失望還是鬆口氣,道:「冇啊。」

「咁一係你係出面坐陣先?」

「好啊。」

時鐘的分針轉了一圈又一圈,若水難抵饑餓,決定先到樓下咖啡廳吃點東西。

這個決定果然沒錯,Vincent正在咖啡廳翹著雙腳,悠閒地享用咖啡。

「Vincent,有啲野想阻阻你。」若水心情忐忑走到他旁。

「今朝好似見過你,你係?」Vincent 略略打量她,肌膚瑩白如玉,身形婀娜娉婷,果真有幾分姿色。

「我係Mary Hung.」

「哦我記得,龔燁下屬,搵我咩事?」

「我專程黎搵你,係想問你可唔可以比多次機會我地?我地公司真係好有誠意同你地合作。」

「比個理由我。」Vincent 答得乾脆。

若水思索了一會道:「就憑我地係全港最top嘅marketing之一,我地岩岩先拎左傑出市場策劃獎。」

「呢啲名銜,我從來唔著緊。」

「咁你要點先肯比多次機會我地?」

「話時話,龔燁點解會叫個下屬黎求我?佢人呢?」他不由失笑。

「佢唔知架,只係我唔想浪費成班同事一番心血,先黎搵你。」

「你咁夠膽,自己一個黎搵我?」他倒有點欣賞這女子的膽量。

「為左單生意,咩方法我都會試。」

若水外表嬌柔,說話卻是爽快直接,Vincent 開始對她產生興趣。

「龔燁有你呢個下屬,真係幸福。見你咁有誠意,咁我就比多次機會你。」

「真係?」

「聽晚8點我酒莊有個wine tasting,我差咁個partner,如果你肯陪我去,我就考慮同你地合作。」

這話令若水臉色微僵。

「做你partner?」

「做咩啊,驚我對你有不軌企圖?」

「我唔係咁嘅意思。」

Vincent 聳聳肩說:「如果你唔想,咁就當我冇講過啦。」

他抿了最後一口咖啡,站起身離去。

「咪住。」若水微闔眼眸思索了一會,揚聲叫住他。

Vincent 轉過頭來,面露喜色。

「一言為定,你要講信用。」

「聽日見。」

深夜,整個城市已陷入酣睡。

若水抱著雙膝,坐在陽台的椅子上。夜幕低垂,燈火稀疏,她望著前方昏暗迷離的夜色,腦海中思潮翻滾,一幕幕畫面湧現,他們如何日以繼夜的準備計劃書、Vincent 如何毫不留情的為難龔燁、還有他那冷峻沮喪的模樣…

她內心掙扎不已,大夥兒這麼多天的心血,難道就此要夭折?

為了這單生意、為了市場部、為了龔燁⋯她應該去嗎?

(待續)
感覺係三角戀?
唔quote你啦你覺得係邊3角?
劇集零進展,睇樓主寫嘅真係止到渴
點解我覺得可能係四角
係Kenneth bb 既感覺啊
樓上,講故台唔好引原文啊
Game rule嚟嫁

Btw 愈睇就覺得那vincent似係macy嘅ex?
比阿龔知到咗媽呢空去做死對頭個partner唔知會點呢
霸氣十足搶回來
有種又要為啊龔下海感覺
下回自有分曉
不如黎個冇獎問答遊戲
大家覺得呀水會唔會去

唔會
反cup 係傳統
覺得阿水會去
龔燁好奇點解Vincent 轉呔 之後Vincent 笑一笑 或者講句多得你下屬 .........

好期待 日日都入嚟睇㗎
新讀者留名
每日一推

水水又要下海?!
如果下海,呀龔會好嬲的
我諗起 放開個女仔
想睇阿龔霸氣地搶返自己嘅女人返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞