(龔水) <若躲不過燁緣>

1001 回覆
226 Like 40 Dislike
快啲走呀Macy
Macy
臨訓前都睇下有冇龔水睇
Macy讀MIT就翻美國啦
龔生快啲開波追水水啦
Macy
我係照跟年宵個look寫架
大家唔好咁抗拒啦,調番轉諗,有啲波折先好睇架嘛
談笑風生
會唔會搞到爛賭水打牌時啲臭脾氣盡現
要四眼賭神夾走佢啲臭脾氣
電視劇出現過嘅我盡量唔寫啦 想有啲新鮮感
贊成有多啲波折
第三十七章 <棉裡藏針>

新春牌局完結後,朱生拉著大伙男同事到他的電玩遊戲室,齊齊打FIFA。

「我地成班男人去打機啊,朱生叫你地隨便玩,中意唱k就唱k,飲酒就飲酒,酒窖啲酒任你地飲!」Ivan 向Mandy 交代完,轉頭就被人拉去打機了。

「正,今晚我地一於girls talk啦!」Mandy 從酒窖取了幾枝白蘭地,準備與姊妹們暢飲,盡訴心中情。

她們紛紛坐到小吧台旁。

「Jessica 你個樣做咩咁心煩咁嘅?」若水問。

Mandy 為她們斟酒,道:「係囉,今晚girls talk 撇甩哂班男人,有咩盡情講啦。」

「我同男朋友就黎半週年,佢話想同我去旅行慶祝。」Jessica 用手支著腮,樣子很惆悵。

「有得去旅行唔係應該好開心架咩?」若水感詫異。

「我擔心緊⋯一個女仔肯同男仔去旅行,係咪即係肯同佢⋯咩啊?」Jessica 支支吾吾,羞澀地問。

「哦你仲未開齋啊?」Mandy 睜大雙眼問道。

「殊,細聲啲啦。」

「咁呢個年頭廿幾歲都未試過真係好難得嘅,不過個男仔一定會好恨囉!」

「我就覺得唔一定啦,呢個係你初戀喎,仲要得半年,都未穩定,有幾多對初戀可以行到尾啊。」若水想到自己的往事,也不勝唏噓。

「不過一男一女單獨係間房幾日,個男點都會試下你嘅底線去到邊架啦,你真係未ready嘅記住同佢講清楚。」Helen 以過來人的身份提點。

「計我話,一男一女單獨去得旅行一定會出事。」Mandy斬釘截鐵地道。

「何以見得呢?」

「我當年個初戀,竟然夠膽死先斬後奏,book哂機票酒店同佢位所謂女仔best friend去旅行!」

「下,咁你有冇阻止佢去?」

「我當時都諗,唔比佢去我又好似好專制野蠻咁,咁我就問佢,咁你地book左兩張單人床定係雙人床啊?」

「咁佢點答啊?」

「佢竟然話,要有野嘅話,單人床都可以爬過隔離,真係痴線!我嬲得滯,個刻就飛左佢啦!」

「嘩咁講野,真係好離譜喎,有冇尊重過女朋友。」如此無恥的說話令若水汗顏。

「咪係,你大可以直接答我架喎,咁講即係擺明話:『就算兩張單人床啊,我要有野你都吹我唔漲啦!』」

「不過我都認同,去旅行個氣氛係好容易出事嘅。」Macy 突然搭腔。

「Macy 你唔通⋯都係外國失身?」多喝了幾杯的Mandy 像吃了豹子膽,竟脫口而出,直截了當問這些私人問題。

「我嘅第一次係幾浪漫嘅,係布拉格發生。」Macy 又竟然毫不猶豫地回答。

布拉格?若水心裡咯噔了一下。

「嘩,布拉格係浪漫之都黎架喎。」

「係你初戀黎架?」

「係啊。」

她的第一次,難道就是龔燁?一種莫名其妙鬱鬱郁郁的心情在若水胸臆間泛濫。

「咁最後點解分手?」

「我過左美國讀書呀嘛。」

「咁你而家都番左黎,有冇打算翻撻啊?」

「將來嘅嘢冇人知嘅。大家啱feel嘅話,自然就會係番埋一齊啦。」Macy 的語氣隱晦曖昧。

「你咁講,一定仲係好掛住佢啦。」

「有時命運就係咁,兜兜轉轉行左好多冤枉路,先發覺都係最初嗰個最適合自己。」

若水愈聽,臉色變得愈難看,不自覺愈喝愈多。

「我去個洗手間先。」若水藉口離場,舌尖上還殘留著白蘭地的苦澀味。

Macy 早就得悉,自己是龔燁前女友的事實已傳遍公司。她的一字一句,都猶如綿裡針,針針到位,卻不著痕迹地刺痛若水。

她抿著酒,一瞟若水漸漸走遠的背影,嫣然一笑。

「龔燁身邊嘅桃花,我見一棵斬一棵。」

從洗手間回小吧台要經過一條長走廊,若水垂下頭,走到東歪西倒,直至一雙黑色皮鞋突然映入眼簾,擋住了她的去路。

她迎頭就撞上了龔燁。

「媽呢空,你又飲酒黎?」龔燁嗅到她一身酒氣。

若水抬起迷離的眼眸,盯了他幾秒,之後也不知有心抑或無意,一頭就栽進他肩窩裡。

「喂,做咩又飲到咁醉?上次見過鬼仲未怕黑?」龔燁拍拍她肩膊問。

「死賤精⋯」

「做咩又鬧我?」

「我想問你⋯」若水問得磕磕絆絆。

「咩話?」她嗓音低不可聞,龔燁根本聽不清楚。

「究竟你同Macy⋯」

「下?」

「⋯」

若水徹底昏醉了過去。

「媽呢空?唔好訓啊!喂?」

(待續)

P.S 聽日樓主會停更一日,因為呢緊個篇想214先出,應下節 (派下定心丸先 唔會虐放心,保證好好睇 ),亦都係我暫時寫過最長嘅一篇。唔經唔覺,原來我已經無間斷出左37章,多謝你地每一位嘅支持同回覆 講真冇人中意睇嘅話,我唔會有動力寫。聽日就當抖一抖,比個空檔自己整理下黎緊點寫,後日見
我都無間斷追咗37日 希望214嗰集都唔會虐
我要投訴作者每次停個位太精彩 令人好難受
希望會快啲表明心跡啦

我都多謝洗頭水絲努力寫文 真係好好睇
阿蟹點咗你相喇要繼續加油
推,加油呀絲
比佢點名鬧係好事定壞事
期望佢有日會睇到我嘅文可惜佢唔上連登
214要甜!
你拿拿臨喺自己嘅文度描寫水水好靚賠罪啦
等你呀
加油,推!
睇怕第時要寫篇彈珠臺選美
期待
每次睇完都要講句好好睇
期待214呢度同正劇
咁講既話 龔生好似同水水係一齊過夜好多次都冇做過野
果然太純情正人君子了
期待214啊
俾水水記住好幸福啊
媽呢空唔好瞓住講埋先啦
睇到我好肉緊
一定要甜呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞